Logo

AEK: «Αγιά Σοφιά» στη Νέα Φιλαδέλφεια και με νόμο ελέω... Βουλής



 
 

agia sofia 30-7-2014Η συνεδρίαση της Βουλής για το "Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής", που αφορούσε και το γήπεδο της ΑΕΚ, ολοκληρώθηκε με...

το νομοσχέδιο να γίνεται δεκτό και επί των άρθρων, αλλά και στο σύνολο των τροπολογιών που έγιναν, με αποτέλεσμα από την Τετάρτη (30/07) να αποτελεί και επίσημα νόμο του Κράτους.

Πλέον με το νόμο στα χέρια της, η ΑΕΚ θα περιμένει την δημοσίευση του Νόμου στο ΦΕΚ και θα αρχίσει άμεσα τις διαδικασίες για την άδεια ανέγερσης (έχει γίνει ήδη προεργασία), προκειμένου να είναι σε θέση να ξεκινήσει τα έργα ανέγερσης της Αγιά Σοφιάς.

Ποιοι ψήφισαν Υπέρ και ποιοι Κατά

Κατά την διάρκεια της ψηφοφορίας, η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή ψήφισαν τα άρθρα 81 και 82 υπέρ του γηπέδου της ΑΕΚ. Κατά ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν από τους εκπροσώπους των κομμάτων:

14:44 Τερενς Κουίκ - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ANEΛ

«Στο 81 και στο 82 λέμε ναι. Το 82 το κάνουμε με... μαύρη καρδιά. Πιο μαύρη καρδιά δεν γίνεται. Κιτρινόμαυρη αν θέλετε! Θα μπορούσατε σαν υπουργείο να το είχατε λύσει με τον επιχειρηματία για τη Μπριτάνια. Είναι γενναια η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής. Και λέμε «ναι» γιατί θέλουμε να κάνει γήπεδο. Και θα το κάνει θέλουν δε θέλουν κάποιοι, όπως δεν επέτρεψαν και στον Παναθηναϊκό να κάνει γήπεδο»

14:28 Νίκη Φούντα – Υπουργός Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

«Είναι απόλυτη ανάγκη η ΑΕΚ να αποκτήσει το γήπεδο της, με απόλυτο σεβασμό για το άλσος. Δεν αναφέρθηκε ότι το μεγάλο μέρος από το περίφημο τριγωνάκι, θα παραμένει ως δασική έκταση. Με βάση τη νομοθετική βελτίωση, το πάρκινγκ θα είναι εκτός του χώρου του γηπέδου σε ιδιόκτητο οικόπεδο μέχρι 500 μέτρα μακριά. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να συνεργαζόμαστε, να βρίσκουμε τις χρυσές τομές των προβλημάτων».

14.23 Χρήστος Γκόκας – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Δεν κατάλαβα την επιμονή να γίνει ένα μικρό γήπεδο. Υπάρχει ένα σχέδιο που σέβεται το περιβάλλον και τους κατοίκους και θεωρώ ότι είναι μίζερη αυτή η αντιμετώπιση, παρά την προσπάθεια που έγινε από τον ΣΥΡΙΖΑ να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πρέπει να δούμε την ουσία του πράγματος και μετά την απόφαση την σημερινή να αποκατασταθεί μια εκκρεμότητα που υπάρχει πάνω από μια 10ετία σε αυτό το ιστορικό σωματείο». Άκουσα να υπάρχει ζήτημα με το άρθρο 82. Ψηφίστε το 81 κύριοι συνάδελφοι».

Δευτερολογίες

14.07 Δημήτριος Αναγνωστάκης - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ

«Πολλά κροκοδείλια δάκρυα χύθηκαν χθες το βράδυ. Πολλές κορώνες εκτοξεύτηκαν. Η ΔΗΜΑΡ λέει «ναι» στην κατασκευή του νέου γηπέδου του ιστορικού σωματείου. Με μία προϋπόθεση: μετά την αποδοχή και προς τιμήν του των τριών βασικών προϋποθέσεων που τέθηκαν από την πλευρά μας. Το χαιρετίζουμε... Υπό την έννοια αυτή δεν υπάρχει άρνηση. Θα παρακολουθούμε την όλη υπόθεση όταν κι αν κριθεί αναγκαίο. Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει αυτό το νομοσχέδιο με την ελπίδα ότι σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα».

13:49 Παναγιώτης Κουρουμπλής – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

«Υποτιμάτε τη νοημοσύνη δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο για την ΑΕΚ. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι είχαν ευθύνες που γκρεμίστηκε το γήπεδο της. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν είναι με κανέναν τρόπο κατά στο να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ. Αυτό είναι ξεκαθαρό. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει την άποψη ότι πρέπει να είναι ένα γήπεδο 27.000 θεατών, στα πλαίσια του χώρου που έχει το οικόπεδό της. Νομίζω ότι ο κ. Βούτσης έκανε ένα βήμα περισσότερο. Γιατί έχετε εμμονή για το άρθρο 82; Τι σημαίνει η θέσπιση του 82; Είναι σαφές ότι η παράταξη κάτι υποπτεύεται, κάτι υποψιάζεται. Ενδεχομένως το 5% να βολεύει κάποιους. Αυτοί που κόπτονται για την προσφυγική ΑΕΚ, δεν τους άκουσα να μιλούν για τους πόντιους της Ουκρανίας».

13:44 Κωνσταντίνος Καραγκούνης - Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

«Το γήπεδο της ΑΕΚ θα φέρει οικονομική ανάπτυξη. Οφείλουμε να το αποδώσουμε στα εκατομμύρια των οπαδών της ΑΕΚ. Το ζήτημα, βέβαια δεν είναι ότι κάνουμε το χατίρι της ΑΕΚ, αλλά της περιοχής. Το χατίρι της Αθήνας, της μείωσης της ανεργείας κάνουμε».

13:28 Γεώργιος Ορφανός – Υπουργός Μακεδονίας Θράκης

«Πρέπει να δώσουμε στην ΑΕΚ την ευκαιρία να αποκτήσει το δικό της χώρο. Είναι 11 χρόνια χωρίς γήπεδο. Έχουμε υποχρέωση σε αυτό το μεγάλο σωματείο, αλλά και σε αυτά που έχουμε σαν δυνατότητες. Αν μάλιστα υπάρχει και αυτός ο χώρος των 20 στρεμμάτων, έχουν προφανή λύση. Πρόταση μας είναι η παράταξη μας να ψηφίσει την διαδικασία. Όλοι μαζί για ένα σημαντικό κομμάτι του αθλητισμού».

13:19 Τέρενς Κουίκ – Βουλευτής Ανεξάρτητων Ελλήνων

«Έλεγα χθες ότι δεν μπορεί η ΑΕΚ να μην έχει το γήπεδο της. Ο Ολυμπιακός έχει το Καραϊσκάκη, τον Παναθηναΐκό τον έφτιαξε ο Βάζελος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Τα κατάφερε να μην κάνει γήπεδο. Η ΑΕΚ πρέπει να έχει το γήπεδο της. Καταφέραμε να χωρίσουμε στη μέση την Νέα Φιλαδέλφεια.

Όχι παραπάνω από 100 μέτρα από το γήπεδο, υπάρχουν τα οικόπεδα της Μπριτάνια. Θα μπορούσε ο επιχειρηματίας που φτιάχνει το γήπεδο της ΑΕΚ να αγοράσει τα οικόπεδα. Βέβαια, δεν είναι θέμα του επιχειρηματία, θα μπορούσε να πάει να κάνει εμπορική συμφωνία.

Νομίζω ότι είναι 20 στρέμματα, που τακτοποιεί την κατάσταση. Πρέπει να μπει και αυτό σαν λογική για να λύσουμε το ζήτημα. Αλλά θα μπορούσε να το τολμήσει η κυβέρνηση. Να κάνει δημοψήφισμα, γιατί όχι. Προκειμένου να έχουμε το γήπεδο να φάμε και πέντε στρέμματα. Γήπεδο πρέπει να γίνει. Η ORIGINAL έχει δίκιο. Είναι η μόνη που έχει τόσα χρόνια σταθερή άποψη. Ειδικά η ΑΕΚ επί Ντέμη Νικολαϊδη τα φαινόμενα χουλιγκανισμού τα είχε χτυπήσει κάθετα.Εμείς θα ψηφίσουμε ναι, γιατί δεν μπορεί ο ιστορικός σύλλογος να μην έχει γήπεδο. Η ΑΕΚ είναι συνέχεια μιας ιστορίας με τις αλύτρωτες πατρίδες και την Αγιά Σοφιά».

12.37 Νικόλαος Βούτσης – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Πρέπει να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ. Δεν μιλάμε για τα δυόμιση στρέμματα και τα τρία. Στο άρθρο 82 είναι το τυράκι. Μας ζητείται από διάφορες πλευρές που θα υπερψηφίσουν το Ρυθμιστικό και μας λένε για τα δύο στρέμματα. Πως περνάει ασχολίαστο το τυράκι του άρθρου 82; Γιατί κανείς δεν μιλά για το 82. Πάρτε πίσω το 82 και να συζητήσουμε για το 81. Γιατί να το αφήσουμε να περάσει έτσι».

12:22 Σταύρος Κοντονής – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι δυνατόν, τρία στρέμματα του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας να καταστραφούν τη στιγμή που η Αθήνα έχει ανάγκη για πνεύμονες πρασίνου και που έχουν υπάρξει αντιδράσεις και για πολύ μικρότερα πάρκα. Αναλαμβάνετε εσείς την ευθύνη να καταστραφούν τα τρία αυτά στρέμματα; Εδώ εμείς τι θα κάνουμε; Θα κλείσουμε τα μάτια; Θα πρέπει να δημιουργηθεί το γήπεδο, αλλά στην βάση του αρχικού παραχωρητηρίου. Όχι εις βάρος του άλσους. Μην γινόμαστε μοχλός στα χέρια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων. Σεβασμό στο περιβάλλον πρέπει να δείξουμε».

12:16 Ευγενία Βαμβακά – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι σαφές πως αν κάποιος διαβάσει το ρυθμιστικό δεν είναι το δίλημμα ναι ή όχι στο γήπεδο. Το ρυθμιστικό αλλάζει τη Φιλαδέλφεια με τα μικρά εμπορικά καταστήματα να κλείνουν και τη θέση τους ναι παίρνουν τα τεράστια εμπορικά κέντρα με φτηνούς εργαζόμενους, ενώ θα υπάρχει ένα Άλσος με κάγκελα και είσοδο επί πληρωμή.

Άλλα τώρα είναι πρόβλημα. Ποιος όμως συζητά για άλλα θέματα εκτός ποδοσφαίρου. Για το μπάσκετ και τα άλλα αθλήματα που στεγάζονταν στο προηγούμενο γήπεδο; Ποιος συζητάει για την έξωση στην Ερασιτεχνική; Όχι μόνο για την ΑΕΚ όλα αυτά, αλλά και για άλλες ομάδες. Οι πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ νοιάζονται για τα δικά τους κέρδη.

Με το νέο ρυθμιστικό η ανάπτυξη που θέλετε να δημιουργήσετε «σκοτώνει». Θέλει τσιμεντοποίηση. Εμείς θέλουμε ανθρώπινες γειτονιές, με σχολεία, αθλητικούς χώρους που να καλύπτουν τις ανάγκες ζωής και όχι τη ρύθμιση ανάπτυξης των ιδιωτικών συμφερόντων».

12:00 Παναγιώτα – Τάνια Ιακωβίδου – Βουλευτής ΝΔ

«Στηρίζω ολόψυχα το γήπεδο της ΑΕΚ. Η κατασκευή αναβαθμίζει την πόλη και τους γύρω δήμους και η ομάδα δικαιούται να έχει γήπεδο στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για ένα αθλητικό κέντρο υψηλού επιπέδου και θα ήθελα σας θυμίσω τις φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, ,όταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ έδωσε συνέντευξη τύπου τις προηγούμενες ημέρες. Είδαμε την απόλυτη εγκατάλειψη. Θέλουμε κάτι τέτοιο;»

11:29 Ο Υπουργος ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης βρίσκεται στο βήμα, αλλά δεν θα αναφερθεί στο γήπεδο της ΑΕΚ

11.27 Σπυρίδων Χαλβατζής – Βουλευτής ΚΚΕ

«Το γήπεδο της ΑΕΚ πρέπει ανήκει στο Κράτος. Το θέμα μας είναι ποιος θα έχει την ιδιοκτησία του γηπέδου, ποιος θα καθορίζει την λειτουργία του. Ποιες ανάγκες θα εξυπηρετεί το γήπεδο. Εμείς λέμε «ναι» στο γήπεδο που δικαιούνται η ΑΕΚ, αλλά είμαστε αντίθετοι στο να είναι ιδιοκτησία μιας επιχείρησης».

11:08 Χρυσή Αυγή και ΔΗΜΑΡ υπερψηφίζουν τα άρθρα 81 και 82

11:05 Νίκη Φούντα – Βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς

«Το γήπεδο της ΑΕΚ επιτέλους θα χτιστεί. Θέλουμε να μπορέσουμε να κάνουμε πραγματικότητα το όνειρο των φιλάθλων της ΑΕΚ και της Νέας Φιλαδέλφειας με τους σωστούς όρους. Να υποστηρίξουμε τον χαρακτήρα της περιοχής προστατεύοντας το περιβάλλον. Υπερψηφίζουμε τα δύο άρθρα και με τις βελτιώσεις της εγκατάστασης, ελπίζουμε ότι ο κόσμος της ΑΕΚ θα είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη».

11:01 Ηλίας Παναγιώτατος - Βουλευτής Χρυσής Αυγής

«Θα υπερψηφίσουμε το άρθρο 81. Δεν μας βρίσκει αντίθετους, αρκεί να μην υπάρχει τσιμεντοποίηση. Και μόνο ο τίτλος «Νέα Φιλαδέλφεια - Αγιά Σοφιά» φαίνεται ότι έχει επηρεάσει πάρα πολλούς που δεν θέλουν να το δουν, γιατί είναι βαθιά ελληνικό».

10.55 Παύλος Χαϊκάλης – Βουλευτής ΑΝΕΛ

«Tο γήπεδο της ΑΕΚ είναι ένα μεγάλο εγχείρημα. Έργο πολιτισμού και μνήμης, θα πρέπει να γίνει με όλες τις προδιαγραφές, να υπάρχει η αίθουσα μουσείου έτσι ώστε να πηγαίνουν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ και να μαθαίνουν τι έγινε στη Σμύρνη. Είμαστε υπέρ για τα άρθα 81-82».

10.46 Χρήστος Γκόκας - Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Σχετικά με το γήπεδο της ΑΕΚ. Πρόκειται για ρυθμίσεις πολεοδομικού χαρακτήρα. Η συγκεκριμένη ρύθμιση σημαίνει πολιτισμικής και αθλητικής αναβάθμισης. Θα δώσει ζωή στην περιοχή. Θα έχει ελάχιστα υποκαταστήματα, ενώ προβλέπονται πρόσθετα μέτρα υπέρ του Άλσους. Νομίζω πως αδίκως έχουν υπάρξει οι όποιες εύλογες ανησυχίες. Εκείνο που προβληματίζει περισσότερο από τις ανησυχίες των κατοίκων, η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προβληματική. Υπάρχει μία αναστροφή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να κινηθεί στο δρόμο των αντιφάσεων. Άλλα δήλωνε πριν τις εκλογές, υπό το φόβο της καταψήφισης και άλλα δηλώνει σήμερα, αποφασίζοντας να το καταψηφίσει. Θολώνει τα νερά με άλλες θέσεις στην επιτροπή και άλλα στο τμήμα. Πρέπει η Φιλαδέλφεια να αποφύγει το διχασμό. Αρκεί οι παράγοντες να συμπεριφερθούν υπεύθυνα από εδώ και στο εξής. Θα προσπαθήσουμε για περισσότερο δεντροφύτευση στην περιοχή, εκτός αυτών που έχει προβλεφθεί, ακόμα και θέσεις στάθμευσης, για να υπάρξει ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα».

10.37 Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτη Θεοπεφτάτου, στην αρχική της ομιλία δεν αναφέρθηκε στο θέμα της ΑΕΚ.

10:24 Μάξιμος Σενετάκης – Βουλευτής ΝΔ:

«Με την κατασκευή του αθλητικού κέντρου της ΑΕΚ επιχειρείται η αναβάθμιση της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου έρχεται μέσα ώστε η φύση να στοιχίζεται με το έργο και την υγεία των πολιτών της πόλης»

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-7-2014 από directNEWS.gr πηγή: sport24


Τελευταίες Ειδήσεις