Logo

Για κακούργηματα διώκονται 22 πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της «Πανγαία» 
 

Ποινική δίωξη για κακουργήματα ασκήθηκε σε βάρος 22 προσώπων για το σκάνδαλο της «Πανγαία», θυγατρικής εταιρείας της Εθνικής Τράπεζας. Η υπόθεση αφορά τις διαδικασίες πώλησης το 2013 σε ξένο fund της «Πανγαία», η οποία είχε στο χαρτοφυλάκιό της 241 ακίνητα -φιλέτα.

Η ασκηθείσα ποινική δίωξη αφορά τα αδικήματα της απιστίας και της ηθικής αυτουργίας σε αυτή σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου. Η περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς στον οποίο θα κληθούν να απολογηθούν οι κατηγορούμενοι, στους οποίους, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται οι: 

* Χρήστος Σκλαβούνης, πρόεδρος του ΤΧΣ από το Μάϊο του 2013 μέχρι το Μάρτιο του 2015.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο κ. Σκλαβούνης είχε διατελέσει υπεύθυνος για τη σύνταξη του προγράμματος για την ενότητα και την ανάπτυξη της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο παρουσιάστηκε επίσημα τον Φεβρουάριο του 2016 από τον πρόεδρο του κόμματος, Κυριάκο Μητσοτάκη.

*Πέτρος Χριστοδούλου, τότε αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ. Αποχώρησε το 2014

*Γιώργος Ζανιάς, υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών από 17 Μαϊου μέχρι 5 Ιουλίου του 2012. Μόλις παραιτήθηκε από την Υπουργία ανέλαβε πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας.

*Δημήτριος Δημόπουλος, ήταν ψηλά στην ιεραρχία της ΕΤΕ και ο στενότερος συνεργάτης και προσωπικός φίλος του τότε διευθυνοντα της ΕΤΕ, Αλεξ.Τουρκολιά.

*Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου-Μπενοπούλου, μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από το 2010 ως τον Ιούλιο 2015

*Αριστοτέλης Καρυτινός, επικεφαλής του κλάδου ακίνητης περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας από το 2008 ως το 2014 και μέχρι σήμερα διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ

*Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, συνιδρυτής και επικεφαλής της Invel Real Estate .

*Σταύρος Κούκος, Πρόεδρος του συλλόγου υπαλλήλων Εθνικής Τράπεζας

Το deal στο Ισραήλ

Οι εισαγγελείς διαφθοράς ερευνούσαν την υπόθεση από το 2014, εξετάζοντας όλα τα στοιχεία της αγοραπωλησίας, εκατοντάδες φακέλους και δεκάδες μάρτυρες.

Η σκανδαλώδης πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο και τους όρους με τους οποίους η «Εθνική Πανγαία» (θυγατρική εταιρεία της Εθνικής) και μαζί 241(!) ακίνητα της τράπεζας δόθηκαν στην Invel Real Estate, ένα νεοσύστατο private equity fund με βασικό εταίρο τον Ισραηλινό πολυεκατομμυριούχο Beny Steinmetz, ο οποίος συνδέεται στενά με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και φέρεται ως βασικός χρηματοδότης του δεξιού κόμματος Λικούντ, καθώς και ακροδεξιών οργανώσεων (στη φωτό με τον πρώην υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπάρακ και τον τότε Διοικητή της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ Στάνλεϊ Φίσερ).

Το θέμα έχει ενδεχομένως και πολιτικές προεκτάσεις, καθώς – όπως αναφέρεται από τραπεζικές πηγές - το deal αυτό έκλεισε ουσιαστικά κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Ισραήλ τον Οκτώβριο του 2013, με μεσολάβηση του Νετανιάχου.

Δώσαμε τα χρήματα για να μας... αγοράσουν

Η τότε κυβέρνηση και η τράπεζα το είχαν παρουσιάσει ως «πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση στα χρόνια της οικονομικής κρίσης». Όμως, μόνο «ξένη επένδυση» δεν ήταν: Το fund του Steinmetz αγόρασε την περιουσία της Εθνικής με τα λεφτά της Εθνικής, πληρώνοντας στην ουσία μόνο το ¼ του ονομαστικού τιμήματος!

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Sofokleousin.gr για τη διαρπαγή των ακινήτων της Εθνικής:

• Η Εθνική είχε μεταφέρει 241 ακίνητα στη θυγατρική «Πανγαία Εθνική». Πούλησε το 66% αυτής της εταιρείας στην Invel - υποτίθεται για να βελτιώσει τους χρηματοοικονομικούς της δείκτες και να εξασφαλίσει πρόσθετη ρευστότητα.

• Το ονομαστικό τίμημα ήταν 653 εκατ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν η αξία (73,5 εκατ. ευρώ) ακινήτου που εισέφερε η Invel στην «Πανγαία».

• Το ξένο fund πλήρωσε εξ ιδίων (και από δανεισμό στο εξωτερικό) μόνον 161 εκατ. ευρώ

• Για να πληρώσει το υπόλοιπο τίμημα πήρε χαμηλότοκο δάνειο 419 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική(!)

• Σκανδαλώδεις ήταν και οι όροι αυτού του δανείου: Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της εποχής, δόθηκε με επιτόκιο 2,7%. Λίγους μήνες αργότερα η τράπεζα δανείστηκε από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με 4,5%...

Αποπληρώνουν με τα ενοίκια της Εθνικής

Ουσιαστικά η τράπεζα έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνειο και τα έβαλε στην άλλη ως τίμημα για να παραχωρήσει το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της, επιβαρυνόμενη επιπλέον με διαφορά επιτοκίου.

Παράλληλα υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των πωλούμενων ακινήτων της, για να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί καταβάλλοντας ετήσια ενοίκια 70 εκατ. ευρώ (!). Τα ενοίκια συμψηφίζονται με τις δόσεις του δανείου και έτσι το fund του Steinmetz δεν χρειάζεται να πληρώνει τίποτε. Σε έξι χρόνια θα έχει εξοφλήσει το δάνειο και θα του έχουν μείνει τα 241 ακίνητα, συν ό,τι άλλο θα έχει αποκτήσει η «Πανγαία».

Πήρε λοιπόν όλη σχεδόν την ακίνητη περιουσία της Εθνικής, με ελάχιστα δικά του κεφάλαια και χωρίς να αναλάβει κανένα ρίσκο.

Σύνθετο παζλ

Το παζλ της υπόθεσης γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο στη συνέχεια, καθώς η Invel χρησιμοποιεί ως όχημα την MIG Real Estate του εκλιπόντος Ανδρέα Βγενόπουλου για να βάλει την «Εθνική Πανγαία» στο χρηματιστήριο. Η μετοχική της σύνθεση αλλάζει για τρίτη φορά, δυσχεραίνοντας το έργο των εισαγγελικών λειτουργών.

Τώρα η Invel Real Estate ελέγχει πλήρως τη νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση Εθνικής Πανγαία- MIG Real Estate και είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η αξία της «επένδυσης» της (που έγινε χωρίς δέσμευση ιδίων κεφαλαίων και χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο), αυξάνεται από το γεγονός ότι η Πανγαία είναι πλέον εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Mπορεί να διαθέσει πακέτα μετοχών σε διεθνείς επενδυτές, εισπράττοντας μετρητά για μετοχές που απέκτησε… επί πιστώσει.

Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η «νέα» Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εδρεύουσας στην Ολλανδία και διοικούμενης από το Λονδίνο Invel Real Estate.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-4-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά