Logo

WRC: Φινλανδία - «Ιπτάμενος» Latvala [βίντεο]



 
 

wrc 2-8-2015Ο Jari-Matti Latvala βγήκε νικητής από μια οριακή τριήμερη μάχη στα δέκατα του δευτερολέπτου με τον ομόλογό του στη Volkswagen, Sebastien Ogier, και κέρδισε για τρίτη φορά στην καριέρα του μέσα στην πατρίδα του, Φινλανδία, στον 8ο αγώνα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι 2015...

Παρότι, όμως, για τον Φινλανδό αυτή ήταν η δεύτερη νίκη του στους τέσσερις τελευταίους αγώνες του WRC, ο Ogier με τη δεύτερη θέση του στη Φινλανδία, σε συνδυασμό με τη νίκη στην τελευταία υπερειδική διαδρομή (που αποδίδει τρεις επιπλέον βαθμούς) συντήρησε το βαθμολογικό του προβάδισμα στους 89 βαθμούς από τον Latvala, καθώς ο Γάλλος οδεύει δια περιπάτου προς τον τρίτο του συνεχόμενο παγκόσμιο τίτλο.

Το πρώτο πρωινό του αγώνα, ο Ogier ξεκίνησε μ' ένα ισχνό προβάδισμα από τον Latvala. Όμως, ο Φινλανδός απάντησε με έναν εκπληκτικό χρόνο στη διάσημη ειδική Ουνινπόγια: με την 400ή νίκη (!) της καριέρας του σε ειδική του παγκοσμίου, πήρε 5,4 δευτερόλεπτα από τον Ogier και τέθηκε επικεφαλής του αγώνα. Η πρώτη διανυκτέρευση βρήκε τα δύο VW Polo WRC να χωρίζονται από μόλις 3,0 δευτερόλεπτα.

Στο πρωινό loop των ειδικών της επόμενης μέρας η μάχη τους συνεχίστηκε στα δέκατα του δευτερολέπτου - ώσπου το απόγευμα του Σαββάτου ο Latvala έκανε το μεγάλο κόλπο: με τον πρώτο χρόνο σε τρεις διαδοχικές ειδικές -παρότι η βροχή, καταρρακτώδης ενίοτε, αφαίρεσε λίγο από το μειονέκτημα του Ogier να ξεκινά πρώτος-, βοηθούμενος από τις μικρές συνέπειες μιας επαφής του Ogier με μια πέτρα, ο Φινλανδός τελείωσε την ημέρα με προβάδισμα 13,2 δευτερολέπτων.

Για την τελευταία μέρα, Κυριακή, (2/08) απέμεναν μόλις δύο περάσματα από την ειδική Myhinpaa, και μόνο ένα συγκλονιστικό απρόοπτο μπορούσε να στερήσει από τον Latvala τη δεύτερη διαδοχική νίκη στη χώρα του. Αυτή τη φορά ο Φινλανδός δεν υπέπεσε στο παραμικρό λάθος, κερδίζοντας το πρώτο πέρασμα και χάνοντας κατά μόλις 4 δέκατα του δευτερολέπτου τη νίκη στην τελική Power Stage.

Ο Mads Ostberg της Citroen έκανε μοναχικό αγώνα στην τρίτη θέση, μετά την εγκατάλειψη του ομολόγου του στη γαλλική ομάδα, Kris Meeke, το Σάββατο. Ο Meeke ξεκίνησε το ράλι απειλώντας τα Volkswagen, ώσπου αντιμετώπισε ένα πρόβλημα μετάδοσης και δέχθηκε ποινή 10 δευτ. για καθυστερημένη άφιξη σε ένα σημείο ελέγχου. Στη συνέχεια, όμως, στην ειδική Jukojarvi ο Meeke βγήκε από το δρόμο στην έξοδο μιας στροφής και διέλυσε πάνω σ' ένα δέντρο έναν από τους τροχούς του Citroen DS3 WRC.

Μετά το σφοδρό του ατύχημα στο shakedown, ο Thierry Neuville της Hyundai δεν μπήκε ποτέ αληθινά στον αγώνα και τερμάτισε σε μια μακρινή 4η θέση, εμπρός από τα τρία Ford Fiesta των Ott Tanak, Juho Hanninen και Martin Prokop. Ο Neuville είχε αρχικά ανταγωνισμό από τον ομόλογό του στη Hyundai Dani Sordo, ώσπου ένα πρόβλημα στο σύστημα εξάτμισης την πρώτη μέρα και μια πολύ χρονοβόρα έξοδος την επόμενη, άφησε πίσω τον Ισπανό. Επίσης, ο Tanak έφτασε στην 5η θέση παρότι την πρώτη μέρα γύρισε στο Service με μια ανάρτηση του Fiesta WRC σπασμένη.

Ο έτερος οδηγός της Hyundai, Hayden Paddon, ήταν επίσης στη μάχη της πεντάδας την πρώτη μέρα, αλλά τον σταμάτησε ένα βαρύ ατύχημα στο τέλος της 6ης ειδικής – χωρίς, πάντως, σοβαρές συνέπειες πέραν της εγκατάλειψής του. Εξίσου σφοδρό ατύχημα είχε και ο τρίτος οδηγός της VW, Andreas Mikkelsen, στην τελευταία ειδική της Παρασκευής - και χωρίς να έχει βρει ποτέ τα πατήματά του. Ο Robert Kubica επίσης εγκατέλειψε την πρώτη μέρα, με ηλεκτρικό πρόβλημα, επέστρεψε την επόμενη και τούμπαρε στις τελευταίες στροφές της τελευταίας ειδικής του Σαββάτου.

WRC - ΡΑΛΙ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ 2015
ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ

1. Latvala (Volkswagen) 2:33:03.8
2. Ogier (Volkswagen) +13.7
3. Ostberg (Citroen) +1:36.8
4. Neuville (Hyundai) +3:58.7
5. Tanak (M-Sport Ford) +4:29.3
6. Hanninen (Ford) +4:44.3
7. Prokop (Jipocar Ford) +6:20.3
8. Lappi (Skoda) +7:11.2
9. Tidemand (Skoda) + 8:52.2
10. Bertelli (FWRT Ford) +9:37.4

Η βαθμολογία
1.Ogier 182β.
2.Latvala 93
3.Østberg 84
4.Mikkelsen 83
5.Neuville 70
6.Meeke 53
-.Evans 52
8.Tanak 50
9.Paddon 44
10.Sordo 39

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 2-8-2015 από directNEWS.gr πηγή: caranddriver.gr


Τελευταίες Ειδήσεις