Logo

Euroleague: Παναθηναϊκός - Μπαρτσελόνα 77-81 [βίντεο]



 
 

pao 5-3-2015Η παράδοση που έχει δημιουργήσει η Μπαρτσελόνα εις βάρος του Παναθηναϊκού μεγάλωσε ακόμα περισσότερο. Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ κέρδισε για τέταρτη φορά φέτος και όγδοη συνεχόμενη το "τριφύλλι", αποκτώντας σαφές προβάδισμα τόσο για την τρίτη όσο και για τη δεύτερη θέση του ομίλου...

Οι λύσεις που βρήκε στο "5" από το Τίμπορ Πλάις (15π.) ήταν το στοιχείο που έκανε τη διαφορά για τους "μπλαουγκράνα", την ώρα που το δίδυμο των Τζάστιν Ντόλμαν () και Χουάν Κάρλος Ναβάρο () σκόραρε κάθε φορά που οι γηπεδούχοι έφταναν κοντά στο σκορ.

Ο αγώνας

Εν αντιθέσει με όσα είχε κάνει στα τρία προηγούμενα παιχνίδια με τη Μπαρτσελόνα, αυτή τη φορά ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με σαφή πρόθεση να ακουμπήσει τη μπάλα στο "ζωγραφιστό". Να κερδίσει δηλαδή εκεί όπου θεωρητικά υπερέχει ο αντίπαλός του.

Αυτή η τάση μεταφράστηκε από το γεγονός πως οι 13 πρώτοι πόντοι των "πρασίνων" μπήκαν από τους ψηλούς (Μπατίστα 8, Γκιστ 5), με τον Μπατίστα να κάνει τη διαφορά και να δημιουργεί πολλά προβλήματα στον Τόμιτς.

Εξ ου και η γρήγορη αλλαγή του Κροάτη με τον Πλάις, που πήρε θέση στο παρκέ. Το δεύτερο φάουλ που έκανε όμως ο Γκιστ άλλαξε τις ισορροπίες. Το "τριφύλλι" ναι μεν διατηρούταν μπροστά στο σκορ (18-11 στο 8'), με τα 7/9 δίποντα να είναι το μεγάλο "όπλο" του στο παιχνίδι. Σταδιακά όμως, οι "μπλαουγκράνα" πήραν τον έλεγχο του ρυθμού.

Τι κι αν οι ψηλοί τους δεν έκαναν αυτό που έπρεπε; Ο Ναβάρο ήταν ο παίκτης που ανέλαβε δράση και με τρία τρίποντα σε διάστημα πέντε λεπτών, έφερε τούμπα το παιχνίδι. Ή, αν προτιμάτε, μετέτρεψε το +5 (21-16 στο 10') του Παναθηναϊκού σε +3 (25-28 στο 15') για την ομάδα του.

Την ίδια ώρα, ο Παππάς έπαιρνε μπάλες -στο ένας εναντίον ενός- αλλά όσο δεν τελείωνε τις φάσεις, οι "πράσινοι" είχαν ένα μικρό επιθετικό πρόβλημα. Κάπου εκεί, πέρασε στο παρκέ ο Λαουάλ, δίνοντας το κάτι παραπάνω.

Η ταχύτητα στο ανοιχτό γήπεδο και η ικανότητά του να τελειώνει φάσεις πάνω από το στεφάνι, τον βοήθησαν να πετύχει τέσσερις γρήγορους πόντους και μαζί με το τρίποντο του Σλότερ (32-30 στο 18', με το πρώτο του καλάθι) έδωσαν στην ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς το προβάδισμα.

Τα τρία φάουλ του Γιάνκοβιτς μαζί με ένα μικρό "ξέσπασμα" των φιλοξενούμενων αρκούσαν όμως για να ανατρέψουν πλήρως τα δεδομένα. Στα τελευταία δύο λεπτά του ημιχρόνου, οι "μπλαουγκράνα" πέτυχαν δώδεκα αναπάντητους πόντους και με το κάρφωμα του Τόμιτς πήγαν στα αποδυτήρια έχοντας διψήφιο προβάδισμα στο σκορ (32-42).

Στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, η Μπαρτσελόνα διατήρησε το διψήφιο προβάδισμά της (39-49 στο 23'), αλλά έκτοτε οι "πράσινοι" κυριάρχησαν στο παρκέ. Ανέβασαν κατακόρυφα την ένταση στο πίσω μέρος του παρκέ, προστάτευσαν το καλάθι τους και ελέγχοντας τα ριμπάουντ βρήκαν τον τρόπο να κρατήσουν χωρίς σκορ τους "μπλαουγκράνα" για περίπου πέντε λεπτά. Έτσι, επέστρεψαν από το -10 στο -2 (47-49) στο 28ο λεπτό.

Ένας απρόσμενος ήρωας όμως έκανε την εμφάνισή του για την ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Το όνομα αυτού: Πλάις. Ο Γερμανός σέντερ πέτυχε έξι πόντους και έδωσε την επιθετική λύση που τόσο χρειαζόταν η Μπαρτσελόνα. Αυτός ήταν άλλωστε ο λόγος που οι φιλοξενούμενοι δεν έχασαν το προβάδισμα, μέχρι το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Τι κι αν η διαφορά είχε πέσει στους πέντε (52-57); Αυτοί ήταν που όριζαν τις τύχες της αναμέτρησης.

Η πρόθεση των διαιτητών να σφυρίξουν (σχεδόν) όλες τις επαφές στις δύο άμυνες, έφερε τη Μπαρτσελόνα να έχει πέντε ομαδικά φάουλ από το 32ο λεπτό. Γι αυτό και ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς επέλεξε να φορτώνει διαρκώς τη μπάλα κοντά στο αντίπαλο καλάθι.

Πλην αυτού όμως, οι παίκτες του δεν κατάφεραν να πάρουν το προβάδισμα, παρά μόνο να μειώσουν στους τέσσερις (56-60). Κάτι που εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο οι "μπλαουγκράνα", που στο ίδιο διάστημα ενίσχυαν την αυτοπεποίθησή τους.

Όταν μάλιστα και το "τριφύλλι" έφτασε να έχει πέντε ομαδικά φάουλ, ήρθε η ώρα του Ντόλμαν. Ο φόργουορντ της Μπαρτσελόνα πήρε τη μπάλα (μάλλον κατά λάθος) στην κορυφή και με τρίποντο έφερε την ομάδα του μπροστά στο σκορ με οκτώ πόντους (60-68), με πέντε λεπτά να μένουν στο παιχνίδι.

Η διαφορά παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα (67-75 στο 37'), αλλά δύο σερί τρίποντα από τους Σλότερ και Γκιστ έφεραν τον Παναθηναϊκό σε απόσταση βολής (73-75) με 1'34'' να μένει στο παιχνίδι. Ήταν η στιγμή που ο Τσάβι Πασκουάλ πήρε τάιμ άουτ, προσπαθώντας να αλλάξει τον ρυθμό και να επαναφέρει την ομάδα του σε καλύτερη ψυχολογική θέση.

Η κίνησή του απέδωσε άμεσα καρπούς. Οι "μπλαουγκράνα" έκαναν μεγάλη επίθεση και σκόραραν με τον Ντόλμαν στα 57'' (73-77), αποκτώντας προβάδισμα δύο κατοχών. Στην επόμενη φάση, ο Γκιστ αστόχησε σε σουτ τριών πόντων, αλλά ο Φώτσης ήταν εκεί για να πάρει το επιθετικό ριμπάουντ και μαζί το φάουλ. Έβαλε μόνο την πρώτη βολή (74-77) και με 35'' να μένουν για το τέλος, όλα ήταν ανοιχτά.

Η Μπαρτσελόνα επέλεξε να επιτεθεί ξανά με αργό ρυθμό, ο Ντόλμαν έκανε τη διείσδυση, αλλά το εκτός ισορροπίας σουτ που έκανε δεν βρήκε στόχο. Ήταν η σειρά του "τριφυλλιού" να αποφασίσε για τις τύχες της αναμέτρησης.

Στο πιο κρίσιμο σημείο όμως, ο Νέλσον έκανε το λάθος, αφού η πάσα του προς τον Γκιστ δεν ήταν σωστή, με τη μπάλα να περνά εκτός παρκέ. Το τάιμ άουτ του Τσάβι Πασκουάλ και οι δύο βολές του Ναβάρο που ακολούθησαν, έφεραν το +4 (74-79) του 39'50', που έβαζε τέλος σε κάθε "πράσινη" ελπίδα για τη νίκη. Ακόμα κι όταν ο Διαμαντίδης ευστόπχησε σε ένα σουτ εκτός λογικής (για το 77-79 στο 39'55''), ήταν αδύνατο να γίνει η ανατροπή.

Ο Σατοράνσκι είχε 2/2 βολές για το 77-81 στο 39'56'' και παρά την τελευταία επίθεση του Παναθηναϊκού, χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

Έτσι, η Μπαρτσελόνα πήρε την όγδοη συνεχόμενη νίκη της επί του Παναθηναϊκού την τελευταία διετία και μαζί με την ήττα της Μακάμπι στο Βελιγράδι από τον Ερυθρό Αστέρα, βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος για τη δεύτερη θέση του ομίλου. Από την άλλη, το "τριφύλλι" έχει πολύ δύσκολο έργο στη συνέχεια, με την τρίτη θέση να είναι πλέον -κατά τα φαινόμενα- ο πιο προσιτός στόχος.

Τα δεκάλεπτα: 21-16, 32-42, 52-57, 77-81.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-3-2015 από directNEWS.gr πηγή: sport24.gr

Τελευταίες Ειδήσεις