Logo

Θεσσαλονίκη: Ποινές κάθειρξης σε τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς για το σκάνδαλο DePuy



 
 

dikasthrio 29-3-2017Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλεπολυετείς ποινές κάθειρξης σε τρεις πανεπιστημιακούς γιατρούς κρίνοντάς τους ένοχους για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος), κατηγορίες που συνδέονταν... 

με παράνομες αμοιβές και υπερκοστολογήσεις υλικών από την εταιρεία ιατροτεχνολογικού υλικού DePuy.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα, επέβαλε στους δύο κατηγορούμενους γιατρούς συνολική ποινή κάθειρξης 11 ετών, στον καθένα, ενώ καταδίκασε τον τρίτο σε συνολική ποινή κάθειρξης 14 ετών.

Μετά την καταδίκη τους και οι τρεις ορθοπεδικοί αφέθηκαν ελεύθεροι υπό τον όρο καταβολής χρηματικής εγγυοδοσίας από 10.000 έως 15.000 ευρώ.

Η υπόθεση αφορούσε τμήμα του οικονομικού σκανδάλου της εταιρίας DePuy, θυγατρικής της πολυεθνικής Johnson & Johnson. Ένα άλλο σκέλος της ίδιας υπόθεσης εκκρεμεί στα ποινικά δικαστήρια της Αθήνας.

Οι έρευνες στη χώρα μας ξεκίνησαν ύστερα από αποκαλύψεις στελέχους της DePuy ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα ήταν υπερτιμολογημένες σε ποσοστό που προσέγγιζε το 35%, από το οποίο το 20% κατέληγε σε γιατρούς που χρησιμοποιούσαν τα υλικά, άλλοτε με απευθείας παράδοση χρημάτων κι άλλοτε με διάφορες προσφορές, όπως ταξίδια.

Το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη οι πανεπιστημιακοί της Θεσσαλονίκης, αναφέρει ότι η ζημιά που προκλήθηκε στα τοπικά νοσοκομεία «Ιπποκράτειο», «Παπανικολάου» και «Γεννηματάς», κατά το διάστημα 2000-06, ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμήθηκε ότι οι τρεις κατηγορούμενοι επωφελήθηκαν με το συνολικό ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ.

Στις απολογίες τους οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν την οποιαδήποτε σχέση τους με παράνομες συναλλαγές και ισχυρίστηκαν ότι δεν χρέωσαν το ελληνικό δημόσιο, από τη στιγμή που - όπως υποστήριξαν - τα νοσοκομεία στα οποία υπηρετούσαν έως και σήμερα δεν έχουν καταβάλει τις οφειλές τους προς την εταιρεία.

Θα πρέπει να σημειώθεί, ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης αναγνώρισε στους τρεις καταδικασιθέντες γιατρούς το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου και αφού τους απάλλαξε για κατηγορίες που συνδέονταν με κάποια ταξίδια, τους καταδίκασε για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητας, κρίνοντας ότι μπορούν να αφεθούν ελεύθεροι έως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, εφόσον καταβάλουν χρηματική εγγύηση.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-3-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά