Logo

Μηνυτήρια αναφορά για τις πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη [βίντεο+φωτο]



 
 

H  αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «σήμερα κατέθεσα στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Γυθείου μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, για να διαπιστωθεί πως προκλήθηκαν οι πυρκαγιές στην ανατολική Μάνη».

Ακόμη, η αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ζήτησα σήμερα από τον ΕΛ.ΓΑ. να συγκροτήσει συνεργεία και να έλθουν στη Λακωνία, προκειμένου να κάνουν καταγραφή των ζημιών στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «υπάρχει συνεργασία της κτηνιατρικής υπηρεσίας με τους κτηνοτρόφους, ώστε να έχουμε μία πρώτη εικόνα για τις ζημίες, όταν θα έλθουν τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ».

Ακόμη, η Αδαμαντία Τζανετέα τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες για την στήριξη του τουρισμού στην ανατολική Μάνη».

Όλη η μηνυτήρια αναφορά που υπέβαλε η κ. Τζανετέα, όπως αναρτήθηκε στο flynews.gr, έχει ως εξής:

ΜΗΝΥΤΗΡΙΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑ (επί σκοπώ διενέργειας προκαταρκτικής εξέτασης, προς διερεύνηση τυχόν τελεσθέντων ποινικών αδικημάτων).

Αδαμαντίας Τζανετέα του Αντωνίου 
Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας,

Σπάρτη 04 – 07 – 2017

Ενώπιον της κας Εισαγγελέως Πρωτοδικών Γυθείου .

*****

Αξιότιμη κα Εισαγγελεύ,

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει μάρτυρες ενός αποτρόπαιου εγκλήματος κατά της φυσικής μας κληρονομιάς και δη κατά του πρωτογενούς φυσικού περιβάλλοντος (αγροτικής και δασικής μορφής) εξαιτίας της πυρκαγιάς που μαίνεται στον Δήμο Ανατολικής Μάνης και έχει πλήξει κατάφορα τις τοπικές κοινότητες Κότρωνα, Κοκκάλας, Σκουταρίου, Νύμφης κ.λ.π.
Όπως γνωρίζετε πυρκαγιά η είναι έκρηξη φωτιάς σημαντικής και ασυνήθους έκτασης που έχει την τάση εξάπλωσης και δεν μπορεί να κατασβησθεί εύκολα.

Ο εμπρησμός εκ προθέσεως είναι ένα από τα πλέον αποτρόπαια ποινικά αδικήματα που εντάσσεται εις τα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα και τιμωρεί αυτόν που προξενεί με πρόθεση πυρκαγιά.

Μάλιστα όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά δυνάμενη να προκαλέσει κίνδυνο για άνθρωπο τιμωρείται με κάθειρξη. Επίσης όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση, κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 και 2 Ν 998/79 ή σε έκταση που έχει κηρυχθεί δασική ή αναδασωτέα κατά την έννοια της παρ. 5 του ιδίου άρθρου, τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 έτη και με χρηματική ποινή από 15.000 ευρώ ως 150.000 ευρώ. Αν η πράξη τελέστηκε κακόβουλα ή από ιδιοτέλεια ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαιτέρα μεγάλη επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.

Κα Εισαγγελεύ: Ως Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας που ζω από κοντά όλες αυτές τις ημέρες το δράμα των ανθρώπων που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά, η οποία μαίνεται ακόμα στο Δήμο Ανατολικής Μάνης – παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των αρμοδίων αρχών για τον έλεγχο και την κατάσβεσή της – έχω έννομο συμφέρον να ζητήσω να διερευνηθεί, κατά πόσον η εξάπλωσή της είναι προϊόν εσκεμμένης εγκληματικής ενέργειας κακόβουλων προσώπων που την προκάλεσαν από ιδιοτέλεια και κακοβουλία, προκειμένου να εξυπηρετήσουν υστερόβουλους και ιδιοτελείς ή όποιους άλλους διαστροφικούς τους σκοπούς.

Η πρωτοβουλία μου έχει έναυσμα τα ερωτηματικά και τον προβληματισμό αρμοδίων και μη προσώπων που επιστηρίζονται στο γεγονός, ότι οι εστίες της πυρκαγιάς ήταν ταυτόχρονες και πολλές γεγονός που δεν δικαιολογείται.

Παρακαλώ στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας κατ’ άρθρον 31 ΚΠοινΔ να διενεργήσετε προκαταρκτική εξέταση, προς διακρίβωση τυχόν τέλεσης υπ’ αγνώστων, του καταγγελλομένου δια της παρούσης μου ποινικού αδικήματος του εμπρησμού εκ προθέσεως, απ’ το οποίο μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, αλλά και κίνδυνος για άνθρωπο (264 ΠΚ), όσον και προς διακρίβωση του ποινικού αδικήματος του εμπρησμού δάσους εκ προθέσεως και δη από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία κατά έκτασης ιδιαίτερα μεγάλης (265 ΠΚ) παραγγέλλοντας όλες τις κατά την κρίση Σας αναγκαίες ενέργειες προς διακρίβωση των εδώ καταγγελλομένων.

Πεπεισμένη πλήρως ότι η ανταπόκρισή Σας θα είναι άμεση, αναμένω τις ενέργειές Σας, τονίζοντας ότι εφόσον κληθώ είμαι πρόθυμη να καταθέσω με λεπτομέρεια κάθε στοιχείο και πληροφορία που διαθέτω ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Μετά Τιμής
Η συντάξασα την παρούσα μηνυτήρια – αναφορά
Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας

Αδαμαντία Τζανετέα

Σε ύφεση και ελεγχόμενες οι φωτιές σε Σκούταρι και Κοκκάλα

Στο μεταξύ, σε ύφεση και ελεγχόμενες είναι οι φωτιές στις περιοχές Σκουτάρι και Κοκκάλα του δήμου Ανατολικής Μάνης. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις της πυροσβεστικής. 

Στην περιοχή της Κοκκάλας επιχειρούν 38 πυροσβέστες με 17 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα με 16 άτομα, ενώ στο Σκουτάρι επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 12 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος με 20 άτομα.

Εικόνες καταστροφής

Η επόμενη ημέρα στη Μάνη φέρνει εικόνες καταστροφής. Ανυπολόγιστης αξίας οι ζημιές σε οικίες, δασικές και αγροτικές εκτάσεις, οχήματα και περιουσίες στον Κότρωνα και το Σκουτάρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από 10 σπίτι παραδόθηκαν στις φλόγες, με την περιοχή της Μάνης να θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε κείμενό του το flynews.gr  παραθέτοντας βίντεο και φωτογραφίες από την Eurokinissi.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 4-7-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά