Logo

Αναβλήθηκε η δίκη του Πάσσαρη - Δεν είχαν μεταφραστεί τα έγγραφα για την έκδοσή του



 
 

passaris 11-1-2017Για τον Δεκέμβριο του 2017 αναβλήθηκε η δίκη του Κώστα Πάσσαρη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για τη δολοφονία δύο αστυνομικών το 2001. Αιτία της αναβολής ήταν το γεγονός...

ότι δεν έχουν μεταφραστεί τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοσή του από τη Ρουμανία.

Η αναβολή της δίκης κάνει ορατό τον κίνδυνο της παραγραφής των αδικημάτων, αφού σύμφωνα με το νόμο, παραγράφονται μόλις συμπληρωθεί 20ετία από την τέλεση. Έτσι, είναι πιθανό να μην καθίσει στο εδώλιο για να δικαστεί για τα εγκλήματά του.

Ο Πάσσαρης είχε δραπετεύσει στις 26 Φεβρουαρίου 2001 καά τη μεταγωγή τους στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου είχε μεταφερθεί για εξετάσεις, δολοφονώντας εν ψυχρώ τους δύο αστυνομικούς που τον συνόδευαν, τους Διονύσιο Αλεβιζόπουλο και Αθανάσιο Δρακόπουλο και τραυματίζοντας σοβαρά τον σωφρονιστικό υπάλληλο Ανδρέα Φυσέκη.

Παρά το ανθρωποκυνηγητό που ακολούθησε, τελικώς κατάφερε να διαφύγει στη Ρουμανία, όπου και συνελήφθη μετά από ληστεία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος στο Βουκουρέστι, κατά την οποία σκότωσε τον ιδιοκτήτη και έναν υπάλληλο, αφαιρώντας 16.000 δολάρια. Συνεργός του είχε οδηγήσει τη ρουμανική αστυνομία στο κρησφύγετό του και έκτοτε κρατείται φυλακισμένος στην Κραϊόβα.

Την έκδοση του κακοποιού είχε ζητήσει το 2006 η οικογένεια του Διονύση Αλεβιζόπουλου, αλλά οι ελληνικές αρχές δεν είχαν ανταποκριθεί, αρνούμενες να ενεργοποιήσουν διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ρουμανίας για προσωρινή έκδοση στη χώρα μας.

Μπροστά στον κίνδυνο παραγραφής, η οικογένεια υπέβαλε νέο αίτημα τον Δεκέμβριο του 2015. Οι ελληνικές αρχές αποστέλλουν στη Ρουμανία αίτημα για προσωρινή έκδοση του κακοποιού, ώστε να δικαστεί στην Ελλάδα για τα εγκλήματα που διέπραξε και η Εισαγγελία Εφετών Αθηνών προσδιορίζει δικάσιμο με ημερομηνία την 11η Ιανουαρίου 2017, θεωρώντας ότι υπάρχει επαρκής χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Ωστόσο, οι ρουμανικές αρχές, οι οποίες εξαρχής δεν έβλεπαν θετικά την έκδοση του Πάσσαρη, ζητούν εγγράφως επιπρόσθετες πληροφορίες από την Εισαγγελία Εφετών σχετικά με το αίτημα. Τα διευκρινιστικά έγγραφα δεν έχουν ακόμα μεταφραστεί, ώστε να αποσταλούν στο ρουμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται ότι, την ερχόμενη Παρακευή, στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, ο Πάσσαρης θα δικαζόταν και για άλλες υποθέσεις, όπως και στις 25 Ιανουαρίου, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργήματων.

Ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία του να εκδοθεί στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον συνήγορό του, Ανδρέα Ταγαράκη, ο Πάσσαρης επιθυμεί «διακαώς» να έρθει στην Ελλάδα να δικαστεί και λογοδοτήσει για ό,τι έχει κάνει, όπως επιθυμεί επίσης να εκτίσει στην Ελλάδα και το υπόλοιπο της ποινής του για τα αδικήματα που έχει διαπράξει στην Ρουμάνια.

Στο δικαστήριο είχαν προσέλθει δεκάδες συγγενείς θυμάτων και μάρτυρες ενώ παρών ήταν και ο μοναδικός επιζών, εξωτερικός φρουρός Ανδρέας Φυσέκης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 10-1-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά