Logo

Διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για την υπόθεση με τα «χρυσά» χέλια



 
 

anguilla-anguilla2-7-2-2017Κακουργηματικές ποινικές διώξεις για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη, ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας κατά των εννέα συλληφθέντων για παράνομη εμπορία και εξαγωγή στην Κίνα...

προστατευόμενου είδους χελιού, η διακίνηση του οποίου απαγορεύεται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Ως εγκέφαλοι της συμμορίας θεωρούνται ένας καθηγητή ιχθυολογίας που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο και ένας καθηγητής γεωπόνος-ιχθυολόγος ειδικευμένος στις υδατοκαλλιέργειες.

Οι συλλήψεις για την υπόθεση έγιναν έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση, μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας, που δημιούργησαν κοινό γραφείο δράσης, αλλά και Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, υπό την εποπτεία της Eurojust ύστερα από πληροφορίες που είχε το ισπανικό τμήμα της Europol για δράση οργανωμένου διεθνούς κυκλώματος εμπορίας του ευρωπαϊκού χελιού που φέρει την επωνυμία "Αnguilla Anguilla", η τιμή του οποίου ξεκινά από τα 500 ευρώ το κιλό και φθάνει τα 1500 ευρώ στην Κίνα όπου και εξαγόταν.

Το συγκεκριμένο είδος ταξιδεύει την άνοιξη στη θάλασσα των Σαργάσσων (Β. Αμερική) για να γεννήσει. Οι προνύμφες επιστρέφουν στην Ευρώπη, όπου στα ποτάμια της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας γίνονται γυαλόχελα (glass eels) τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο και το ψάρεμα (παράνομο - διότι ακόμη και η αλίευσή τους είναι υπό περιορισμό ή απαγόρευση) γίνεται τις νύκτες τις οποίες έχει νέα σελήνη.

Στην επιχείρηση των ευρωπαϊκών Αρχών, που οδήγησε στις εννέα συλλήψεις στην Ελλάδα αλλά και μαζικές συλλήψεις στην Ισπανία, συμμετείχε ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης, ενώ την ευθύνη των ερευνών για τη χώρα μας είχε το γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέα Ελένης Μιχαλοπούλου. Η εισαγγελική λειτουργός με συνεργασία των αρμοδίων υπηρεσιών και πρωτίστως της Οικονομικής Αστυνομίας, έδωσε αρχικά εντολή για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου και συστηματική παρακολούθηση των εμπλεκομένων, ενώ μετείχε σε συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν για την οργάνωση της επιχείρησης από τη Eurojust προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή πληροφοριών και συντονισμένες συλλήψεις.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε από το γραφείο του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, το επονομαζόμενο ευρωπαϊκό χέλι είναι είδος προστατευόμενης άγριας πανίδας, το οποίο απειλείται με εξαφάνιση, καθ' όσον το χέλι δεν αναπαράγεται στην αιχμαλωσία και η υπεραλίευση του γόνου του έχει ως συνέπεια τη μείωση του πληθυσμού του κατά 90%.

Η εξαγωγή του από την Κοινότητα έχει απαγορευτεί ενώ εντός της κοινότητας επιτρέπεται η διακίνησή του πλην όμως η αλίευση του είναι υπό περιορισμό. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα του κ. Αθανασίου, οι Ισπανοί, Γάλλοι και Πορτογάλοι ψαράδες, πουλάνε το συγκεκριμένο είδος παράνομα σε ισπανική εταιρία στην τιμή περίπου των 500 ευρώ / κιλό (ενώ νόμιμα η τιμή πώλησής του είναι περίπου 150-200 ευρώ). Τα χέλια παρέμεναν μετά την αλίευση τους για 48 ώρες στις εγκαταστάσεις της ισπανικής εταιρίας για να σταθεροποιηθούν καθώς όταν αλιευθούν εμφανίζουν έντονο στρες. Η σπείρα στη συνέχεια με ειδική συσκευασία ( πολύ κρύο και καλά οξυγονωμένο νερό για να διατηρηθεί ζωντανό) μετέφερε με ειδικό φορτηγό στη Βαρκελώνη, προκειμένου να ταξιδέψει για Ιταλία.

«Αφού το φορτίο διασχίσει την Ιταλία, όπου πιθανόν γίνονται και εκεί κάποιες συναλλαγές -αναφέρει το σημείωμα του Εισαγγελέα- μεταφέρεται στην Αγκώνα, προκειμένου να ταξιδέψει με πλοίο για την Ηγουμενίτσα. Από εκεί μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της ελληνικής εμπλεκόμενης επιχείρησης, προκειμένου να ξεκουραστούν και να ανασυσκευαστούν και να ετοιμαστούν για το ταξίδι προς το Χονγκ Κονγκ. Το φορτίο ταξιδεύει με αεροπλάνο με πτήση από το διεθνή αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος προς το Χονγκ Κονγκ, με στάση στην Κωνσταντινούπολη (συνολική ώρα πτήσης 16 ώρες). Το γυαλόχελο πωλείται στην Κίνα στην τιμή των 1.500 ευρώ/κιλό περίπου, δηλαδή υπάρχει κέρδος για την ευρωπαϊκή οργάνωση από την αγοραπωλησία του περί τα 1.000 ευρώ/κιλό. Δεδομένου ότι κάθε φορτίο περιέχει 500-900 κιλά, το κέρδος κάθε παράνομης αποστολής είναι από 500.000 έως 900.000 ευρώ για την ευρωπαϊκή οργάνωση. Από τα στοιχεία (έγγραφα, λογαριασμούς κ.α.) που είχαν συγκεντρώσει οι Ισπανοί, από προηγούμενη επιχείρηση που είχαν πραγματοποιήσει στους εμπλεκόμενους Ισπανούς, βρέθηκαν έγγραφα στα οποία φαίνεται ότι σε μια αλιευτική περίοδο (Νοέμβριος 2013-Φεβρουάριος 2014) η Ευρωπαϊκή οργάνωση έλαβε από την Κινέζικη επιχείρηση- αγοραστή (Emperor Group) 7 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα 2 εκατομμύρια ευρώ τα έλαβε ο Έλληνας επικεφαλής της οργάνωσης (1 εκατομμύριο ευρώ κατατέθηκε σε λογαριασμό του εν λόγω που διατηρεί σε τράπεζα στο Χονγκ Κονγκ και τα υπόλοιπα σε μετρητά) και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ δόθηκαν στον Ισπανό επικεφαλής. Αντίστοιχα, οι Κινέζοι αποκομίζουν καθαρό κέρδος 12.000 ευρώ/κιλό, καθώς κάθε κιλό με γυαλόχελα (περίπου 3.000 γυαλόχελα περιέχει ένα κιλό) μετατρέπεται μετά την εκτροφή του στην Κίνα σε 1.500 κιλά χελιών».

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης εξαρθρώθηκε ενώ κατά την διάρκεια της επιχείρησης κατασχέθηκε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φορτίο με γυαλόχελα που επρόκειτο να ταξιδέψει στην Κίνα, ενώ κατασχέθηκε σε αποθήκη και άλλος πληθυσμός γυαλόχελων, τα οποία η οργάνωση θα εξήγαγε τις αμέσως επόμενες μέρες. Στο σημείωμα του εισαγγελέα τονίζεται ότι «αφού εξασφαλίστηκε η σύλληψη των Ελλήνων μελών της εγκληματικής οργάνωσης, μέσω του συντονιστικού γραφείου της EUROJUST, ξεκίνησε αλυσιδωτή επιχείρηση στην Ισπανία με συλλήψεις μελών της εγκληματικής οργάνωσης».

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή, ενώ το Γραφείο του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζει την έρευνα σε ότι αφορά τα αδικήματα της φοροδιαφυγής και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-2-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά