Logo

Άρειος Πάγος: Οι εργοδότες μπορούν να χρησιμοποιούν σε δικαστήρια στοιχεία από υπολογιστές υπαλλήλων τους



 
 

olomeleia areios pagos 5-3-2017Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου αποφάνθηκε ότι είναι συναγματικό και νόμιμο οι εργοδότες να χρησιμοποιήσουν, στο πλαίσιο ποινικής και αστικής διεκδίκησης,  τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα στον σκληρό δίσκο των υπολογιστών των απασχολουμένων στην επιχείρησή τους. Υπό την προϋπόθεση ότι οι υπάλληλοι...

παραιτήθηκαν και ανέλαβαν εργασία σε άλλη ανταγωνιστική επιχείρηση. 

Το Ανώτατο Δικαστήριο έλαβε αυτή την απόφαση με  αφορμή υπόθεση που αφορούσε αποχώρηση από επιχείρηση εργαζομένων οι οποίοι φέρονται να έστελναν e-mails με επιχειρηματικές πληροφορίες στους μελλοντικούς εργοδότες τους.

Συγκεκριμένα, με την υπ' αριθμ. 1/2017 απόφασή της η Ολομέλεια Α.Π. έκρινε ότι είναι θεμιτό οι εργοδότες  να ανασύρουν τα στοιχεία που περιέχονται στους σκληρούς δίσκους των υπολογιστών των εργαζομένων στις επιχειρήσεις τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιούν νόμιμα ενώπιον των δικαστηρίων.

Στο σκεπτικό της αποφάσεως επισημαίνεται ότι  δεν τίθεται θέμα παραβίασης του συνταγματικά κατοχυρωμένου απορρήτου των προσωπικών δεδομένων. Επιπλέον, τονίζεται ότι  δεν απαιτείται η συναίνεση των υπαλλήλων για να ανασυρθούν στοιχεία από τον εταιρικό υπολογιστή της εταιρείας που εργάζονταν.

Σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές οι εργαζόμενοι  έχουν καθήκον πίστης προς τον εργοδότη τους και υποχρεούνται να μην ενεργούν ανταγωνιστικές πράξεις οι οποίες να βλάπτουν τα συμφέροντά του, όπως είναι η άσκηση για δικό τους λογαριασμό και με άγνοια του εργοδότη, εμπορικών εργασιών, ομοίων ή παρομοίων με αυτών του εργοδότη που απασχολούνται.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά