Logo

Πέθανε η εκδότρια του «Κέδρου» Κάτια Λεμπέση



 
 

katia-lempeshΈφυγε, την Παρασκευή από τη ζωή η εκδότρια Κάτια Λεμπέση, σε ηλικία 67 ετών, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο. Η Κάτια Λεμπέση διεύθυνε μέχρι πρόσφατα τις εκδόσεις «Κέδρος». Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και σπούδασε Εκπαίδευση στο Goddard College...

στο Vermont της Αμερικής. Στη Μεταπολίτευση συμμετείχε στο αυτόνομο γυναικείο κίνημα. Αρχικά, ίδρυσε το «Κύτταρο» που εξέδωσε τα πρώτα φεμινιστικά βιβλία στην Ελλάδα. Το 1985, μαζί με τον σύζυγό της, Ευάγγελο Παπαθανασόπουλο, απέκτησε τον εκδοτικό οίκο «Κέδρος».

«Ο "Κέδρος" ήταν για εμάς λαχείο ζωής. Νέοι ορίζοντες ανοίχτηκαν μπροστά μας, που μας έφεραν μεγάλες χαρές αλλά και μεγάλες ευθύνες. Πάνω απ' όλα, όμως, κρύβει μία ανυπέρβλητη μαγεία. Είναι ένας χώρος πολυδιάστατος, απρόβλεπτος και απαιτητικός, που προσφέρει μοναδικές συγκινήσεις» έγραφε σε κείμενό της στην επετειακή έκδοση «Το χρονικό του Κέδρου 1954-2004».

Η κηδεία της Κάτιας Λεμπέση θα τελεστεί τη Δευτέρα, 7 Σεπτεμβρίου, στις 16:00, από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Μόλις πληροφορήθηκε την είδηση της απώλειας της Κάτιας Λεμπέση, η αν. Υπουργός Πολιτισμού κυρία Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Κάτια Λεμπέση υπήρξε μια ακούραστη αγωνίστρια - υπέρ του γυναικείου κινήματος, υπέρ του ποιοτικού βιβλίου, υπέρ της καλής ελληνικής λογοτεχνίας, υπέρ της ποιότητας ζωής. Ανταποκρίθηκε πλήρως στις ευθύνες ενός ιστορικού εκδοτικού οίκου, του «Κέδρου», ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τους συγγραφείς, για όλον τον κόσμο της ανάγνωσης στη χώρα μας. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά της.»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-9-2015 από directNEWS.gr πηγή:Ημερησία


Τελευταίες Ειδήσεις