Logo

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για την υπόθεση της Ελένης Ράικου



 
 

ede 27-3-2017Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση για την υπόθεση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, η οποία την περασμένη Παρασκευή υπέβαλε εγγράφως παραίτηση από επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.  Η δικαστική ένωση υποστηρίζει στην ανακοίνωσή της ότι δεν γνωρίζει...

τις λεπτομέρειες και την βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την επίμαχη υπόθεση. Κάνει, ωστόσο, λόγο για "δημοσιογραφία στρατευμένη σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα" και "άσκηση αθέμιτων πιέσεων", καλώντας την πολιτική εξουσία να λάβει πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης αναφορικά με τη θεσμική προστασία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών. 

Νομικοί κύκλοι σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Ε.Δ.Ε. επισημαίνουν πως «αν και η δικαστική ένωση ομολογεί ότι δεν γνωρίζει τη βασιμότητα των καταγγελιών για την κ. Ελένη Ράικου, εντούτοις σπεύδει να μιλήσει για "στρατευμένη δημοσιογραφία" υιοθετώντας αβασάνιστα το περιεχόμενο των όσων ισχυρίζεται στην επιστολή παραίτησής της, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει την πλήρη διερεύνηση των σε βάρος της καταγγελιών, οι οποίες περιλαμβάνονται σε αναφορά συγκεκριμένης δικαστικής λειτουργού που αποκάλυψε η εφημερίδα Documento».

Αναλυτικότερα, όλη η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων αναφέρει τα εξής: 

Με αφορμή τον θόρυβο που δημιουργήθηκε σχετικά με την Εισαγγελέα Διαφθοράς, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εκφράζει ακόμα μια φορά την έντονη ανησυχία της για το καθημερινό πλέον φαινόμενο της απόπειρας αναχαίτισης του έργου των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών με την δημόσια στοχοποίησή τους. Είμαστε βέβαιοι ότι η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει μία και μόνη οδός για την απονομή της Δικαιοσύνης στην Χώρα: να αφεθούν οι Δικαστές και οι Εισαγγελείς να ασκήσουν το έργο τους απρόσκοπτα και σύμφωνα με το Σύνταγμα, το Νόμο και τη συνείδηση τους.

Η Ε.Δ.Ε. χωρίς να γνωρίζει τις λεπτομέρειες και την βασιμότητα των καταγγελιών που έρχονται στο φως της δημοσιότητας, διαπιστώνει εντούτοις ένα θεσμικό έλλειμμα. Η αντίφαση μεταξύ της συνταγματικής κατοχύρωσης της ανεξαρτησίας του δικαστικού λειτουργού και της δυνατότητας άσκησης αθέμιτων πιέσεων προς αυτόν μέσω της στρατευμένης σε οικονομικο-πολιτικά συμφέροντα δημοσιογραφίας, αποτυπώνει πλήρως την σημερινή πραγματικότητα. Η Ένωσή μας έχει ζητήσει πολλές φορές μια επαρκή και αποτελεσματική θεσμική προστασία για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς που επιτελούν το καθήκον τους. Η ανάληψη της σχετικής πρωτοβουλίας συζήτησης του προβλήματος και εξεύρεσης λύσης ανήκει στην πολιτική εξουσία, η οποία οφείλει τώρα να ενεργοποιηθεί. Η συμβολή της Ε.Δ.Ε. στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Τέλος, ζητούμε από τους Έλληνες Πολίτες να απομονώνουν και να καταδικάζουν τέτοιες πρακτικές, να μην υποκύπτουν στη λογική του μιθριδατισμού και της ισοπέδωσης των πάντων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά