Logo

Αντειαγγελέας του Αρείου Πάγου άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος για τους ''τροϊκανούς'' του ΤΑΙΠΕΔ



 
 

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Χαρ. Βουρλιώτης, άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη  3 μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ και 6 μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων για την υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης των 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου κατά την περίοδο 2013-2014.

Η είδηση για την άσκηση της αναίρεσης έγινε γνωστή σήμερα Πέμπτη που συνεδριάζει το  EuroWorking Group ν με θέμα, μεταξύ άλλων και την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 7,7 δισ. ευρώ. 

Υπενθυμίζεται, ότι μεταξύ των προσώπων που παραπέμπονταν είναι τρεις Ευρωπαίοι τεχνοκράτες, οι οποίοι συμμετείχαν στο Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων (με συμβουλευτικό ρόλο) γεγονός που αποτέλεσε σημείο τριβής μεταξύ Κυβέρνησης και θεσμών

Μάλιστα το παραπεμπτικό βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου είχε εκδοθεί παρά το γεγονός ότι είχε ήδη ψηφιστεί διάταξη με την οποία υπήρχε ακαταδίωκτο για τα μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, όπως άλλωστε είχε ψηφιστεί προγενέστερα και για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Το σκεπτικό της άσκησης αναίρεσης

Στον Άρειο Πάγο, ζητώντας την αναίρεση του βουλεύματος, είχαν προσφύγει κατηγορούμενοι μέσω των δικηγόρων τους. 

Ο κ. Βουρλιώτης έκανε δεκτό το αίτημα και άσκησε αναίρεση, θεωρώντας ότι το βούλευμα πάσχει  λόγω «έλλειψης αιτιολογίας» καθώς  και λόγω «εσφαλμένης εφαρμογής ποινικής διάταξης».

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με διάταξη του άρθρου 192 § 8 του Ν. 4389/2016,υ: «Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είχε ακολουθήσει τέτοιος θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ 1204/2014).

Η άσκηση αναίρεσης αφορά τόσο το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου όσο και το αδίκημα της υπεξαίρεσης (πλημμέλημα) εκ μέρους των τριών μελών του Δ.Σ. του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.  

Οι δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Λίγο νωρίτερα, την ελπίδα ότι τις επόμενες ημέρες θα λυθεί το ζήτημα με τους τεχνικούς συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου να εκταμιευθεί εγκαίρως η επόμενη δόση των δανείων για την Ελλάδα, είχε εκφράσει από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

O B. Nτομπρόβσκις, συγκεκριμένα,  ανέφερε ότι χθες το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, και θεωρητικά και την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ωστόσο πρόσθεσε ότι υπάρχει ένα ζήτημα με την ποινική δίωξη τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Έχουμε εμπιστοσύνη ότι το θέμα θα επιλυθεί από τις ελληνικές αρχές τις επόμενες λίγες ημέρες, ούτως ώστε η εκταμίευση να γίνει εγκαίρως», δήλωσε ο Β. Ντομπρόβσκις και προσέθεσε: «Τα πράγματα βρίσκονται στο σωστό δρόμο και αναμένουμε ότι η εκταμίευση θα γίνει το συντομότερο».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-6-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά