Logo

Σε σπήλαιο στο Γιβραλτάρ το πρώτο ανθρώπινο έργο τέχνης από την εποχή του Νεάντερνταλ



 
 

neadertal 2-9-2014Αλλη μία ένδειξη ότι οι ικανότητες των Νεάντερταλ έχουν υποτιμηθεί έως σήμερα, αποτελεί η ανακοίνωση μιας διεθνούς επιστημονικής...

ομάδας ότι ανακάλυψε, χαραγμένο στα βράχια ενός σπηλαίου στο Γιβραλτάρ, το πρώτο γεωμετρικά έργο τέχνης τους, που πιθανώς χρονολογείται προ 40.000 ετών.

Οι ερευνητές από 11 ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και ινστιτούτα, με επικεφαλής τον καθηγητή Κλάιβ Φίνλεϊσον, διευθυντή του Μουσείου του Γιβραλτάρ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, το BBC και τα κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Science, Nature και New Scientist.

«Η ανακάλυψη αποτελεί σημαντική συμβολή στον επαναπροσδιορισμό της αντίληψής μας για την κουλτούρα των Νεάντερταλ», δήλωσε ο Ουίλιαμ Ρεντού του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας. Όπως είπε, «αποτελεί μια νέα και ισχυρότερη ένδειξη για την ικανότητα των Νεάντερταλ να αναπτύσσουν πολύπλοκη συμβολική σκέψη και αφηρημένη έκφραση», κάτι που ως τώρα θεωρείτο αποκλειστικό προνόμιο του συγχρόνου ανθρώπου.

Η νέα ανακάλυψη στο σπήλαιο Γκόρχαμ, σε ένα λόφο που 'βλέπει' την Μεσόγειο θάλασσα, αφορά ένα γεωμετρικό σχέδιο αποτελούμενο από μερικώς διασταυρούμενες ευθείες οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Είναι χαραγμένο στο σκληρό πέτρωμα του σπηλαίου (από δολομίτη), σε ύψος περίπου 40 εκατοστών από το έδαφος.

Στο ίδιο σημείο είχαν βρεθεί παλαιότερα 294 λίθινα εργαλεία, που θεωρούνται δημιούργημα των Νεάντερταλ.

Η βραχογραφία έγινε στο πίσω μέρος του σπηλαίου, ενώ παραμένει άγνωστος ο λόγος για τον οποίο χαράχτηκε και τι αναπαριστούσε ή συμβόλιζε. Πιθανώς έδειχνε στους επισκέπτες ότι το σπήλαιο ήταν ήδη κατοικημένο από άλλους. Οι ερευνητές δεν αποκλείουν να βρουν και άλλα παρόμοια έργα στο ίδιο σπήλαιο.

Είχε προηγηθεί η ανακάλυψη, το 2012, απλοϊκών ζωγραφιών στο ισπανικό σπήλαιο «Ελ Καστίγιο», που χρονολογούνται προ 41.000 ετών - κάτι που τις καθιστά το αρχαιότερο έργο τέχνης που έχει ποτέ ανακαλυφθεί. Επειδή όμως δεν βρέθηκαν λίθινα εργαλεία στο σημείο, είναι αδύνατο να διακριβωθεί αν όντως επρόκειτο για έργο Νεάντερταλ (κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί) ή προγόνων του ανθρώπου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-9-2014 από directNEWS.gr πηγή: koutipandoras


Τελευταίες Ειδήσεις