Logo

Γερμανικό μουσείο επιστρέφει στην Ελλάδα αρχαία αντικείμενα που κατείχε παράνομα



 
 

cycladic 6-6-2014Δύο κυκλαδικά αντικείμενα της Εποχής του Χαλκού, επιστρέφει στην Ελλάδα, το Κρατικό Μουσείο Μπάντεν της Καρλσρούης, που τα κατείχε παράνομα...

Πρόκειται για ένα γυναικείο κυκλαδικό ειδώλιο, ύψους 88 εκατοστών και ένα χάλκινο τηγανόσχημο σκεύος.

Τα αντικείμενα είχε εντοπίσει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, σερ Κόλιν Ρένφριου, σύμφωνα με τον οποίο, είχαν αποκτηθεί μετά από το 1975, δηλαδή μετά από την συνθήκη της Ουνέσκο του 1970, που ορίζει ότι είναι παράνομη η διακίνηση αρχαιοτήτων άγνωστης προέλευσης από αυτήν τη χρονιά και μετά.

Το υπουργείο Πολιτισμού κατέθεσε επίσημο αίτημα επιστροφής των αρχαιοτήτων, το 2011. Μάλιστα, την ίδια περίοδο, το γερμανικό μουσείο είχε ζητήσει δανεισμό αρχαίων αντικειμένων της Κυκλαδικής εποχής, προκειμένου να διοργανώσει την ίδια χρονιά, έκθεση για τον Κυκλαδικό πολιτισμό.

Η Ελλάδα ζήτησε κατάλογο των αρχαίων αντικειμένων που επρόκειτο να περιληφθούν στην έκθεση, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μέσα σ΄ αυτά υπάρχουν και παράνομα.

Αρχικά, ο διευθυντής του μουσείου, Χάραλντ Ζιμπενμόργκεν, είχε αρνηθεί προκλητικά την επιστροφή των αρχαίων, κατηγορώντας την Ελλάδα για εκβιασμό, επειδή θέτει ως προϋπόθεση δανεισμού αρχαιοτήτων, την επιστροφή των δύο αντικειμένων.

Ως επιχείρημα, προέβαλε τον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει νομική αξίωση πάνω τους γιατί η Γερμανία υπέγραψε τη σύμβαση της Ουνέσκο το 1992.

Τελικά, τα δύο πολύτιμα αντικείμενα, η οικονομική αξία των οποίων κοστολογείται στα 4 εκατομμύρια ευρώ, επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ενσωματωθούν στη συλλογή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-6-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις