Logo

Τα αυστηρά κριτήρια συμμετοχής για τους Ρώσους αθλητές [βίντεο]



 
 

olympiakoi1 24-7-2016Στη δημοσιότητα έδωσε η ΔΟΕ την απόφασή της σχετικά με τους Ρώσους αθλητές και τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην ανακοίνωση γίνεται ανάλυση όλων των διαδικασιών που έγιναν μέχρι να φτάσουμε στη συγκεκριμένη απόφαση. Όπως τονίζεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ ανέλυσε όλα τα δεδομένα που...

είχε στα χέρια της τόσο από τη WADA, όσο και από τις υπόλοιπες αρμόδιες Αρχές και στη συνέχεια άκουσε προσεκτικά την τοποθέτηση του Αλεξάντερ Ζούκοβ.

Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ρωσίας τόνισε ότι έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε οι Ρώσοι αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση για το Ρίο να είναι καθαροί", ενώ επεσήμανε πως οι Αρχές θα έχουν όλη την απαραίτητη στήριξη και διευκόλυνση στο έργο τους.

Στη συνέχεια, τα μέλη της επιτροπής οδηγήθηκαν στην απόφαση για τη μη συμμετοχή όσων Ρώσων αθλητών έχουν βρεθεί θετικοί σε έλεγχο ντόπινγκ οποιαδήποτε στιγμή δίνοντας ξεκάθαρες οδηγίες στις εκάστοτε Ομοσπονδίες.

Αναλυτικά οι όροι συμμετοχής στους Ολυμπιακούς

1. Η ΔΟΕ δε θα δεχθεί τη συμμετοχή κανενός Ρώσου αθλητή ή αθλήτριας στους Ολυμπιακούς του 2016 αν δεν πληρεί τα ακόλουθα κριτήρια.

2. Η συμμετοχή θα γίνεται δεκτή μόνο αν ο αθλητής μπορεί να παρουσιάσει ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία στη διεθνή ομοσπονδία την οποία ανήκει. Οι όροι που πρέπει να τηρηθούν είναι:

– οι διεθνείς ομοσπονδίες να πιστοποιήσουν πως οι αθλητές που έχουν προκριθεί πληρούν τα κριτήρια του κώδικα της WADA.

- η απουσία ενός θετικού ελέγχου αντι-ντόπινγκ από το εθνικό εργαστήριο δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκές στοιχείο για τις Ομοσπονδίες.

– οι διεθνείς ομοσπονδίες θα πρέπει να εξετάσουν προσεχτικά τους φακέλους όλων των αθλητών για να βεβαιωθούν ότι έχουν γίνει επαρκείς και σωστοί έλεγχοι αντί-ντόπινγκ.

– όσοι αναφέρονται στην έκθεση του Μακλάρεν και έχουν εμπλοκή σε υποθέσεις απαγορευμένων ουσιών, είτε είναι αθλητές, είτε προπονητές, είτε παράγοντες ή υπάλληλοι δε θα τους επιτραπεί με οποιοδήποτε τρόπο η συμμετοχή στος Αγώνες.

- οι διεθνείς ομοσπονδίες θα πρέπει να εφαρμόσουν τους αντίστοιχους κανόνες και στις εθνικές ομοσπονδίες.

3. Δεν θα επιτραπεί η συμμετοχή σε οποιονδήποτε έχουν επιβληθεί οποιασδήποτε μορφής κυρώσεις για εμπλοκή σε υπόθεση απαγορευμένων ουσιών.

4. Η ΔΟΕ θα εγκρίνει τη συμμετοχή μόνον αυτών που θα πληρούν τα κριτήρια 2 και 3.

5. Όποιος αθλητής γίνει τελικά αποδεκτός θα υπόκειται σε επιπλέον ελέγχους εντός και εκτός αγώνων. Οποιαδήποτε μη διαθεσιμότητα (έστω και μία) αυτομάτως τον θέτει εκτός.

Απορρίφθηκε το αίτημα της Στεπάνοβα

Την ίδια ώρα η Ολυμπιακή Επιτροπή απέρριψε το αίτημα που είχε καταθέσει η Ιουλία Στεπάνοβα για να συμμετάσχει στους Αγώνες με τη σημαία της ΔΟΕ. Η Ρωσίδα αθλήτρια προχώρησε στο παραπάνω αίτημα αφού ήταν εκείνη η οποία βοήθησε σημαντικά στις έρευνες αποκαλύπτοντας στοιχεία κατά τη διάρκεια των ερευνών.

Αυτό όμως δεν ήταν αρκετό αφού το γεγονός ότι είχε βρεθεί θετική σε χρήση απαγορευμένης ουσίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Μάλιστα, η ΔΟΕ στην ανακοίνωση που εξέδωσε ευχαρίστησε τη Ρωσίδα αθλήτρια των μεσαίων αποστάσεων για την προσφορά της στην καταπολέμηση του ντόπινγκ, αλλά τονίζει πως δεν μπορεί να συμμετάσχει στους Αγώνες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-7-2016 από directNEWS.gr πηγή: sport24.gr

σχετικά θέματα:

Ανατροπή: Η ΔΟΕ κρατά τη Ρωσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο [βίντεο]


Τελευταίες Ειδήσεις