Logo

Playoffs: ΑΕΚ - Παναθηναϊκός 3-1 [βίντεο]



 
 

pao 26-5-2016Ο Μπαρμπόζα πέτυχε δυο γκολ αλλά κυρίως έδωσε την ενέργεια που έλειπε από την ΑΕΚ. Άλλωστε οι κιτρινόμαυροι χρειάστηκε να υπερβάλλουν εαυτούς για να φτάσουν σ’ αυτή νίκη, καθώς ήταν ξεκάθαρο πως τους έλειπαν οι δυνάμεις..

Κάτι πάντως, που δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός. Οι πράσινοι όχι μόνο βρέθηκαν νωρίς πίσω στο σκορ, αλλά στη συνέχεια δεν μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την απόλυτη υπέροχη που είχαν. Και όταν ο Μπαρμπόζα πέτυχε το 2-0 και αποβλήθηκε και ο Βιγιαφάνιες, η πλάστιγγα έγειρε οριστικά στην πλευρά της ΑΕΚ.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Ολυμπιακό Στάδιο

Διαιτητής: Μιχάλης Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

Βοηθοί: Ακρίβος (Αθηνών), Γρεβένης (Χαλκιδικής)

Γκολ: 5’ Γιόχανσον, 40’ Μπαρμπόζα, 54’ Λέτο, 69’ Μπαρμπόζα

Κάρτες:  21’ Μπέργκ, 45’ κόκκινη Βιγιαφάνιες, 71’ Αμπέντ, 80’ Μολέδο

ΑΕΚ (Παναγιωτάρας): Ανέστης, Γκάλο, Ντίντακ, Λαμπρόπουλος, Κολοβέτσιος, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (90’ Τζανετόπουλος), Αραβίδης (59’ Μπακάκης), Τζεμπούρ (78’ Πέκχαρτ), Μπαρμπόζα.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Στραματσόνι): Στιλ, Μέστο, Μολέδο, Ταυλαρίδης, Νάνο, Ζέκα, Κουτρουμπής (41’ Λέτο), Μπουμάλ (46’ Αμπέντ), Βιγιαφάνες, Λούντ (88’ Κλωναρίδης), Μπέργκ

Η ανασκόπηση του αγώνα

Σε πέντε λεπτά, άλλαξαν ισορροπίες

Η αλήθεια είναι πως το ματς στο ΟΑΚΑ μετά από μόλις πέντε λεπτά, έγινε εντελώς διαφορετικό απ’ ότι το είχαν σχεδιάσει οι δυο ομάδες. Και κυρίως ο Παναθηναϊκός. Οι ισορροπίες αλλά και τα δεδομένα, άλλαξαν μόλις στο 5 λεπτό. Ο Μάνταλος εκτέλεσε φάουλ, ο Γιόχανσον έπιασε κεφαλιά ανενόχλητος στην καρδιά της άμυνας του Παναθηναϊκού και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για να δώσει προβάδισμα στην ΑΕΚ. Με το… καλησπέρα δηλαδή, οι γηπεδούχοι μπήκαν στην θέση του οδηγού του παιχνιδιού και δεν χρειαζόταν να ξοδέψουν δυνάμεις (που δεδομένα από τα συνεχόμενα ματς δεν τις είχαν) για να πιέσουν και να ψάξουν το προβάδισμα στο σκορ. Ενώ από την άλλη μεριά, οι φιλοξενούμενοι έπρεπε από την αρχή να κυνηγήσουν γκολ και όχι να επιχειρήσουν να διαχειριστούν το 0-0 και την κούραση της ΑΕΚ. Αυτή η αλλαγή των δεδομένων αλλά και των ισορροπιών, ήταν καθοριστική για τη συνέχεια.

Πολιορκία χωρίς ουσία

Από το 5λεπτό και μετά, η ΑΕΚ μπήκε πίσω από την μπάλα και ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να στήσει μια πολιορκία γύρω από την περιοχή του Ανέστη. Οι «πράσινοι» πήραν όλο τον χώρο που τους έδωσαν οι «κιτρινόμαυροι» και έφταναν με ευκολία έξω από την αντίπαλη περιοχή. Όμως από εκεί και πέρα, έδειχναν να μην ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν αυτό το πλεονέκτημα. Τις περισσότερες φορές οι παίκτες του Παναθηναϊκού έβρισκαν τους διαδρόμους προς την περιοχή της ΑΕΚ, κλειστούς. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό πως αυτή η μίνι… πολιορκία που έστησαν οι «πράσινοι», ευκαιρίες πολλές για γκολ δεν έβγαλε. Το ακριβώς αντίθετο. Μετρημένες στα δάκτυλα φάσεις. Μια φορά στο 20’ και μια ακόμα στο 35’, ο Ανέστης είπε «όχι» στον Λουντ, που σούταρε μέσα από την περιοχή. Ενώ υπήρχε και ένα γκολ του Μπεργκ στο 27’ που σωστά ακυρώθηκε για επιθετικό φάουλ του Σουηδού επιθετικού πάνω στον Κολοβέτσιο. Κατά τα άλλα, η ΑΕΚ διαχειριζόταν με σχετική άνεση, την πίεση που προσπαθούσε να ασκήσει ο Παναθηναϊκός

Το πεντάλεπτο του «διαβόλου»

Μάλιστα οι «κιτρινόμαυροι», σχεδόν όπως και στον τελικό του κυπέλλου, περίμεναν την ευκαιρία για να εκμεταλλευτούν το γεγονός πως οι «πράσινοι» έπαιζαν πλέον πολύ ψηλά. Με τα στόπερ τους στην σέντρα. Και την ευκαιρία την βρήκαν στο 40’. Η ΑΕΚ έφυγε σε μια υποδειγματική αντεπίθεση, ο Σιμόες έβγαλε την κατάλληλη στιγμή στον Μπαρμπόζα που έφυγε «σφαίρα» προς την εστία του Παναθηναϊκού και με πλασέ στα όρια της περιοχής, άφησε «άγαλμα» τον Στιλ. Και η ΑΕΚ πήρε προβάδισμα δυο γκολ αλλά και αέρα ψυχολογίας. Τρια λεπτά αργότερα, από κόρνερ του Μάνταλου, ο Γιόχανσον από το ένα μέτρο, έπιασε κεφαλιά στο οριζόντιο δοκάρι. Ενώ στις καθυστερήσεις του ημιχρόνου, ο Βιγιαφάνιες είχε μια «εμπλοκή» με τον Μάνταλο, από την οποία ο αρχηγός της ΑΕΚ βρέθηκε στον αγωνιστικό χώρο. Ο Κουκουλάκης έκρινε πως ο παίκτης του Παναθηναϊκού έβαλε τρικλοποδιά εκτός φάσης και έδειξε απευθείας κόκκινη.

Ο Λέτο μίλησε πρώτος, ο Μπαρμπόζα… τελευταίος

Στο δεύτερο ημίχρονο η ΑΕΚ είχε να διαχειριστεί ένα προβάδισμα δυο γκολ, ένα αριθμητικό πλεονέκτημα αλλά και την τεράστια κούραση της. Από την άλλη μεριά ο Παναθηναϊκός, με Λέτο και με Μπέργκ στην ενδεκάδα και με παίκτη λιγότερο, έπρεπε να βρει τις δυνάμεις καταρχήν να ξαναμπει στο ματς και μετά να ψάξει για κάτι περισσότερο. Και η ομάδα η οποία στα πρώτα λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου, έκανε εκείνο που έπρεπε, ήταν ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» εκμεταλλεύτηκαν την κούραση και την έλλειψη ενέργειας των «κιτρινόμαυρων», πίεσαν και κατάφεραν να φτάσουν στο γκολ και μάλιστα πολύ νωρίς. Στο 54’ ο Νάνο έβγαλε την σέντρα και ο Λέτο με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το γκολ έδωσε ψυχολογία στον Παναθηναϊκό, ο οποίος στο 57’ είχε γκολ που όμως σωστά ακυρώθηκε καθώς ο Λέτο που σκόραρε, ήταν εκτεθειμένος. Ήταν όμως η φάση που αφύπνισε την ΑΕΚ. Και πρώτα οι γηπεδούχοι προειδοποίησαν στο 66’ με τον Τζεμπούρ να χάνει τετ  α τετ απέναντι στον Στιλ. Αλλά τρια λεπτά μετά, ο Μάνταλος με κόρνερ έστρωσε την μπάλα στον Μπαρμπόζα και εκείνος με βολέ από το ύψος της περιοχής, «έγραψε» το 3-1. Και κάπου εκεί όλα είχαν τελειώσει. Το γκολ αυτό «σκότωσε» ψυχολογικά τον Παναθηναϊκό. Η ΑΕΚ αντίθετα, βρήκε και ψυχολογία και δυνάμεις και έκανε ότι ήθελε στο γήπεδο μέχρι και το τέλος του παιχνιδιού. Μάλιστα έχασε ευκαιρίες και με τον Μάνταλο και με τον Μπακάκη και με τον Τζεμπούρ, για να πετύχει και τέταρτο γκολ.

Η φάση του αγώνα

Το εντυπωσιακό γκολ με βολέ πάνω στην κίνηση, με το οποίο ο Μπαρμπόζα έκανε το 3-1, είναι η φάση του ντέρμπι. Όχι μόνο διότι ήταν το γκολ με το οποίο η ΑΕΚ «κλείδωσε» τη νίκη της. Αλλά ήταν και ένα πολύ όμορφο γκολ, το οποίο μάλιστα ήταν και δουλεμένο στην προπόνηση της Ένωσης στα Σπάτα.

Ο διαιτητής

Ο Κουκουλάκης ήταν κοντά σ’ όλες τις φάσεις. Συζήτηση μπορεί να γίνει μόνο για την φάση της αποβολής του Βιγιαφάνιες. Εκεί που δεν φαίνεται καθαρά αν ο παίκτης του Παναθηναϊκού είχε πρόθεση να ρίξει στο έδαφος τον Μάνταλο. Κατά τα άλλα πολύ σωστά ακυρώθηκε και το γκολ του Μπεργκ και αυτό του Λέτο.

Ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης

Μπορεί ο Σιμόες να έκανε ένα εντυπωσιακό ματς, όμως ο Έλντερ Μπαρμπόζα πέτυχε δυο εντυπωσιακά γκολ με τα οποία έκρινε το αποτέλεσμα. Άλλωστε ο Πορτογάλος εξτρέμ, εκτός από τα γκολ, έκανε πολύ περισσότερες δουλειές μέσα στο γήπεδο, με πιο σημαντική εξ αυτών, το γεγονός πως έδωσε πνοή και φρέσκα πόδια στην κουρασμένη ΑΕΚ.

Μας άρεσε

Η αποτελεσματικότητα της ΑΕΚ στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού. Οι γηπεδούχοι στο πρώτο ημίχρονο του ντέρμπι, στις δυο πρώτες ευκαιρίες που δημιούργησαν, πέτυχαν δυο γκολ και πήραν ένα ξεκάθαρο προβάδισμα για τη νίκη. Ενώ στο δεύτερο ημίχρονο, μετά το γκολ του Παναθηναϊκού, η ΑΕΚ μόλις με την δεύτερη ευκαιρία της, πέτυχε το τρίτο γκολ και ξαναέφερε την απόσταση από τον αντίπαλο στα δυο γκολ.

Δεν μας άρεσε

Η αδυναμία του Παναθηναϊκού να εκμεταλλευτεί στο πρώτο ημίχρονο, τον χώρο που έδωσε η ΑΕΚ μετά το γκολ. Οι «πράσινοι» έφτασαν σε τεράστια ποσοστά κατοχής της μπάλας, έφταναν με ευκολία έξω από την περιοχή των γηπεδούχων. Αλλά από εκεί και πέρα έδειχναν αδυναμία να δημιουργήσουν φάσεις και να απειλήσουν.

Η βαθμολογία (4η αγωνιστική)

1) ΠΑΟΚ 10 (7-2)

2) ΑΕΚ 8 (5-6)

3) Παναθηναϊκός 7 (6-5)

4) Πανιώνιος 1 (1-4)

* Σε περίπτωση ισοβαθμίας ισχύουν τα εξής:

α) Tο σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η κάθε ομάδα στους μεταξύ τους αγώνες.

β) Διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στους μεταξύ τους αγώνες.

γ) Η καλύτερη επίθεση στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

δ) Η καλύτερη άμυνα στο σύνολο των αγώνων του πρωταθλήματος που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων.

Μετά την εφαρμογή των κριτηρίων και εφόσον δεν προκύπτει κατάταξη, οι ομάδες αναγράφονται με αλφαβητική σειρά.

Τα επόμενα παιχνίδια

29 Μαΐου (5η αγωνιστική)

Παναθηναϊκός - Πανιώνιος 18:15

ΑΕΚ - ΠΑΟΚ 20:00

31 Μαΐου (6η αγωνιστική)

ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός 20:15

Πανιώνιος - ΑΕΚ 20:15

Ημερομηνίες κληρώσεων/αγώνων στην Ευρώπη

Champions League

Τρίτος προκριματικός γύρος: Κλήρωση 15/7, Αγώνες 26-27/7 και 2-3/8

Πλέι-οφ: Κλήρωση 5/8, Αγώνες 16-17/8 και 23-24/8

Φάση ομίλων: Κλήρωση 25/8, Αγώνες 13-14/9 έως 6-7/12

Europa League

Δεύτερος προκριματικός γύρος: Κλήρωση 20/6, Αγώνες 14/7 και 21/7

Τρίτος προκριματικός γύρος: Κλήρωση 15/7, Αγώνες 28/7 και 4/8

Πλέι-οφ: Κλήρωση 5/8, Αγώνες 18/8 και 25/8

Φάση ομίλων: Κλήρωση 26/8, Αγώνες 15/9 έως 8/12

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 26-5-2016 από directNEWS.gr πηγή: sport24.gr


Τελευταίες Ειδήσεις