Logo

Στην εισαγγελία του Α.Π. καταγγελίες για χρηματισμό δημόσιων λειτουργών από την Novartis



 
 

Novartis1 14 12-2016Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, δημοσιεύματα με καταγγελίες για χρηματισμό δημοσίων λειτουργών από την φαρμακευτική εταιρεία Novartis. Ο υπουργός ζητά να διερευνηθεί...

η βασιμότητα των καταγγελιών και αν προκύψουν ευθύνες, να αποδοθούν.

Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το iefimerida, σύμφωνα με το οποίο, δύο πρώην στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα, έχουν καταθέσει στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, στοιχεία για αθέμιτες μεθόδους που χρησιμοποιούσε η εταιρεία προκειμένου να βελτιώσει τη θέση της εταιρείας στην ελληνική αγορά επί σειρά ετών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στις 12 Αυγούστου 2016, μεγάλο δικηγορικό γραφείο στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ κατέθεσε αναφορά τις αμερικανικές αρχές, για λογαριασμό των δύο πρώην στελεχών, με αποτέλεσμα να αρχίσει έρευνα για τις δραστηριότητές του.

Οι πληροφοριοδότες είναι Ελληνες πολίτες που εργάζονταν στη Novartis από το 2008, ως επικεφαλής επικοινωνίας και εταιρικής ευθύνης ο ένας και ως υπεύθυνος πωλήσεων ο δεύτερος.

Η θέση των δύο πρώην υπαλλήλων τούς επέτρεπε να γνωρίζουν και να έχουν αποδείξεις, σύμφωνα πάντα με την αναφορά, σχετικά με δωροδοκίες αξιωματούχων, δημόσιων λειτουργών και γιατρών από την εταιρεία, προκειμένου να παίρνουν ευνοϊκές αποφάσεις για την εταιρεία και να συνταγογραφούνται τα φάρμακα της εταιρείας.

Οι πληροφοριοδότες κατέθεσαν εκατοντάδες έγγραφα που αποδεικνύουν καταβολές χρηματικών ποσών σε ιδιώτες γιατρούς, αλλά κυρίως σε γιατρούς που εργάζονταν στο δημόσιο ή ασφαλιστικό σύστημα υγείας. Επίσης, κατέθεσαν ονόματα εταιρειών μέσω των οποίων η εταιρεία ξέπλενε χρήματα.

Οι κατηγορίες που καλείται να ερευνήσει η αμερικανική Δικαιοσύνη αφορούν σε παράνομες δωροδοκίες αξιωματούχων, ανεπάρκεια του εσωτερικού ελέγχου της εταιρείας ώστε να ανιχνεύει παράνομες πληρωμές, πληρωμές γιατρών του ΙΚΑ και των νοσοκομείων στην Ελλάδα, πληρωμές σε μέσα ενημέρωσης για να ασκούν κριτική σε πολιτικά πρόσωπα των οποίων οι αποφάσεις τους δεν ευνοούσαν την εταιρεία.

Η εταιρεία είναι υπότροπος, αφού ελέγχεται για παρόμοιες πρακτικές σε άλλες χώρες, όπως σε Νότια Κορέα, ΗΠΑ, Τουρκία και Κίνα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-12-2016 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά