Logo

Η Ολομέλεια ΣτΕ κρίνει αν η Τουρκία είναι «ασφαλής τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες



 
 

olomeleia ste 11-3-2017Μετά τις 17 Μαρτίου αναμένεται να αποφανθεί η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για το εάν η Τουρκία είναι ή δεν είναι «ασφαλής τρίτη χώρα». Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εκδώσει την απόφασή της για αυτό το κρίσιμο ζήτημα με αφορμή τις προσφυγές δύο Σύρων προσφύγων...

κατά των αποφάσεων των Επιτροπών Ασύλου, που συζητήθηκαν την Παρασκευή ενώπιόν της.

Το θέμα εισήχθη με ταχύτατες διαδικασίες προς οριστική κρίση, καθώς δεν έχει συμπληρωθεί μήνας από τις αποφάσεις του Δ΄Τμήματος του ΣτΕ, με τις οποίες παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου οι υποθέσεις των δύο Σύρων προσφύγων. 

Κατά τη συζήτηση των υποθέσεων, ο εισηγητής σύμβουλος Επικρατείας, Ηλίας Μάζος παρουσίασε συνοπτικά το ιστορικό των φακέλων, ενώ στη συνέχεια της διαδικασίας τοποθετήθηκαν οι τρεις δικηγόροι των Σύρων καθώς και δύο Σωματείων που έχουν προσφύγει για το θέμα στο ΣτΕ. 

Οι δικηγόροι υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών Ασύλου είναι παράνομες, αντισυνταγματικές και ατεκμηρίωτες και παραβιάζουν την συνθήκη της Γενεύης καθώς θίγουν  θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων.

Μάλιστα, επισήμαναν ότι οι  Επιτροπές στηρίχθηκαν μόνο στις διαβεβαιώσεις της Τουρκίας με βάση την Κοινή Δήλωση με την Ε.Ε. στις 18 Μαρτίου 2016 χωρίς να ελεχθούν άλλα στοιχεία για την κατάσταση τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία. Όπως τόνισαν, ειδικά στην Τουρκία  δεν υπάρχει δικαίωμα υποβολής ασύλου από τους Σύρους, Ανέφεραν επίσης, ότι  η Τουρκία δεν έχει χαρακτηριστεί επισήμως "ασφαλής τρίτη χώρα" από καμία χώρα της Ε.Ε. πλην της Ουγγαρίας.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του δημοσίου έλαβαν στη συνέχεια το λόγο και υποστήριξαν ότι  οι αποφάσεις των Επιτροπών είναι νόμιμες και αιτιολογημένες, αλλά και ότι οι Επιτροπές είναι συγκροτημένες βάσει του νόμου. Είπαν ότι αυτή τη στιγμή  διαμένουν στην Τουρκία τουλάχιστον 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες σε καταυλισμούς έχοντας πρόσβαση σε όλα τα βασικά αγαθά. Υποστηρίχθηκε ακόμη ότι οι αποφάσεις των Επιτροπών δεν βασίστηκαν μόνο στην Κοινή Δήλωση μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ αλλά πρωτίστως νόμο 4375/2016 (άρθρα 54-56).

Όταν αναφέρθηκε ότι στην Τουρκία ζουν αξιοπρεπώς 3 εκατ. Σύροι πρόσφυγες, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Ν. Σακελλαρίου ρώτησε τους δικηγόρους και των δύο πλευρών: «Αν δεν τους θέλει η Τουρκία πού θα πάνε;» Ο κ. Σακελλαρίου διευκρίνισε ότι δεν ζητά τη νομική θέση των δικηγόρων αλλά την προσωπική τους άποψη. ρώτησε τους δικηγόρους και των δύο πλευρών, ζητώντας την προσωπική άποψή τους και όχι τη νομική.

Οι δικηγόροι του δημοσίου απάντησαν ότι:  «Οι περισσότεροι είναι εγκλωβισμένοι, δεν θέλουν ούτε να μείνουν στην Τουρκία ούτε να έρθουν στην Ελλάδα. Επιδιώκουν να μεταβούν στις ΗΠΑ ή την κεντρική Ευρώπη», ενώ οι συνήγοροι της άλλης πλευράς υπογράμμισαν ότι πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη από τις ευρωπαϊκές χώρες και εγκατάσταση των προσφύγων  εκεί υπό καλύτερες συνθήκες.

Μόλις ολοκληρώθηκε η συζήτηση, ο  πρόεδρος του ΣτΕ όρισε την 17η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής και εγγράφως των θέσεων των δύο πλευρών, αναλυτικά σε υπομνήματα. Μετά από αυτή την ημερομηνία, η Ολομέλεια του ΣτΕ σε  κεκλεισμένων των θυρών συνεδριάσεις της θα διασκεφθεί για να λάβει την απόφαση της για το ζήτημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά