Logo

Κάθειρξη 20 ετών στον ηγούμενο Μεθόδιο της παλιάς Αδελφότητας Εσφιγμένου



 
 

episodia-monh2-28-1-2017Σε κάθειρξη 20 ετών καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης ο ηγούμενος Μεθόδιος της παλιάς Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, για τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στο κονάκι της Μονής, στις Καρυές. Η ίδια ποινή επιβλήθηκε...

και σε έναν ακόμη μοναχό, ενώ το Δικαστήριο δεν χορήγησε στην έφεση ανασταλτικό αποτέλεσμα (στη δίκη εκπροσωπήθηκαν από δικηγόρους) και έτσι σε βάρος τους θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης προκειμένου και οι δύο να οδηγηθούν στη φυλακή.

Ειδικότερα, το ΜΟΔ έκρινε, κατά πλειοψηφία, ένοχο τον ηγούμενο Μεθόδιο ως ηθικό αυτουργό των επεισοδίων, ενώ ο δεύτερος κατηγορούμενος καταδικάστηκε ως φυσικός αυτουργός για έκρηξη, πρόκληση εμπρησμού κ.ά. Να σημειωθεί, ότι τα επεισόδια προκλήθηκαν, όταν δικαστικοί επιμελητές επιχείρησαν να εκκενώσουν το αντιπροσωπείο, κατ' εφαρμογήν προηγούμενης δικαστικής απόφασης, με αποτέλεσμα να εκδηλωθούν αντιδράσεις και να εκτοξευτούν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.

Κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση ήταν και άλλοι έξι ζηλωτές μοναχοί, οι οποίοι καταδικάστηκαν ως απλοί συνεργοί σε πολυετείς ποινές κάθειρξης, αλλά τους χορηγήθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Στις απολογίες τους, οι κατηγορούμενοι μοναχοί που παρέστησαν στο Δικαστήριο υποστήριξαν ότι βρέθηκαν σε θέση άμυνας κι έκαναν λόγο για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ τόνισαν ότι προέβησαν στις πράξεις τους για να προστατεύσουν το κονάκι αλλά και προς εκφοβισμό.

Τα παραπάνω επεισόδια εντάσσονται στην πολυετή διαμάχη μεταξύ παλιάς και νέας Αδελφότητας Εσφιγμένου. Η νέα Αδελφότητα συγκροτήθηκε, με απόφαση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους το 2005 και έκτοτε θεωρείται νόμιμη, αλλά η παλιά αρνείται να παραδώσει το Μοναστήρι και το αντιπροσωπείο, με συνέπεια να σημειώνονται κατά καιρούς εντάσεις και επεισόδια, αμαυρώνοντας την εικόνα της μοναστικής Πολιτείας.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 28-1-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά