Logo

Νέα ερωτήματα από το ΣτΕ για το Κτηματολόγιο



 
 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας για δεύτερη φορά θέτει προ των ευθυνών τους τα συναρμόδια υπουργεία για τη μη περαίωση του Κτηματολογίου, λόγω της «αδικαιολόγητης» καθυστέρησης στην κατάρτιση των δασικών χαρτών και του δασολογίου η οποία αν και έχει ξεκινήσει από το 2008 δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, με τη δεύτερη απόφασή του, εγκαλεί τη  Διοίκηση ως προς τη μη συμμόρφωσή της με την κατάρτιση των δασικών χαρτών που είναι η απαραίτητη προϋπόθεση και για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.

Η 7μελής σύνθεση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ υπέβαλε εκ νέου συγκεκριμένα ερωτήματα στα συναρμόδια υπουργεία σχετικά με το γεγονός ότι  εξακολουθεί να είναι στον αέρα το Κτηματολόγιο, η κτηματογράφηση δηλαδή μεγάλων περιοχών της χώρας, εξαιτίας της καθυστερημένης κύρωσης των δασικών χαρτών ή της προβληματικής σε κάποιες περιπτώσεις κατάρτισής τους. Και αυτό γιατί, όπως τονίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας η κατάρτιση δασικών χαρτών και δασολογίου πρέπει να προηγηθεί της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου για να μπορέσουν να διασφαλιστούν τα νομικά και συνταγματικά εχέγγυα της διαδικασίας.

Χαρακτηριστικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην απόφασή τους: «Απαραίτητη, κατά νόμο, προϋπόθεση για την έγκυρη τελείωση του κτηματολογίου σε ορισμένη υποδιαίρεση του εθνικού χώρου, είναι η προηγούμενη ουσιαστική ολοκλήρωση του δασολογίου στην ίδια περιοχή, αφού μόνη αυτή μπορεί να εξασφαλίσει για το Δημόσιο αλλά, αντιστοίχως, και για τους ιδιώτες, νόμιμο τίτλο δήλωσης ιδιοκτησίας….. η κατάρτιση των δασικών χαρτών και του δασολογίου, που συνιστά και αυτοτελώς συνταγματική επιταγή, η συμμόρφωση προς την οποία έχει, μάλιστα, αδικαιολογήτως βραδύνει, οφείλει, πάντως, να προηγηθεί του κτηματολογίου, προκειμένου το τελευταίο να εξοπλιστεί με τη δυνατότητα να εγγυηθεί αποτελεσματικά την προστασία των στοιχείων της δημόσιας κτήσης που έχουν δασικό χαρακτήρα, επιτελώντας και αυτό τη συνταγματική αποστολή του».

Το 2016 το Ε΄Τμήμα του ΣτΕ για πρώτη φορά με τις αποφάσεις του (υπ' αριθμ. 805-808/2016)  έθετε σειρά ερωτημάτων στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να απαντήσει για τη νομιμότητα του κτηματολογίου μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ.α κρίνοντας ότι το Κτηματολόγιο μπορούσε μεν να ξεκινήσει χωρίς να είναι έτοιμοι οι δασικοί χάρτες (προκειμένου να επισπευσθεί η σχετική διαδικασία), αλλά δεν μπορεί να περαιωθεί χωρίς να έχουν καταρτισθεί και κυρωθεί οι δασικοί χάρτες, άλλως θα είναι ακύρο.

Οι απαντήσεις όμως των συναρμόδιων υπουργείων  κρίθηκαν πλημμελείς και η 7μελής σύνθεση του Ε Τμήματος ( πρόεδρος ο εκ των αντιπρόεδρων Αθανάσιος Ράντος και εισηγητής ο σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη) επανήλθε στο θέμα και εξέδωσε την υπ΄ αριθμ. 1203/2017 απόφαση με την οποία θέτει  6 νέα ερωτήματα στα υπουργεία .

Αναλυτικότερα, τα ερωτήματα έχουν ως εξής:

α) ποιός είναι ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης και κύρωσης των δασικών χαρτών και, περαιτέρω, της κατάρτισης δασολογίου, ιδίως στις περιοχές που κηρύχθηκαν υπό κτηματογράφηση, αλλά και ευρύτερα, στο σύνολο του εθνικού χώρου,

β) ποιός είναι, κατά τις τεκμηριωμένες βάσει διεξοδικού χρονοδιαγράμματος προβλέψεις της, ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών στις περιοχές, όπου το κτηματολόγιο έχει ήδη λειτουργήσει σε μη οριστική μορφή και έχουν γίνει οι πρώτες εγγραφές,

γ) ποιά μέτρα έχει ήδη λάβει και ποιά προτίθεται να λάβει η διοίκηση, προκειμένου οι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, επί των οποίων έχουν εγγραφεί δικαιώματα βάσει δηλώσεων τρίτων, να μην αποσυνδεθούν από τη δημόσια κτήση στις περιοχές που ήδη λειτουργεί σε μη οριστική μορφή κτηματολόγιο,

δ) ποιά μέτρα έχει ήδη λάβει και ποια προτίθεται να λάβει, προκειμένου οι δασικές εκτάσεις που δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη δασική νομοθεσία βάσει των κριθεισών ως αντισυνταγματικών και καταργηθείσων (άρθρο 9 παρ. 1 ν. 3818/2010) διατάξεων του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3208/2003, να συμπεριληφθούν στους δασικούς χάρτες, τούτο δε, πέραν των γενικού χαρακτήρα εκτιμήσεων που περιέχονται στο προαναφερόμενο 1308/27.10.2016 έγγραφο,

ε) σε πόσες από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές προβλέπει ότι είναι δυνατή η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών πριν από τη λειτουργία του κτηματολογίου, και

στ) σε πόσες από τις υπό κτηματογράφηση περιοχές επίκειται η λειτουργία κτηματολογίου χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί και κυρωθεί δασικοί χάρτες.

Παράλληλα, το Ε' Τμήμα του ΣτΕ έδωσε νέα, δεύτερη, προθεσμία 6 μηνών προκειμένου να εκδώσει οριστική απόφαση, αφού πρώτα απαντηθούν και πάλι από την Πολιτεία τα παραπάνω 6 νέα ερωτήματα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 24-5-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά