Logo

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου "εξαφάνισε" τα δις του Αρτέμη Σώρρα



 
 

Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου εξαφάνισε τα ….600 δις του Αρτέμη Σώρρα, εξαφανίζοντας την δικαστική απόφαση του Πλημμελειοδικείου, που επικαλούνταν επί 4 χρόνια ο φυγόποινος καταδικασθείς για κακουργήματα ως επιβεβαίωση της ύπαρξης των 600 δις δολαρίων που ισχυριζόταν ότι κατέχει.

Η υπόθεση έφτασε στον Άρειο Πάγο κατόπιν παρέμβασης στην υπόθεση Σώρρα γενικότερα του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή αφού αυτή η επίμαχη απόφαση παρέμενε σε ισχύ επί 4 χρόνια, καθώς  ουδείς την είχε προσβάλλει.

Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου η οποία έγινε δεκτή από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Η Απόφαση 

Η απόφαση που ανατράπηκε από τον Άρειο Πάγου είχε εκδοθεί το  2013  από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας, και με αυτήν υπήρξε η παραδοχή ότι τα 600 δις δολάρια που διατείνεται ότι διαθέτει ο Αρτέμης Σώρρας είναι υπαρκτά και σε τίτλους ομολόγων. Η υπόθεση είχε φθάσει στο ακροατήριο μετά από αναφορά του βουλευτή της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδη ο οποίος είχε καταγγείλει τον Αρτέμη Σώρρα για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας με το προαναφερθέν σκεπτικό είχε αθωώσει τον Σώρρα και έναν συνεργάτη του. Η συγκεκριμένη απόφαση αποτέλεσε τη βάση των ισχυρισμών Σώρρα ο οποίος αφού Ίδρυσε την "Ελλήνων Συνέλευση" έπεισε χιλιάδες πολίτες ότι με τα ομόλογα αυτά μπορούν οι ίδιοι αλλά και το κράτος να σβήσουν ιδιωτικό και κρατικό χρέος.

Η αναίρεση υπέρ του νόμου δεν έχει καμία έννομη συνέπεια για τον Αρτέμη Σώρρα. Δηλαδή δεν παραπέμπεται πάλι σε νέα δίκη, αλλά απλώς δεν μπορεί πλέον να επικαλείται ή να προσκομίζει ενώπιον των δικαστηρίων την επίμαχη απόφαση   του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας καθώς είναι σα να μην υπάρχει.  

Το Σκεπτικό

Η πλήρης Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την υπ΄ αριθμ. 2/2017 απόφασή της έκρινε ότι η εν λόγω απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου έχει  μη ειδική, εμπεριστατωμένη και ελλειπή αιτιολογία, ενώ σε πολλά σημεία έχει εσφαλμένη και ασαφή αιτιολογία. Δηλαδή η  απόφαση  του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου δεν αναφέρει τα ακριβή στοιχεία των διεθνών γραμματείων που λέει ότι έχει στην κατοχή και που ακριβώς αυτά φυλάσσονται σε Τράπεζα του Καναδά.

Στην απόφαση, επίσης, οι δικαστές της Ολομέλειας τονίζουν ότι εσφαλμένα και αντιφατικά το Μονομελές Πλημμελειοδικείο δέχθηκε ότι δεν προκάλεσε ανησυχία και έλλειψη εμπιστοσύνης στους πολίτες η είδηση ότι έχει αμύθητο ποσό το οποίο θα διαθέσει για την Ελλάδα, ενώ αντικειμενικά μια τέτοια είδηση προκαλεί ανησυχία στους πολίτες γιατί φέρεται ότι το κράτος δεν μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις του ενόψει της δυσμενούς οικονομικής κρίσης.

Καταζητούμενος 

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρτέμης Σώρρας καταζητείται από τις 18 Μαρτίου, όταν καταδικάστηκε σε κάθειρξη οκτώ ετών από δικαστήριο της Πάτρας για υπεξαίρεση χρηματικού ποσού από πρώην συνεργάτη του. Στη συνέχεια εκδόθηκε νέο ένταλμα σύλληψης και ασκήθηκαν διώξεις για βαριά κακουργήματα που επισύρουν ακόμα και την ισόβια κάθειρξη αν κριθεί ένοχος.

Η νέα δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρτικής εξέτασης που διενήργησε για το θέμα η εισαγγελέας πρωτοδικών Ευγενία Αυλίδου, η οποία κατέληξε στην άσκηση βαρύτατων ποινικών διώξεων για κακουργήματα  σε βάρος του Αρτέμη Σώρρα και επτά ακόμα συνεργατών του που φέρονται ότι αποτελούν τον στενό πυρήνα της ομάδας του.

Από τους 8 κατηγορούμενους μόνο 2 άτομα που βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στον Καναδά, δεν εμφανίστηκαν καν να υποβάλλουν υπομνήματα όταν κλήθηκαν από την εισαγγελέα για εξηγήσεις.

Το πλαίσιο ποινής που αντιμετωπίζουν ο Αρτέμης Σώρρας και οι συνεργάτες του φτάνει ως και την ισόβια κάθειρξη καθώς οι κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν είναι:

  • Απόπειρα απάτης και απάτη τετελεσμένη κατά δημοσίου, τραπεζών Και ασφαλιστικών ταμείων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 Περί καταχραστών του ελληνικού Δημοσίου.
  • Συγκρότηση, διεύθυνση και ένταξης εγκληματική οργάνωση
  • Διασπορά ψευδών ειδήσεων
  • απόπειρες απάτης,
  • Πρόκληση για διέγερση σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος
  • Νομιμοποίηση Εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα
  • Ψεύδη καταμήνυση και ψευδορκία μάρτυρα

Δεν διαθέτει ούτε... ευρώ 

Όπως επισημαίνει στο πόρισμά της η εισαγγελέας που διενήργησε την έρευνα, η υπόθεση Σωρρα προκαλεί τεράστια οικονομική ζημιά στο δημόσιο αλλά και σε ασφαλιστικά ταμεία. Από το πόρισμα φέρεται να προκύπτει, ότι τουλάχιστον 12 χιλιάδες φορολογούμενοι έχουν στείλει εξώδικα σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία ζητώντας συμψηφισμό χρεών τους με τα ... 600 δις του Σώρρα.

Η ζημία του δημοσίου καθημερινά αυξάνεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς και είναι αδύνατον προς το παρόν να υπολογιστεί με ακρίβεια, ενώ προκαλεί κατάπληξη το γεγονός πως εκείνοι που επικαλούνται τις εξουσιοδοτήσεις Σώρρα αυξάνονται και μετά την καταδίκη του σε πολυετή κάθειρξη από δικαστήριο της Πάτρας .

Χαρακτηριστικά το πόρισμα φέρεται να επικαλείται  115 περιπτώσεις πολιτών που προσκόμισαν την εξουσιοδότηση Σώρρα, για τις οποίες (μόνο από αυτές) το ΙΚΑ δεν εισέπραξε 4.700.000 ευρώ(!) ενώ μεγάλα χρηματικά ποσά δεν εισπράττονται από δημόσιο, εφορίες και λοιπά.

Η εισαγγελική λειτουργός εκτιμά ότι ο Αρτέμης Σώρρας, δεν διαθέτει .... ούτε ευρώ ως περιουσιακό στοιχείο ενώ τα τελευταία χρόνια φέρεται να μην υπέβαλε καν μηδενικές φορολογικές δηλώσεις.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα ξεκίνησε μετά από παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, καθώς οι διάσπαρτες δικογραφίες συνενώθηκαν και διενεργήθηκε πλέον εμπεριστατωμένη έρευνα για τη δράση του Αρτέμη Σώρρα. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 3-7-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά