Logo

Απόφαση - βόμβα από το ΣτΕ για τις παρατάσεις στην παραγραφή των φορολογικών αξιώσεων



 
 

ste 89-3-2017Οι συνεχείς παρατάσεις της παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων είναι αντισυνταγματικές ως αντίθετες στην αρχή του κράτους δικαίου καθώς και στην αρχή της ασφάλειας δικαίου. Την άποψη αυτή εξέφρασε σε απόφασή του το Β΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (7μελής σύνθεση) παραπέμποντας, ωστόσο, το...

ζήτημα της συνταγματικότητας της συνεχούς παράτασης παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Ειδικότερα, την 7μελή σύνθεση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ, απασχολήσε η υπόθεση εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών προϊόντων σε βάρος της οποίας επιβλήθηκε κύριος φόρος 3.986.826 ευρώ και πρόσθετος φόρος 11.102.850 ευρώ, λόγω ανακριβούς δήλωσης. Ο καταλογισμός  των προαναφερόμενων φόρων έγινε από τον προϊστάμενο του Διαπεριφερειακού Ελεγκτικού Κέντρου (ΔΕΚ) Αθηνών μετά  από έλεγχο στα εισοδήματά της εταιρείας για το έτος 2002, Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών ακύρωσε το φύλλο ελέγχου φόρου (13.12.2010) για το εισόδημα του 2002 και το Ελληνικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στο ΣτΕ.

Το Β΄ Τμήμα με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σάρπ και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Κωνσταντίνο Νικολάου, μετά τον έλεγχο του φακέλου της υπόθεσης και την αξιολόγηση των επιχειρημάτων των δύο πλευρών, εξέδωσε την  υπ' αριθ. 675/2017 απόφαση με την οποία  παρέπεμψε το θέμα στην Ολομέλεια του ΣτΕ προκειμένου να κριθεί η συνταγματικότητα των νόμων 3513/2005, 3697/2008, 3790/2009 και 3842/2010 ως προς το σκέλος εκείνο που παρέτειναν συνεχώς το χρόνο παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι η παραγραφή πρέπει να έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια, δηλαδή να συνάδει προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και οι συνεχείς παρατάσεις είναι αντίθετες στην απορρέουσα από το Σύνταγμα αρχή του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου. 

Όπως τονίζεται   στην απόφαση  με νομοθετικές ρυθμίσεις παρατείνεται διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου λίγο πριν από την λήξη είτε της αρχικής παραγραφής, είτε της προηγούμενης παρατάσεως αυτής με συνέπεια ο θεσπιζόμενος με το άρθρο 84 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος κανόνας της 5ετούς παραγραφής να μην έχει πλέον καμία περίπτωση εφαρμογής, ενώ διαφαίνεται αδυναμία οποιασδήποτε πρόβλεψης για τον χρόνο λήξεως της παραγραφής.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους αυτή η κρίση αποτελεί ουσιαστικά «μομφή» κατά της Πολιτείας που αποφασίζει κατά το δοκούν να παρατείνει το χρόνο παραγραφής των αξιώσεων από φορολογούμενους. Δηλαδή, συνεχίζουν οι ίδιοι κύκλοι, η άποψη της σύνθεσης είναι ότι πρέπει να υπάρχει κάποιο όριο προκειμένου να μην επεκτείνεται  στο διηνεκές το «κυνηγητό» από την εφορία.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά