Logo

Κατέθεσε η αυτόπτης μάρτυρας στη δίκη των Κορκονέα - Σαραλιώτη



 
 

Τα όσα είδε και κατέγραψε με την κάμερα της φωτογραφικής της μηχανής, από σκηνικό της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, επανέλαβε στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλιάτζα, κατά την εξέταση της από τον εισαγγελέα της έδρας και την πολιτική αγωγή.

Η δίκη σε δεύτερο βαθμό, των πρώην ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, για τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια, συνεχίστηκε το πρωί της Δευτέρας, με την αυτόπτη μάρτυρα, που παρακολούθησε και βιντεοσκόπησε όλο το σκηνικό από το μπαλκόνι του σπιτιού της, να περιγραφεί με σαφήνεια τα όσα συνέβησαν εκείνο το βράδυ.

«Ουδέποτε κλήθηκα από τους αστυνομικούς»

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, Νίκου Κωνσταντόπουλου και Ζωής Κωνσταντοπούλου, «μετέφερε» στην αίθουσα του δικαστηρίου το σοκ και την αναστάτωση που ακολούθησαν τους πυροβολισμούς και τον θάνατο του 15χρονου παιδιού. Επίσης τόνισε, όπως και πρωτόδικα, ότι ουδέποτε κλήθηκε από τους αστυνομικούς που ανέλαβαν την υπόθεση να δώσει κατάθεση και ότι η ίδια απευθύνθηκε σε δικηγόρο και πήγαν μαζί στον ανακριτή.

Μάλιστα, στη στάση αξιωματικών της αστυνομίας, αμέσως μετά τη δολοφονία αλλά και στη συνέχεια, στάθηκε αρκετές φορές η πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, προσδιορίζοντας την πρόθεση της ασταθή περισσότερα στο συγκεκριμένο ζήτημα κατά την εξέταση των αστυνομικών μαρτύρων.

Μεταξύ άλλων και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η αυτόπτης μάρτυρας, κατέθεσε ότι εκείνο το βράδυ επικρατούσε ησυχία στην περιοχή και ότι η ίδια βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού της όταν άκουσε έναν κρότο. Περιέγραψε με σαφήνεια το σκηνικό, αναφέροντας την παρουσία του περιπολικού, την αποχώρηση του και την έλευση στη συνέχεια δύο πεζών αστυνομικών, τη λεκτική επίθεση προς μια παρέα παιδιών και την επίμαχη στιγμή, που σύμφωνα με τη μάρτυρα και οι δύο αστυνομικοί, «εν είδει χορογραφίας», έβγαλαν τα πιστόλια τους και σημάδεψαν σε ευθεία βολή.

«Δεν προηγήθηκαν επεισόδια»

Παράλληλα, από την πλευρά της πολιτικής αγωγής και μέσα από τις ερωτήσεις που έγιναν προς τη μάρτυρα, επιχειρήθηκε η «αποενοχοποίηση» των Εξαρχείων και η ανάδειξη της επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας της περιοχής, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε να αναδειχθεί ότι εκείνο το βράδυ δεν προηγήθηκαν κάποια επεισόδια. Αυτό μάλιστα, σε ένα βαθμό, αποτέλεσε και μια προσπάθεια «απάντησης» της πολιτικής αγωγής στις ερωτήσεις που απηύθυνε στη μάρτυρα ο εισαγγελέας της έδρας, σχετικά με την αρνητική στάση των κατοίκων απέναντι στην παρουσία αστυνομικών.

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι από την πλευρά των συνηγόρων πολιτικής αγωγής, υπεβλήθη αίτημα για προβολή του οπτικού υλικού που βιντεοσκόπησε η αυτόπτης μάρτυρας στη συγκεκριμένη φάση της δικής, προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η έδρα του δικαστηρίου ωστόσο και παρά τη σύντομη διακοπή, επιφυλάχτηκε να αποφασίσει επί του αιτήματος και προσδιόρισε ότι απόφαση θα ληφθεί κατά την πορεία της δικής και ανάλογα με την εξέλιξη.

Η δικάσιμος της Δευτέρας 12 Ιουνίου διακόπηκε τελικά λόγω συμπλήρωσης του ωραρίου πριν ολοκληρωθεί η εξέταση της μάρτυρα και η συνέχεια της δίκης προγραμματίστηκε για τις 12 Ιουλίου. Μάλιστα για το μήνα Ιούλιο προγραμματίστηκαν πέντε συνολικά ημερομηνίες διεξαγωγής της δίκης και συγκεκριμένα για τις 12,13,17,18 και 24 Ιουλίου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 12-6-2017από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr


Τελευταία Δικαστικά