Logo

Εφετείο: Απαγορεύεται η απόλυση εγκύου ή λεχώνας ακόμα και αν η σύμβαση εργασίας είναι άκυρη



 
 

Το Εφετείο της Αθήνας διευρύνει την "ομπρέλα" προστασίας της νομοθεσίας για τις εγκύους ή τις λεχώνες εργαζόμενες απαγορεύοντας την απόλυσή τους ακόμα και στις περιπτώσεις που απασχολούνται με άκυρη σχέση εργασίας, ή είναι συμβασιούχοι.

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους πρόκειται για μία απόφαση-σταθμό για τις εργαζόμενες μητέρες είτε μελλοντικές είτε νέες, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι οι έγκυες και οι λεχώνες προστατεύονται ανεξαρτήτως του είδους της εργασιακής σχέσης και της γνώσης του εργοδότη για την εγκυμοσύνη τους. 

Η απόφαση με την οποία επιδικάζεται αποζημίωση ύψους, περίπου,6.000 ευρώ, αφορά αγωγή γυναίκας, η οποία απολύθηκε λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού της, ύστερα από πενταετή απασχόληση στον ίδιο εργοδότη.

 Συγκεκριμένα, στη Δικαιοσύνη είχε προσφύγει μητέρα, η οποία κατά το χρονικό διάστημα από 1.10.2005 έως 30.9.2010 εργαζόταν  ως υπάλληλος, με αντικείμενο εργασίας το σχεδιασμό και τη συντήρηση ιστοσελίδων για το πρόγραμμα e-learning του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Πανεπιστημίου, με διαδοχικές συμβάσεις έργου.

Στην προσφυγή της η ενάγουσα υποστήριζε ότι  η καταγγελία της σύμβασης ήταν άκυρη, για πολλούς λόγους, όπως: 1) δεν έγινε εγγράφως, 2) δεν της καταβλήθηκε η νόμιμη αποζημίωση, 3) είναι καταχρηστική, 4)ήταν, τότε, μητέρα νεογέννητου τέκνου, το οποίο απέκτησε στις 19.6.2010, 5) το Πανεπιστήμιο συνέχισε να αποδέχεται τις υπηρεσίες όλων των άλλων συνάδελφων της, μεταξύ των οποίων και δύο, με τους οποίους προσλήφθηκαν την ίδια χρονική περίοδο και 6) επειδή αντιβαίνει στις διατάξεις του άρθρου 15 του ν. 1483/1984 για την προστασία της μητρότητας, κλπ.

Σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 644/2017 απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, οι διατάξεις για την προστασία των εγκύων, των λεχώνων και των μητέρων από την απόλυση εφαρμόζονται και σε περίπτωση απασχόλησης της προστατευόμενης εργαζομένης με απλή σχέση εργασίας ή έμμισθης εντολής λόγω ακυρότητας των συμβάσεων που καταρτίσθηκαν μεταξύ αυτής και του εργοδότη της.

Στην απόφαση τονίζεται ότι η προστασία παρέχεται στην εργαζόμενη έγκυο ανεξάρτητα από την εκ μέρους του εργοδότη γνώση της εγκυμοσύνης της. Μάλιστα, υπογραμμίζεται ότι ο  εργοδότης, δηλαδή το Πανεπιστημιακό Ίδρυμα,  έχει δικαίωμα να καταγγείλει την σύμβαση οποτεδήποτε, όχι όμως πριν περάσει έτος από τον τοκετό της εργαζόμενης.

Οι εφέτες αναφερόμενοι ειδικά στην περίπτωση της ενάγουσας επισημαίνουν στην απόφαση ότι οι διαδοχικές συμβάσεις έργου  αποτελούν κατ' ουσίαν μία σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, καθόσον με την εργασία της κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πανεπιστημίου, το οποίο στις 30.9.2010 κατήγγειλε την σύμβαση εργασίας.

 Το δικαστήριο έκρινε άκυρη την καταγγελία σύμβασης, καθώς έγινε κατά παράβαση του άρθρου 15 ν. 1483/1984, με συνέπεια το Πανεπιστήμιο να οφείλει στην απολυθείσα τις αποδοχές της (5.838 ευρώ) για το χρονικό διάστημα από 1.11.2010 έως 19.6.2011.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 18-6-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά