Logo

Θεσσαλονίκη: Ποινές κάθειρξης για την απάτη με τα τροχαία ατυχήματα



 
 

Στις φυλακές για να εκτίσουν τις ποινές τους επέστρεψαν οι καταδικασθέντες ως μέλη του κυκλώματος που εξαπατούσε, με τη μέθοδο των τροχαίων ατυχημάτων, ηλικιωμένους στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, αποσπώντας μεγάλα χρηματικά ποσά.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, ὐστερα από πολυήμερη ακροαματική διαδικασία, τιμώρησε με συνολική ποινή κάθειρξης 19 ετών τους δύο χαρακτηριζόμενους ως «εγκεφάλους» του πολυμελούς κυκλώματος.

Πρόκειται για δύο Βούλγαρους (ο ένας διαθέτει και κυπριακή υπηκοότητα) που κατηγορούνταν ότι διηύθυναν την εγκληματική οργάνωση από την πατρίδα τους, αποκομίζοντας κέρδη που ξεπερνούν τα 1,2 εκατ. ευρώ, όπως επίσης χρυσές λίρες και κοσμήματα.

Για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα καταδικάστηκαν δύο συμπατριώτες τους, αλλά και ένας Έλληνας, στους οποίους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 9 ετών, στον καθένα.

Όλοι  οι παραπάνω επέστρεψαν στις φυλακές, όπου παρέμεναν μετά τη σύλληψη και προφυλάκισή τους τον περυσινό Μάρτιο.

Στο εδώλιο του ίδιου δικαστηρίου κάθισαν άλλα έξι άτομα που κατηγορούνταν για εμπλοκή στην υπόθεση, τα οποία αθωώθηκαν.

Δεκάδες ανυποψίαστα θύματα, στην πλειονότητά τους  ηλικιωμένοι,  περιέγραψαν δικαστήριο, από το βήμα του μάρτυρα, τη δράση του κυκλώματος  Όπως κατέθεσαν, οι δράστες  προσποιούμενοι είτε τους νοσοκομειακούς γιατρούς, είτε τους αστυνομικούς ή δικηγόρους, τούς τηλεφωνούσαν με το πρόσχημα ότι τα παιδιά τους ενεπλάκησαν σε τροχαία ατυχήματα. Και για το λόγο αυτό απαιτούσαν διάφορα χρηματικά ποσά για υποτιθέμενη χειρουργική επέμβαση ή για να αποφύγουν δήθεν ποινικές συνέπειες ως υπαίτιοι τροχαίων ατυχημάτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι προκειμένου να γίνουν πιο πειστικοί κατά την τηλεφωνική συνομιλία ακουγόταν στο βάθος μία φωνή που έμοιαζε με αυτή των παιδιών τους που τους προέτρεπε «κάνε αυτό που σου λένε».

«Άκουγα μία σπαρακτική φωνή που έμοιαζε με αυτή του παιδιού μου και καλούσε σε βοήθεια.  Μου είπαν ότι χτύπησε σε τροχαίο και διακομίστηκε σε νοσοκομείο. Εκείνη την ώρα έχασα τη γη κάτω από τα πόδια. Τι να έκανα; Ζήτησαν 8.000 ευρώ, είχα τα μισά. Λίγο αργότερα πέρασε ένας κύριος και τα εισέπραξε» ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια μιας ηλικιωμένης που έπεσε θύμα της απάτης.

Αφού έπειθαν τους ανυποψίαστους ηλικιωμένους, συνεργοί τους μετέβαιναν στα σπίτια τους και εισέπρατταν χρήματα ή χρυσαφικά, ανάλογα με τη συμφωνία που είχε προηγηθεί. Οι περισσότεροι εκ των μαρτύρων αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Έλληνα κατηγορούμενου τον άνθρωπο που εκτελούσε χρέη «εισπράκτορα».

Εκτός από τις διαπιστωμένες περιπτώσεις απάτης, ο αριθμός των οποίων κατά το κατηγορητήριο προσέγγιζε τις 100, το ίδιο κύκλωμα φέρεται να επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να εξαπατήσει δεκάδες άλλα θύματα σε Θεσσαλονίκη και άλλους όμορους νομούς.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-7-2017 από directNEWS.gr

<


Τελευταία Δικαστικά