Logo

Ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου, δημοσιοποίησε την απόφαση για την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες



 
 

ste 13-1-2017Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Νίκος Σακελλαρίου, δημοσιοποίησε, το πρωί της Παρασκευής, στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου την απόφαση για τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Συγκεκριμένα, σε μία τυπική διαδικασία ανακοίνωσε, διαβάζοντας το διατακτικό της απόφασης, ότι έγινε...

δεκτή η προσφυγή κατά του νόμου Παππά καθώς αντίκειται στο άρθρο 15 παραγρ. 2 του Συντάγματος και στο άρθρο 2 παρ.2 του Νόμου 4339/2015.

Είπε ειδικότερα, μεταξύ άλλων, ότι με την απόφαση ακυρώνεται η απόφαση του Υπουργού Επικρατείας για τη μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων σε αυτόν σχετικά με το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών και επιπλέον ότι ακυρώνεται η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης περί σύστασης πενταμελούς επιτροπής για τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι εντός της ημέρας αναμένεται να  γνωστοποιηθεί το σκεπτικό της απόφασης. 

Το σκεπτιικό

Μέχρι στιγμής, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η απόφαση δεν θεωρεί αντισυνταγματικές τις άλλες ρυθμίσεις, οι οποίες αφορούν τόσο στον ορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών, όσο και στον καθορισμό της τιμής εκκίνησης.

Στο σκεπτικό της απόφασης διευκρινίζεται ότι οι τηλεοπτικές συχνότητες αποτελούν δημόσια αγαθά και σπάνιους πόρους του εθνικού πλούτου με μεγάλη οικονομική αξία. Συνεπώς η χρήση των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων πρέπει να γίνεται με ανάλογο οικονομικό αντάλλαγμα και σε καμία περίπτωση δωρεάν.

Αναλυτικοτερα, έχει γίνει γνωστό ότι η απόφαση αναφέρει: 

1. Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο  έχει διττό ρόλο. Μετέχει στον άμεσο έλεγχο του κράτους και εξ αυτού συμπράττει στη θέσπιση των όρων και των προϋποθέσεων για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και  έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να διενεργεί διαγωνιστική διαδικασία και να ρυθμίζει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Δηλαδή, το ΕΡΣ είναι αρμόδιο αποκλειστικά και για την αδειοδότηση, αλλά και για όλα τα άλλα, όπως τους όρους και προϋποθέσεις του διαγωνισμού.

2. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, ασχέτως αν λειτουργούν παράνομα ή νόμιμα και εξ αυτού μπορούν να μετάσχουν στη διαγωνιστική διαδικασία και να προσφύγουν στο ΣτΕ προσβάλλοντας κανονιστικές πράξεις.

Παράλληλα, η απόφαση αποδοκιμάζει έμμεσα το καθεστώς της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών με προσωρινές άδειες, το οποίο έχει παραταθεί προσωρινά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2015 και έχει λήξει. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το καθεστώς της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, η απόφαση δεν αναφέρει ρητά αν αυτή είναι νόμιμη η παράνομη, σημειώνοντας ότι επ' αυτού "υπάρχει νομοθετικό κενό".

3. Για τη συγκρότηση των Ανεξάρτητων αρχών (βάσει του άρθρου 101 του Συντάγματος( η απόφαση διαλαμβάνει σκέψη που έχει ενδιαφέρον, καθώς αποφαίνεται ότι  απαιτείται η σύμπραξη των πολιτικών κομμάτων, μέσω της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, σημειώνοντας ότι αν αυτό δεν γίνεται, υπάρχει ουσιαστικά παραβίαση του Συντάγματος, γεγονός, όμως, που δεν δικαιολογεί τη συνταγματικότητα της ρυθμίσεως του νόμου που αφαίρεσε την αρμοδιότητα από το ΕΡΣ και την έδωσε στον υπουργό.Ειδικότερα, δεν μπορεί να θεραπευθεί μία παραβίαση διατάξεως του Συντάγματος με άλλη παραβίαση και συγκεκριμένα της διατάξεως του άρθρου 15 παράγραφος 2 που αναφέρει ρητά ότι το ΕΡΣ είναι αποκλειστικά αρμόδιο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών, καθώς και για τη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία.

Σε ότι αφορά τη δικαστική δαπάνη, σύμφωνα με την απόφαση, αναγνωρίζεται δικαστική δαπάνη ύψους 920 ευρώ για κάθε προσφεύγοντα, την οποία επιβαρύνεται το δημόσιο.

Η μειοψηφία

Η μειοψηφία της Ολομέλειας του ΣτΕ (11 Σύμβουλοι Επικρατείας) διατυπώνει την άποψη ότι από το άρθρο 15 του Συντάγματος δεν προκύπτει υποχρέωση συμμετοχής του ΕΣΡ σε κάθε φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά, αντιθετως, θεωρεί ότι το ΕΣΡ έχει μόνον ελεγκτικές αρμοδιότητες επί της διαγωνιστικής διαδικασίας. Επιπλέον έχει τη γνώμη ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν λειτουργούν μεν νομίμως, όμως έχουν τη δυνατότητα να μετέχουν στη διαγωνιστική αδειοδοτική διαδικασία, αλλά όχι να προσβάλλουν δικαστικά υπουργικές αποφάσεις

Από το σύνολο των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί σήμερα αποφάσεις εκδόθηκαν μόνον σε ότι αφορά το μείζον θέμα της αρμοδιότητας του υπουργού Επικρατείας σχετικά με την διαδικασία αδειοδότησης και την συγκρότηση από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης επιτροπής (πενταμελούς) για τη διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εκκρεμούν προς έκδοση άλλες τρεις αποφάσεις που αφορούν την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού (3 εκατομμύρια που επίσης αφορά εμμέσως και τον αριθμό των αδειών (4) καθώς και άλλα σημαντικά θέματα, όπως ο ελάχιστος προβλεπόμενος αριθμός προσωπικού για κάθε κανάλι. 

Η επίσημη ανακοίνωση

Όλη η ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ για την απόφαση σχετικά με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, όπως αυτή αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, αναφέρει τα εξής:

«Με την 95/2017 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, κατόπιν της Ε. 1385/4.5.2016 αιτήσεως ακυρώσεως της «ANTENNA TV Α.Ε.», ακυρώθηκαν α) η 4297/1.3.2016 απόφαση του Υπουργού Επικρατείας «Μεταβίβαση επιμέρους αρμοδιοτήτων της διαγωνιστικής διαδικασίας αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και ρύθμιση ειδικότερων θεμάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας» (Β΄ 518/1.3.2016) και β) η 10214/20.5.2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας περί «συστάσεως-συγκροτήσεως» Πενταμελούς Ειδικής Επιτροπής Διενέργειας του ανωτέρω διαγωνισμού, κριθέντος, κατά πλειοψηφία, ότι οι διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2Α του ν. 4339/2015 (Α΄ 133), όπως το άρθρο αυτό προστέθηκε με το άρθρο τρίτο του ν. 4367/2016 (Α΄ 19), με τις οποίες η αρμοδιότητα για την διενέργεια διαγωνιστικής διαδικασίας για την χορήγηση αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας, κατά την πρώτη εφαρμογή του θεσπιζομένου με τον ανωτέρω ν. 4339/2015 συστήματος, ανατίθεται στον Υπουργό στον οποίο έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, αντίκεινται στο άρθρο 15 παρ. 2 του Συντάγματος».

Υπενθυμίζεται ότι στις 26-10-2016, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας και πιο κρίσιμης διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε γνωστό από πληροφορίες ότι  κατά πλειοψηφία 14 έναντι 11 δικαστών κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Νίκος Παππάς: Νομοθετική ρύθμιση για το τίμημα

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, μιλώντας την Παρασκευή στη Βουλή ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει, πολύ σύντομα όπως είπε, στη νομοθετική ρύθμιση για το τίμημα που θα κληθούν να πληρώσουν τα κανάλια μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης από το ΕΣΡ.

«Το μεσοδιάστημα από τώρα έως την ολοκλήρωση της αδειοδότησης δεν θα είναι ένα διάστημα που οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα λειτουργούν άνευ τιμήματος», δήλωσε χαρακτηριστικά και σημείωσε αναφερόμενος στο τίμημα: «ένα τεκμήριο υπάρχει, ο διαγωνισμός που διεξήχθη τον Αύγουστο. Διεξήχθη μία διαδικασία κρυστάλλινη, με εσωτερική συνοχή που κρίθηκε από το συνταγματικό δικαστήριο σε κάθε της βήμα και αποτελεί κριτήριο για το εύλογο ύψος του τιμήματος».

Σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης του ανεξάρτητου βουλευτή, Νίκου Νικολόπουλου, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής δήλωσε πως στους τηλεοπτικούς σταθμούς τη τελευταία διετία έχουν καταλογιστεί 76 εκατ. ευρώ ως φόροι διαφημίσεων και έχουν εισπραχθεί περί τα 60 εκατ. ευρώ. Σημείωσε δε ότι θα διαμορφωθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου και θα μπορούν να εγγράφονται όλα τα ειδησεογραφικά site ως προϋπόθεση για να λάβουν κρατική διαφήμιση. Σε αυτό μάλιστα πρόσθεσε πως έχουν ήδη καταγραφεί περισσότερα από 300 διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στην εκπομπή «Ακραίως» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και στον Τάκη Χατζή είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να υπάρξει τίμημα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. «Αυτό που δεν μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει πανελλαδική εμβέλεια χωρίς τίμημα. Περιμένουμε την απόφαση και να συζητήσουμε το πως θα καλυφθεί το ενδιάμεσο διάστημα. Δεν λέμε ότι δεν θα υπάρχει τίμημα για το μεσοδιάστημα μέχρι να τεκμηριωθεί η αδειοδότηση». 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-1-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά