Logo

Η Ολομέλεια ΣτΕ δεν αποφάνθηκε επί της ουσίας για τη συνταγματικότητα ή μη της "συμφωνίας συμβιβασμού" δημοσίου - Siemens



 
 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 2913/2017 απόφασή της απέρριψε ως απαράδεκτη την αίτηση του σωματείου “Έλληνες Φορολογούμενοι” και πολίτών που ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και μη νόμιμες διατάξεις του νόμου 4072/2012 που αφορούν το περιεχόμενο της ἁυμφωνίας συμβιβασμού" μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και των εταιρειών Siemens A.G. και Siemens Α.Ε. 

Η Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Κωνσταντίνο Κουσούλη, απέρριψε την αίτηση χωρίς να μπει στην ουσία της υπόθεσης, κρίνοντας ότι δεν αποδείχθηκε το έννομο συμφέρον που είχαν οι προσφεύγοντες, μιας και η υπόθεση δεν είναι αμιγώς φορολογική και κατ’ επέκταση δεν αρκεί η επίκληση της ιδιότητας του φορολογουμένου.

Η απόφαση της Ολομέλειας εκδόθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς τρία μέλη της μειοψήφισαν κρίνοντας ότι  ο γερμανικός κολοσσός δεν έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του, αλλά  και ότι το Ελληνικό δημόσιο συγκάλυψε με την επίμαχη συμφωνία παράνομες ενέργειες.  Όπως επισημαίνουν οι τρεις δικαστές της μειοψηφίας,  η υπόθεση  εμφανίζει “μείζονα σημασία για το δημόσιο συμφέρον” και τίθενται “σοβαρά ζητήματα τα οποία αφορούν τις συνταγματικές προϋποθέσεις συμβιβασμού του Ελληνικού Δημοσίου”.

Μάλιστα οι  δύο από τους τρεις συμβούλους Επικρατείας που μειοψήφησαν τονίζουν ότι  με το συμβιβασμό “η Ελληνική Δημοκρατία παραιτείται από την άσκηση των αρμοδιοτήτων για την επιβολή κυρώσεων σε σχέση, μεταξύ των άλλων, και με άλλες παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πράξεις αποβλέπουσες στην νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες”.

Η απόφαση του Δ΄ τμήματος 

Η υπόθεση παραπέμφθηκε λόγω μείζονος σπουδαιότητος στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση με απόφαση του Δ΄ Τμήματος που είχε κρίνε πριν. περίπου, δύο χρόνιια ότι οι αιτούντες είχαν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να αμφισβητήσουν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού».

Με αυτή την παραδοχή το Δ΄ Τμήμα του Στε, με πρόεδρο την Ειρήνη Σαρπ και εισηγητή τον πάρεδρο Νίκο Μαρκόπουλο προχώρησε στην εξέταση της ουσίας της αίτησης, επισημαίνοντας στην υπ' αριθμ. 3930/2015 απόφασή του ότι η Siemens από τις δεσμεύσεις που αποδέχθηκε με την υπογραφή της "συμφωνίας συμβιβασμού" δεν είχε υλοποιήσει τους όρους που αφορούν τις επενδύσεις της Γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα και την παροχή 90 εκατομ. ευρώ για "υποστήριξη φορέων και δραστηριοτήτων της Ελληνικής Δημοκρατίας". 

Παράλληλα, το  Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ τόνιζε ότι ο  τότε υπουργός Οικονομικών  Ιωάννης Στουρνάρας, μετά την ψήφιση από την Βουλή του νόμου 4072/2012, δεν μπορούσε («δεν διέθετε ευχέρεια») να μην υπογράψει την επίμαχη «συμφωνία συμβιβασμού», αλλά ούτε είχε την δυνατότητα να τροποποιήσει τους όρους της «μονομερώς ή συμβατικώς».

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 14-11-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά