Logo

Εισαγγελέας προτείνει νέα δίκη για κακούργημα για τον Βασίλη Παπαγεωργόπουλο



 
 

papagewrgopoulos 12-9-2016Η αντεισαγγελέας Εφετών, Μαγδαληνή Γαλάταλη, με πρότασή της προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζητά να παραπεμφθεί στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο τέως δήμαρχος της συμπρωτεύουσας, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος σε βαθμό κακουργήματος...

Η πράξη  συνδέεται με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα δημοτικά ταμεία κατά το διάστημα 1999-2007.

Με την πρότασή της η εισαγγελική λειτουργός ζητά από το Συμβούλιο Εφετών μαζί με το Βασίλη Παπαγεωργόπουλο να παραπεμφθεί για την ίδια κατηγορία και ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Λεμούσιας. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κ. Γαλάταλη στην πρότασή της κάνει αναφορά τόσο στις κρίσεις των δικαστηρίων, πρώτου και δεύτερου βαθμού, με τις οποίες οι δύο άνδρες κρίθηκαν ένοχοι για την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης, όσο και στα βουλεύματα των δικαστικών συμβουλίων, που αποφάνθηκαν υπέρ της παραπομπής τους σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

«Προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις που στηρίζουν την κατηγορία της κακουργηματικής πράξης της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, από κοινού και κατ' εξακολούθηση, η οποία διαπράχθηκε σε σχέση με την υπεξαίρεση που τέλεσε ο πρώην δημοτικός ταμίας, Παναγιώτης Σαξώνης, σε βάρος του δήμου Θεσσαλονίκης» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην  εισαγγελική πρόταση.

Κατά την απολογία τους για τη συγκεκριμένη κατηγορία, οι  Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας, αρνήθηκαν  ενώπιον του ανακριτή το αδίκημα που τους αποδίδεται, ισχυριζόμενοι ότι δεν έχουν κριθεί αμετάκλητα ένοχοι για την υπεξαίρεση, με δεδομένο ότι έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο, με αίτηση αναίρεσης που έχουν ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου.

Οι Παπαγεωργόπουλος και Λεμούσιας υποστήριξαν, επίσης, στον ανακριτή ότι το μόνο επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος τους είναι η απολογία του συγκατηγορούμενού τους, Π. Σαξώνη. Τον λόγο έχει τώρα το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, που θα αποφανθεί με βούλευμα για την παραπομπή τους ή μη, σε δίκη.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. από τα ταμεία του δήμου, ο μεν Β. Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε από το πενταμελές Εφετείο, σε κάθειρξη 12 ετών, ο δε Μ. Λεμούσιας, σε κάθειρξη 13 ετών και 5 μηνών. Και οι δύο αποφυλακίστηκαν το προηγούμενο διάστημα, ο πρώτος λόγω αναπηρίας και ο δεύτερος υπό όρους, έχοντας εκτίσει μέρος της ποινής του.

Αντίθετα, στη φυλακή παραμένει ο πρώην δημοτικός ταμίας, Π. Σαξώνης, ο μόνος που ομολόγησε την υπεξαίρεση και στον οποίο το δικαστήριο, του δεύτερου βαθμού  επέβαλε κάθειρξη  20 ετών και 6 μηνών.

Η νέα πρόταση για παραπομπή σε δίκη για τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια έρχεται την ώρα που εκκρεμούν άλλες δύο υποθέσεις, για τις οποίες παραπέμφθηκαν σε ισάριθμες δίκες. Η πρώτη είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» σε σχέση με την υπεξαίρεση (προσδιορίστηκε για τον Ιανουάριο του 2017) και η δεύτερη για το άλλο οικονομικό σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε κατά τη θητεία του τέως δημάρχου, αυτό της λεγόμενης «Παγίας Προκαταβολής» (ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές προσδιορίστηκε για τον προσεχή Νοέμβρη).

Τέλος, ο Β. Παπαγεωργόπουλος κατέστη κατηγορούμενος για συνέργεια σε απιστία, αναφορικά με τις ειδικές εντολές πληρωμών, υπόθεση που αναβλήθηκε, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα για τον προσεχή Νοέμβριο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-9-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά