Logo

Για τις 6 Μαρτίου διεκόπηκε η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens



 
 

Siemens2-24-2-2017Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων διέκοψε σήμερα την εκδίκαση της υπόθεσης Siemens για τις 6 Μάρτιου, αφού ένα μέλος της σύνθεσης έκανε αίτηση αποχής, λόγω κωλύματος. Έτσι ανέκυψε πρόβλημα συγκρότησης του Δικαστηρίου εώς ότου βρεθεί αντικαταστάτης του εφέτη που δήλωσε κώλυμα...

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, Ηλίας Γιαρένης, ανακοίνωσε τέσσερις δικάσιμους εντός του Μάρτιου διευκρινίζοντας ότι η δίκη θα διεξάγεται λόγω του όγκου των κατηγορουμένων και των συνήγορων τους στην αίθουσα τελετών του Εφετείου. Σημειώνεται ότι εκεί εκδικάζονται επίσης οι δίκες της Χρυσής Αυγής και των εξοπλιστικών συστημάτων. "Υπάρχει αδυναμία διαχείρισης του προγράμματος των μεγάλων αιθουσών. Δεν έχουμε παραπάνω μέρες", είπε ο κ. Γιαρένης.

Νωρίτερα, κατά το τυπικό, είχε ξεκινήσει η διαδικασία νομιμοποίησης των συνήγορων. Επί του παρόντος, αίτημα για δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής έχουν καταθέσει το Δημόσιο (σ.σ. αξιώνει αποζημίωση 5 εκατομμυρίων ευρώ), ο ΟΤΕ αλλά και το υπό σύσταση σωματείο Ένωση Προσώπων «Δικαιοσύνη Για Όλους» το οποίο εκπροσωπείται από την Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως είπε η κα Κωνσταντοπούλου εκπροσωπεί την Ένωση η οποία δεν έχει εγκριθεί ακόμα από το Πρωτοδικείο, αλλά δηλώνει και παράσταση πολιτικής αγωγής ως πολίτης. Το ίδιο ζητούν να πράξουν και τα υπόλοιπα 16 μέλη του υπό σύσταση Σωματείου καθώς και ένας ιδιώτης δικηγόρος. Όλα τα αιτήματα για παράσταση πολιτικής αγωγής θα κριθούν από το δικαστήριο στις 6 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι πέρασαν έντεκα χρόνια από την έναρξη των ερευνών για να καθήσουν στο εδώλιο περισσότεροι από 60 κατηγορούμενοι για ένα  από τα μεγαλύτερα πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα της μεταπολίτευσης, ενώ υπάρχει κίνδυνος παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος που φέρονται να διαπράχθηκαν από την υπογραφή της σύμβασης 8002/1997 για την προμήθεια ψηφιακών κέντρων του ΟΤΕ.

Η υπόθεση είχε φτάσει το περασμένο καλοκαίρι στο ακροατήριο, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε την επ' αόριστον αναβολή της δίκης, καθώς δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων (13 Γερμανοί κι ένας Γαλλοελβετός).

Εκτός από την προχειρότητα, όπως αναφέρει η efsyn.gr, με το αμετάφραστο βούλευμα, που οδήγησε στην αναβολή της δίκης, όλα αυτά τα χρόνια από την έναρξη της έρευνας μέχρι σήμερα προέκυψαν και άλλα παρατράγουδα, αρχής γενομένης από την πολύκροτη διαφυγή στη Γερμανία του εν Ελλάδι τότε ισχυρού άνδρα της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκου και τη φυγή προς το άγνωστο... του τότε παντοδύναμου των οικονομικών του γερμανικού κολοσσού, Χρήστου Καραβέλα.

Στο κατηγορητήριο περιγράφεται αναλυτικά πώς δεκάδες εκατομμύρια, σε γερμανικά μάρκα αλλά και σε ευρώ, εντός τραπεζικών λογαριασμών ή ακόμα και μετρητά... χέρι με χέρι κατέληξαν στις τσέπες υψηλών και μεσαίων τη τάξει στελεχών του ΟΤΕ και τελικά «επενδύθηκαν» σε πολυτελή ακίνητα στις ακριβότερες περιοχές της Αθήνας, οικόπεδα-φιλέτα σε κοσμικά νησιά των Κυκλάδων και σε μεζονέτες και εξοχικές βίλες με πισίνες, ακόμα και ελικοδρόμια.

Κατηγορούμενοι για σωρεία κακουργημάτων -που επισείουν ακόμα και ποινή ισόβιας κάθειρξης- είναι στελέχη της μητρικής και της θυγατρικής ελληνικής εταιρείας, αξιωματούχοι του ΟΤΕ, επιχειρηματίες αλλά και πολιτικά πρόσωπα, όπως ο άλλοτε «στρατηγός» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα ονόματα των κατηγορουμένων που θα εκφωνηθούν σήμερα στο δικαστήριο είναι και τα ονόματα στελεχών της γερμανικής και ελληνικής Siemens, μεταξύ των οποίων οι Ηλίας Γεωργίου και Πρόδρομος Μαυρίδης, ο πρόεδρος του γερμανικού κολοσσού τηλεπικοινωνιών Χάινριχ φον Πίρερ, οι «ταμίες» Μάικλ Κουτσενρόιτερ και Ράινχαρτ Σίκατσεκ, οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν για ενεργητική δωροδοκία με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, κατηγορία που βαρύνει και τους Μιχάλη Χριστοφοράκο και Χρήστο Καραβέλα.

Ο φερόμενος ως βασικός πρωταγωνιστής του συστήματος παράνομων πληρωμών θα εκπροσωπηθεί στη διαδικασία μέσω πληρεξουσίων δικηγόρων, όχι όμως και ο δεύτερος, που παραμένει καταζητούμενος.

Στη μακροσκελή λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται επίσης οι επιχειρηματίες Γιώργος Καλδής, Βασίλειος Τυρογαλάς, ο χρηματιστής Αθανάσιος Ράμμος, οι -εμπλεκόμενοι και στην υπόθεση των μιζών από εξοπλιστικά- τραπεζίτες Οσβαλντ και ο φυγόδικος Φάνης Λυγινός.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-2-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά