Logo

Υπόθεση Noor 1: «Φλέβα μαύρου χρυσού» εντόπισε ο κοριός της ΕΥΠ



 
 

noor 1 6-2-2017«Φλέβα μαύρου χρυσού» εντόπισαν οι διωκτικές Αρχές, στο πλαίσιο της διερεύνησης της πολύκροτης υπόθεσης μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο «Noor 1». Απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες τις οποίες κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ αλλά και δύο καταθέσεις μαρτύρων που έχουν φτάσει στην εισαγγελική Αρχή Πειραιά «καίνε» μεγαλοεπιχειρηματία...

Τα νέα στοιχεία είναι ήδη στα χέρια εισαγγελικού λειτουργού, ο οποίος εξετάζει με άκρα μυστικότητα πτυχές της υπόθεσης, όπως η εμπλοκή κι άλλων προσώπων στη μεταφορά των ναρκωτικών αλλά και στο «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» μέσω του «Noor 1».

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», στα χέρια του εισαγγελικού λειτουργού βρίσκονται εδώ και δύο μήνες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες οι οποίες αφορούν σε εμπλεκόμενα πρόσωπα στην υπόθεση του «Noor 1» αλλά και σε υποθέσεις λαθρεμπορίας καυσίμων που φέρεται να έχουν γίνει το ίδιο χρονικό διάστημα με πλοία στο εξωτερικό. Οι απομαγνητοφωνήσεις προέρχονται από τα 126 CDs συνομιλιών ποδοσφαιρικών παραγόντων που κατέγραψε ο υπερκοριός της ΕΥΠ, το 2012, στο πλαίσιο των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων – την περιβόητη υπόθεση «Κοριόπολις».

Σε αυτές περιλαμβάνονται συνομιλίες εμπλεκομένων στην υπόθεση «Noor 1». Για τον λόγο αυτόν είχαν διαβιβαστεί τα CDs από την Εισαγγελία Εφετών Πειραιά στην Ασφάλεια του Λιμενικού Σώματος, για να διακριβωθούν τυχόν αξιόποινες πράξεις.

Η απομαγνητοφώνηση διήρκεσε πολλούς μήνες, με αποτέλεσμα να εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό η υπόθεση του «Noor 1», δίχως να συμπεριληφθούν τα επίμαχα αποσπάσματα των συνομιλιών εμπλεκόμενων προσώπων! Στις απομαγνητοφωνημένες, πλέον, συνομιλίες που είναι στα χέρια εισαγγελικού λειτουργού εδώ και δύο μήνες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και αυτές καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό για απλή συνέργεια στη μεταφορά των ναρκωτικών με το «Noor 1», ο οποίος φέρεται να συνομιλεί «ύποπτα» με τον επιχειρηματία.

Ο εισαγγελέας που έχει στα χέρια του τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες θα τις διαβιβάσει στη γ' τακτική ανακρίτρια, όπου εκκρεμεί δικογραφία για τυχόν άλλους εμπλεκομένους στη διακίνηση των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1». Δεν είναι, όμως, μόνον οι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Στην Εισαγγελία Εφετών Πειραιά έχει υποβληθεί κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα που αναφέρεται στον ίδιο επιχειρηματία, να συνομιλεί για «λαθρεμπόριο καυσίμων», όπως καταθέτει.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αποκαλυπτικά: «Το καλοκαίρι του έτους 2013 –Ιούνιο, αν θυμάμαι καλά– έγινε μια συνάντηση στο ξενοδοχείο..., στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, μεταξύ του Μ.Γ., του αφεντικού του Μ... και ιδιοκτήτη της εταιρίας Η..., ονόματι Μ... του Ε.Μ., του Α.Κ. και του Ε.Μ. Από εκείνο το βράδυ ξεκίνησε η συνεργασία τους για λαθρεμπορία καυσίμων. Έκτοτε, ο Α.Κ. αλλά και ο συνεργάτης αυτού Σ.Ν., άμεσοι συνεργάτες και έμπιστοι της C..., επισκέπτονταν συχνά και εναλλάξ το Ντουμπάι.

Εννοείται ότι ο λόγος των συχνών αυτών επισκέψεών τους ήταν ότι διενεργούσαν επαγγελματική λαθρεμπορία καυσίμων, δηλαδή πουλούσαν στον Μ.Γ. καύσιμα τα οποία προέρχονταν από πλοία της παραπάνω εταιρείας». Μάλιστα, ο μάρτυρας προσκόμισε στους λιμενικούς στοιχεία που αφορούν σε συγκεκριμένη συναλλαγή λαθρεμπορίας καυσίμου, με αναφορές σε συγκεκριμένες ποσότητες και στο τίμημα, προκειμένου να συμφωνήσουν στα χρηματικά ποσά και τις ποσότητες... Επιπρόσθετα, κατονομάζει τουλάχιστον τέσσερα εμπορικά πλοία και συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρεία, που φέρεται αναμεμειγμένη στην καταγγελλόμενη υπόθεση λαθρεμπορίας.

Πώς γινόταν η κομπίνα

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, το λαθρεμπόριο λάμβανε χώρα με την ακόλουθη πρακτική: Γινόταν παρακράτηση (κλοπή) μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου των ναυλωτών της συγκεκριμένης ναυτιλιακής εταιρείας, οι οποίες στη συνέχεια πωλούνταν –ως επί το πλείστον– στην εταιρεία H... Για να επιτευχθεί ο στόχος, που ήταν η παράδοση των πετρελαίων χωρίς ελλείμματα στους ναυλωτές, χρηματίζονταν οι επιθεωρητές οι οποίοι μετρούσαν τις ποσότητες καυσίμων που παραλαμβάνονταν – παραδίδονταν ή διενεργούνταν κατόπιν εντολών του τεχνικές πρόσμιξης του καυσίμου με γλυκό νερό, το οποίο προμηθευόταν η ναυτιλιακή εταιρεία.

Μάλιστα, καταγγέλλει ότι τα πλοία της εταιρείας έπαιρναν υπέρμετρα μεγάλες ποσότητες, σε σχέση με τις ανάγκες ενός πλοίου για νερό. Όπως λέει, αυτά αποδεικνύονται κάνοντας έναν έλεγχο στα παραστατικά της διαχειρίστριας εταιρείας των καραβιών. Αν σε αυτά τα στοιχεία προστεθεί και η σύλληψη στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» υπαλλήλου της συγκεκριμένης ναυτιλιακής εταιρείας σε ανύποπτο χρονικό διάστημα με μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο δεν είχε δηλώσει, προερχόμενο από το Ντουμπάι, αντιλαμβάνεται κανείς πως τον λόγο έχει πλέον ο εισαγγελέας Πειραιά για το αν τίθεται ζήτημα λαθρεμπορίας καυσίμων και «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος» στην Ελλάδα...

Νέα κατάθεση Γιαννουσάκη για 4 πρόσωπα

Στο μεταξύ, τέσσερα πρόσωπα «δίνει» ο καταδικασμένος σε ισόβια για τη μεταφορά των 2,1 τόνων ηρωίνης με το «Noor 1» Ευθύμιος Γιαννουσάκης, σε νέα κατάθεση σε ει- σαγγελικό λειτουργό μέσα στις Φυλακές Αυλώνα, όπου κρατείται. Αυτό αποκάλυψε ο ίδιος την περασμένη Τετάρτη ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Πειραιά, όπου υπέβαλε νέο αίτημα αναστολής εκτέλεσης της ποινής του, προκειμένου να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης, λόγω της συνεργασίας του με τις Αρχές.

Ο καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό σε ισόβια για τη μεταφορά του «λευκού θανάτου» ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες έδωσε νέα ένορκη κατάθεση, που αφορά στη χρηματοδότηση της μεταφοράς των ναρκωτικών με το «Noor 1». Μάλιστα, ανέφερε στην κατάθεσή του συγκεκριμένους τραπεζικούς λογαριασμούς από τους οποίους προκύπτει η χρηματοδότηση του ναρκοπλοίου. Επεσήμανε, δε, ότι η κατάθεση στον εισαγγελικό λειτουργό έγινε στις 11 το βράδυ, προκειμένου να μη γίνει αντιληπτή στους συγκρατουμένους του.

Όπως ισχυρίστηκε, μετά την ένορκη κατάθεση που έκανε τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία κατονομάζει τους δύο Τούρκους χρηματοδότες, κινδυνεύει η ζωή του ιδίου μέσα στη φυλακή αλλά και των τριών παιδιών του. Αναφέρθηκε ειδικότερα σε περιστατικό με δύο άτομα που παρακολουθούσαν το σπίτι όπου μένει η πρώην σύζυγός του με δύο από τα παιδιά του. Αναφερόμενος στην ουσία του αιτήματός του, ο συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννης Γλύκας τόνισε πως έχουν βρεθεί νεκρά για την υπόθεση αυτή δύο άτομα στο Βέλγιο, ο Ινδός συνοδός του φορτίου της ηρωίνης καθώς και η κόρη του Τούρκου επ' ονόματι Νατζί Ζιντάστι, ενός εκ των δύο τους οποίους κατονομάζει ο πελάτης του ως χρηματοδότη των 2,1 τόνων ηρωίνης.

Από την πλευρά της, η εισαγγελέας της Έδρας, Βασιλική Βλάχου, αναφερόμενη στο θέμα της έκδοσης των ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος των ατόμων που κατονομάζει ο Γιαννουσάκης, επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν νεότερα στοιχεία και δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το απόρρητο της ανάκρισης». Τελικά, το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής εξέτασης του αιτήματος αναστολής εκτέλεσης της ποινής του κατηγορουμένου.

Του Βασίλη Τζήμτσου

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-2-2017 από directNEWS.gr πηγή: εφημερίδα Παρασκήνιο


Τελευταία Δικαστικά