Logo

Φεστιβάλ Καννών 2015: Στον Γ. Λάνθιμο το βραβείο κριτικής επιτροπής για τον «Αστακό» [βίντεο+φωτο]



 
 

lanthimos kannes1 24-5-2015Η ώρα για την απονομή του Χρυσού Φοίνικα στο 68ο Φεστιβάλ των Καννών και των βραβείων έφθασε την Κυριακή. Ήταν η ώρα και για τον Γιώργο Λάνθιμο και τον «Αστακό», που έλαβε το βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο διαγωνιστικό τμήμα του μεγαλύτερου κινηματογραφικού...

φεστιβάλ στον κόσμο. 

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διάκριση για Ελληνική ταινία, μετά το «Μια Αιωνιότητα και μια Μερα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου (1998).

Στο «Dheepan» του Ζακ Οντιάρντ ο Χρυσός Φοίνικας

Ο Χρυσός Φοίνικας για το 2015 απονεμήθηκε στην ταινία «Dheepan» του Ζακ Οντιάρντ, που μιλά για έναν πολεμιστή Ταμίλ από τη Σρι Λάνκα που διαφεύγει στη Γαλλία κάνοντας δουλειές του ποδαριού.

Μεγάλος χαμένος της βραδιάς η ταινία «Νεότητα» του Σορεντίνο, που έφυγε χωρίς κανένα βραβείο. 

Ο Ζακ Οντιάρντ αφιέρωσε το βραβείο του τον πατέρα του και πρόσθεσε: «Το να πάρω ένα βραβείο από τους αδελφούς Κοέν είναι κάτι το εκπληκτικό». Αναφερόμενος, επίσης στον νικητή του 2012 για το «Αγάπη» είπε:  «Μάλλον κέρδισα φέτος το βραβείο επειδή δεν ήταν εδώ ο Χάνεκε! Μίκαελ, ντύθηκα καλά για σένα» 

Απευθυνόμενος δε προς την Κριτική Επιτροπή προσέθεσε: «Το να πάρω ένα βραβείο από τους αδελφούς Κοέν είναι κάτι το εκπληκτικό». 

odar 24-5-2015

Το βραβείο σκηνοθεσίας απονεμήθηκε από την κριτική  επιτροπή απένειμε  στον Κινέζο σκηνοθέτη Χου Χσιάο Χσιέν για το «The Assassin», ενώ το Μεγάλο Βραβείο - είναι το δεύτερο τη τάξει βραβείο του φεστιβάλ - το έλαβε ο «Γιος του Σαούλ» του Ούγγρου Λάζλο Νέμες.

asssas chien 24-5-2015

 nemes 24-5-2015

Το βραβείο σεναρίου απονεμήθηκε στον Μεξικανό Μικέλ Φράνκο για το «Chronic», ενώ το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράστηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα για το «Carol» και η Εμανουέλ Μπερκό για το «Mon Roi». Καλύτερος ηθοποιός ανακηρύχθηκε ο Βενσάν Λιντόν για τον ρόλο του στο «La Loi Du Marche».

Ως καλύτερος ηθοποιός βραβεύθηκε  ο Βενσάν Λιντόν για τον ρόλο του στο «La Loi Du Marche».

bercot 24-5-2015

O Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέντο παρέλαβε από την πλευρά του το βραβείο Camera d'Or award από τον Τζον Σι Ράιλι και τη Σαμπίνε Αζέμα.

Δεκάδες ήταν οι  σταρ που παρέλασαν στο κόκκινο χαλί για τη μεγάλη τελετή απονομής των βραβείων. Η λήξη του φεστιβάλ είχε αναμφισβήτητα τον πρέποντα πανηγυρικό τόνο. Ήταν ένα φεστιβάλ που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα, αφού μια Ελληνική ταινία   - έστω και αγγλόφωνη -  διεκδίκησε  τον Χρυσό Φοίνικα.

Η απονομή στον Λάνθιμο

lanthimos kannes2 24-5-2015

Ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν από νωρίς στην αίθουσα της απονομής, γεγονός που αποτέλεσε ένα προμήνυμα για την βράβευση του  «Αστακού» 

Τη στιγμή της βράβευσης από το πόντιουμ ευχαρίστησε την επιτροπή και τον Τιερί Φρεμό, καλλιτεχνικό διευθυντή του φεστιβάλ καθώς και τον σεναριογράφο Ευθύμη Φιλίππου, λέγοντας «χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσα να κάνω αυτήν την ταινία».  Ο Έλληνας σκηνοθέτης ευχαρίστησε τους συμπαραγωγούς του «απ' όλον τον κόσμο» και τους ηθοποιούς του, οι οποίοι, όπως τόνισε:«μου επέτρεψαν να τους μεταφέρω την ιστορία μου και κατάλαβαν το όραμά μου»

Παρών στην απονομή  ήταν και ο Τζον Σι Ράιλι εκ των πρωταγωνιστών της ταινίας, ο οποίος μάλιστα κατά τη διάρκεια της τελετής τραγούδησε το «Just a Gigolo».

lanthimos kannesraili2 24-5-2015

 lanthimos kannes frano 24-5-2015

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-5-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις