Logo

Σε κάθειρξη 9 ετών καταδικάστηκε ο δικηγόρος Ασημάκης Ασημακόπουλος



 
 

Ένοχος  κρίθηκε από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο δικηγόρος Ασημάκης Ασημακόπουλος καθώς φέρεται να υπεξαίρεσε 500.000 ευρώ από πελάτη του τα οποία προορίζονταν για  την καταβολή χρηματικής εγγύησης που του είχε επιβληθεί προκειμένου να μην προφυλακιστεί για το σκάνδακο των υποβρυχίων.  Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε το directnews.gr πού, από από το Μάιο του 2014 (διαβάστε εδώ) είχε αποκαλύψει την υπόθεση.

Ειδικότερα, το Τριμελές εφετείο Κακουργημάτων, καταδίκασε τον δικηγόρο σε ποινή κάθειρξης (κατά συγχώνευση) 9 ετών με ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση κατά πλειοψηφία, κρίνοντας ότι κράτησε για τον εαυτό του την εγγύηση ύψους 500.000 ευρώ που είχε επιβληθεί ως περιοριστικός όρος στον Αλέξανδρο Αβατάγγελο, προκειμένου να μην προφυλακιστεί για το γνωστό σκάνδαλο των γερμανικών υποβρυχίων.

Το δικαστήριο, όπως αναφέρει το documentonews.gr του επέβαλλε ομόφωνα κάθειρξη 8 ετών για την υπεξαίρεση των 500.000 ευρώ και φυλάκιση 2 ετών για απιστία δικηγόρου. Η ποινή συγχωνεύθηκε στα 9 χρόνια (δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό) και ανεστάλη μέχρι το εφετείο με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, εμφάνισης 2 φορές το μήνα στο ΑΤ της περιοχής του και εγγύηση 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο δικηγόρος, τον Οκτώβριο του 2013, ανέλαβε τη νομική εκπροσώπηση του επιχειρηματία Αλέξανδρου Αβατάγγελου. Στις 22 Νοεμβρίου 2013 ο τελευταίος απολογήθηκε ενώπιον του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής της εγγυοδοσίας χρηματικού ποσού 500.000 ευρώ, της εμφάνισής του δύο φορές το μήνα στο Τμήμα Ασφαλείας του τόπου κατοικίας του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Η χρηματική εγγύηση έπρεπε να καταβληθεί μέσα σε διάστημα δέκα ημερών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ωστόσο, επειδή το σύνολο των τραπεζικών καταθέσεών του βρισκόταν στο εξωτερικό σε επενδυτικούς λογαριασμούς που δεν μπορούσαν να ρευστοποιηθούν άμεσα και με δεδομένο ότι δεν μπορούσε να ταξιδέψει εκτός της Ελλάδας, ζήτησε από τον δικηγόρο του να αιτηθεί στον ανακριτή την παράταση της προθεσμίας της καταβολής της εγγυοδοσίας μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2014. Ο τελευταίος φέρεται να τον διαβεβαίωσε ότι θα υποβάλει σχετική αίτηση και του πρότεινε να καταβάλει το ποσό της εγγυοδοσίας σε προσωπικό του λογαριασμό στην τράπεζα UBS στην Ελβετία. Ο Αλ. Αβατάγγελος με τέσσερα εμβάσματα από τράπεζες του εξωτερικού κατέθεσε στο λογαριασμό του συνηγόρου του 575.000 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια, να καταβληθούν 500.000 ευρώ στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αποτελούσε την αμοιβή για τις νομικές του υπηρεσίες. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά ουδέποτε καταβλήθηκαν ως εγγύηση, με αποτέλεσμα στις 20 Δεκεμβρίου 2013 να εκπέσουν οι περιοριστικοί όροι και ο επιχειρηματίας να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου παρέμεινε επί περίπου 4,5 μήνες, δηλαδή ωσότου συγκεντρώσει εκ νέου άλλα 500.000 ευρώ και να τα καταβάλει ως εγγυοδοσία.

Ο δικηγόρος είπε το δικαστήριο ότι κράτησε τα χρήματα για οικογενειακές του ανάγκες, χωρίς όμως να πει, ενώ ρωτήθηκε, ποιες είναι αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα μια ημέρα πριν την απόφαση κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ποσό 21.500 ευρώ στο όνομα του μηνυτή του και ζήτησε αναβολή για να καταβάλλει και τα υπόλοιπα. Το δικαστήριο όμως απέρριψε το αίτημα. Ήδη με δυο αποφάσεις του Πειθαρχικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, του έχει αφαιρεθεί η άδεια δικηγόρου.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 6-7-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά