Logo

Προφυλακιστέος κρίθηκε για δεύτερη φορά ο Ανδρέας Μαρτίνης



 
 

martinis 30-11-2016Προφυλακιστέος κρίθηκε, για δεύτερη φορά, ο πρώην πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού και του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, Ανδρέας Μαρτίνης, μετά την απολογία του στον ανακριτή κατά της διαφθοράς, Ν. Τσιρώνη. Ο Ανδρέας Μαρτίνης βρίσκεται ήδη στη φυλακή, καθώς...

είχε κριθεί προφυλακιστέος τον περασμένο Μάιο για «μίζα» 3,2 εκ. μάρκων που φέρεται να έλαβε από τη γερμανική εταιρία Hospitalia International, ως προμήθεια υπερκοστολογημένου εξοπλισμού του νοσοκομείου (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Σήμερα, ο πρώην ισχυρός άνδρας του Ερρίκος Ντυνάν απολογήθηκε για νοσήλια και εξετάσεις 20 περίπου εκατομμυρίων ευρώ που, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, δεν κατέβαλαν επώνυμοι ασθενείς, είτε ασθενείς με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Σε αυτή τη λίστα των ασθενών περιλαμβάνονται πρώην πρωθυπουργοί και στενοί συγγενείς τους, πρώην υπουργοί, βουλευτές, γενικοί γραμματείς υπουργείων, άνθρωποι των τεχνών και δημοσιογράφοι.

Η δικογραφία σχηματίστηκε μετά από διαχειριστικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο Ερρίκος Ντυνάν την περίοδο 2007-2010 από την ελεγκτική εταιρεία Grant Thornton. Στο πόρισμα του ελέγχου καταγράφηκαν 8.106 περιπτώσεις δωρεάν νοσηλείας με το κόστος να ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ. Από αυτές, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, 51 αφορούσαν πρόσωπα με οικονομική και κοινωνική επιφάνεια που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Η κατηγορία που βαρύνει τον πρώην πρόεδρο του νοσοκομείου, για την υπόθεση αυτή, είναι εκείνη της απιστίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος αρνήθηκε την κατηγορία απολογούμενος και υποστήριξε ότι από τη σύσταση του Ερρίκος Ντυνάν ως κοινωνικού ιδρύματος μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που λειτουργεί ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προβλέπεται η δυνατότητα νοσηλείας καταρχάς ευπαθών ομάδων αλλά και κατά περίπτωση ειδικών κατηγοριών με εισηγήσεις της κοινωνικής υπηρεσίας του Ερρίκος Ντυνάν ή του Ερυθρού Σταυρού ή της Αρχιεπισκοπής.

Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε ότι όντως τα 51 πρόσωπα δεν κατέβαλαν νοσήλια, όμως ισχυρίστηκε ότι δεν πρόκειται για δωρεά, αλλά για έκπτωση που τους έγινε, η οποία αφορούσε το μέρος του ποσού που δεν κάλυπταν οι ασφαλιστικοί φορείς των ασθενών. Εν ολίγοις, το εμπορικό κέρδος του Ερρίκος Ντυνάν ήταν αυτό που δεν τους χρεώνονταν. Όπως ισχυρίστηκε, δεν το έκανε αυθαίρετα καθώς με τις εισηγήσεις του είχε συμφωνήσει και το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου.

Ακόμη φέρεται να υποστήριξε ότι η έκπτωση στα νοσήλια - που έφτανε μέχρι και 100% - δημιουργούσε και μια προσδοκία σε δυο σκέλη 1) επειδή επρόκειτο για σημαίνοντα πρόσωπα αυτό μπορούσε να αναβαθμίσει το κύρος και την αξιοπιστία του νοσοκομείου ενώ συνέβαλε και στην προβολή του ως νοσηλευτικό ίδρυμα που παρέχονταν άριστες ιατρικές υπηρεσίες. Έτσι, μακροπρόθεσμα, το νοσοκομείο θα αποκόμιζε κέρδη.

2) επειδή από την ιδρυτική πράξη του Ερρίκος Ντυνάν προβλεπόταν η δυνατότητα κρατικής επιχορήγησης θεωρούσε, ότι με τις εκπτώσεις τα πρόσωπα αυτά, που βρίσκονταν ή ήταν κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων, θα βοηθούσαν περισσότερο στην καταβολή της επιχορήγησης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 30-11-2016 από directNEWS.gr

σχετικά θέματα:

Απολογείται ο Ανδρέας Μαρτίνης για κακουργηματική απιστία


Τελευταία Δικαστικά