Logo

Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η άρνηση της Πολιτείας να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις για τα μισθολογικά των δικαστών



 
 

elegktiko synedrio 3-3-2017 Η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου απέστειλε προδικαστικό ερώτημα προς την Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου προκειμένου να αποφανθεί για τη μη συμμόρφωση της Πολιτείας  με δικαστικές αποφάσεις (Μισθοδικείου και Ελεγκτικού Συνεδρίου)...

που έκριναν αντισυνταγματική την αναδρομική μείωση των μισθών και συντάξεων των δικαστών και εισαγγελέων.

Η κ. Θεοτοκάτου ανέπεμψε το θέμα στη Διοικητική Ολομέλεια του Ε.Σ. μετά από σχετική απόφαση του Α΄ κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποφάνθηκε επί προσφυγής συνταξιούχου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ο συνταξιούχος εισαγγελικός λειτουργός ζητούσε την ακύρωση πράξης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την οποία αποφασίστηκε η παρακράτηση σε 6 μηνιαίες δόσεις από τη σύνταξή του, του ποσού των 3.906,42 ευρώ, το οποίο εισέπραξε αχρεωστήτως, ως εκ της αναδρομικής αναπροσαρμογής (μείωσης) της σύνταξής του, κατά το χρονικό διάστημα από 1.8.2012 έως 31.12.2012, κατ' εφαρμογή των διατάξεων του μνημονιακού νόμου 4093/2012.

Το Α΄ κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε κατά πλειοψηφία ότι οι διατάξεις των νόμων 4270/2014 και 4307/2014 κατά το σκέλος που αφορούν τους δικαστικούς λειτουργούς, αντίκεινται στις διατάξεις του Συντάγματος οι οποίες «επιτάσσουν την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών και συνακόλουθα των συνταξιούχων δικαστικών λειτουργών, προς την αρχή του κράτους δικαίου και τα άρθρα 20 και 95 του Συντάγματος και το άρθρο 6 της Ε.Σ.Δ.Α., από τα οποία, σε συνδυασμό με τα άρθρα 26 και 88 του Συντάγματος,συνάγεται η υποχρέωση συμμορφώσεως των οργάνων της Πολιτείας προς τις δικαστικές αποφάσεις».

Η συμμόρφωση της Πολιτείας στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης απαιτείται, όπως επισημαίνει η πλειοψηφία του Α΄ κλιμακίου του Ε.Σ. προκειμένου η παρεχόμενη δικαστική προστασία να είναι «αποτελεσματική, προς τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη (άρθρα 4 και 25 Συντάγματος), καθώς και την υπερνομοθετικής ισχύος διάταξη του άρθρου 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά