Logo

Έφυγε από τη ζωή ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος



 
 

xatzopoulosΠέθανε την Παρασκευή το πρωί στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες μέρες, ο  εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος («Κάκτος»)...

αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο εκδοτικό έργο. Η μεγαλύτερή του εκδοτική επιτυχία ήτανε η έκδοση της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας  ένα τιτάνιο έργο που το δημιούργησε μόνος του, χωρίς καμία κρατική βοήθεια ή υποστήριξη. Ο πολιτισμός έχασε ένα μεγάλο και αγνό υπηρέτη του.

 Ο Οδυσσέας Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα. Τελείωσε το Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών το 1959. Το 1960 εξέδωσε το πρώτο του περιοδικό Γραμμάτων και Τεχνών στον «Ηνίοχο». Σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και μουσική.

Τον Εκδοτικό Οίκο «Κάκτος» ίδρυσε το 1975. Από το 1991, μαζί με τα υπόλοιπες εκδόσεις που δίνουν στην κυκλοφορία, οι Εκδόσεις «Κάκτος» έχουν ως κύριο έργο την έκδοση της σειράς «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία Οι Έλληνες», με προγραμματισμό να δημοσιευθούν μεταφρασμένα και σχολιασμένα —για πρώ¬τη φορά στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς— όλα τα έργα όλων των συγ¬γραφέων της ελληνικής αρχαιότητας. Η σειρά αυτή, που βραβεύτηκε τον Απρίλιο του 2000 από το Πανεπιστήμιο της Aix-en-Provence στη Γαλλία ως ένα από τα σπουδαιότερα έργα της εποχής μας, και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2002, από το Ίδρυμα Πιερίδη, στην Κύπρο, αριθμεί μέχρι στιγμής 700 τόμους και είναι ήδη, για το αντικείμενό της, η μεγαλύτερη στον κόσμο. Τον Ιανουάριο του 2004 ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος παρουσίασε τους «Έλληνες» στην Κούβα, με ομιλία του στο Μουσείο Τεχνών της Αβάνας.

Το βιογραφικό του το έγραψε μόνος του προλογίζοντας ένα βιβλίο πολλών λευκών σελίδων με τίτλο «ΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ», με ημερομηνία 2014-2015 και έναν μακρύ κατάλογο ως υπότιτλο: Σύνταγμα, Δημοκρατία, Βασιλεία, Δικτατορία, Εκκλησία, Πολιτικά Κόμματα, Πολιτικοί, Παιδεία, Δικαιοσύνη Υγεία, Μέσα Ενημέρωσης(Ραδιόφωνο- Έντυπο-Τηλεόραση), Αθλητισμός (Ποδόσφαιρο, Αναβολικά και ντοπάρισμα),Πολιτισμός(Μουσεία, Φεστιβάλ, ΜΚΟ),Τεχνολογία και Ρομπότ, Χρηματιστήριο, ΟΠΑΠ, Ιπποδρομίες, Λογιστές, Δικηγόροι, Κινητά τηλέφωνα, Πρεζόνια, Τυχερά παιχνίδια, Οίκοι Ανοχής. Για να συμπληρώσει με περισσή ειρωνεία στο τέλος: Δεν έχουμε άλλο χώρο.

«Από το 1974 μέχρι σήμερα» γράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «ψήφισα δύο φορές. Το 1981 ΠΑΣΟΚ και το 2007 ΛΑΟΣ. Όλα τα υπόλοιπα χρόνια ψήφισα λευκό».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-6-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις