Logo

Θεσσαλονίκη: Κάθειρξη 9 ετών σε πρώην δήμαρχο της Ημαθίας για υπεξαίρεση



 
 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης επέβαλε κάθειρξη 9 ετών για υπεξαίρεση από το δημοτικό ταμείο, στον Ελευθέριο Βαλαβάνη, ο οποίος είχε διατελέσει δήμαρχος του καποδιστριακού δήμου Αποστόλου Παύλου Ημαθίας κατά το χρονικό διάστημα 2003-2008.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο επέβαλε φυλάκιση 5 ετών, εξαγοράσιμη προς 3 ευρώ την ημέρα, στον πρώην ταμία του ίδιου δήμου.

Πρωτόδικα, στους δύο κατηγορουμένους είχε επιβληθεί κάθειρη 18 ετών στον πρώην δήμαρχο  και 10 ετών στην πρώην ταμία. Μάλιστα, ο Ελευθέριος Βαλαβάνης είχε μείνει στη φυλακή για δύο έτη και αποφυλακίστηκε με όρους το 2016 για λόγους υγείας.

Το κατηγορητήριο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων,  «χρέωνε» στον πρώην δήμαρχο και στην πρώην ταμία ταμειακό έλλειμμα ύψους 1,3 εκατ. ευρώ. Ανάμεσα στα χρήματα που υπεξαίρεσαν, περιλαμβανόταν επιχορήγηση από τον ΟΠΑΠ, ύψους 400.000 ευρώ, στη μνήμη των μαθητών του Μακροχωρίου Ημαθίας που έχασαν τη ζωή τους στο πολύνεκρο τροχαίο των Τεμπών, και προοριζόταν για αθλητικά έργα. Κατά το διαχειριστικό έλεγχο τον οποίο προκάλεσε η επόμενη δημοτική Αρχή, διαπιστώθηκε εξάλλου, κακοδιαχείριση στο δημοτικό παιδικό σταθμό και τη δημοτική επιχείρηση ύδρευσης.

Κατά την κρίση του δευττεροβάθμιου δικαστηρίου το ποσό της υπεξαίρεσης ανέρχεται σε 321.000 ευρώ,  καθώς τα υπόλοιπα χρήματα αποδείχθηκε ότι κατευθύνθηκαν σε δαπάνες έργων, πληρωμές υπαλλήλων και προμηθευτών, κ.ά.. Το δικαστήριο έκρινε τους κατηγορούμενους ένοχους για υπεξαίρεση από κοινού και κατ' εξακολούθηση σε βάρος ΟΤΑ, ενώ τους αναγνώρισε ελαφρυντικά.

Στην απολογία του ο πρώην δήμαρχος, ο οποίος με τη μειωμένη ποινή που του επιβλήθηκε δεν επιστρέφει στην φυλακή, υποστήριξε τι δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του, παραδέχθηκε όμως ότι η διαχείριση των οικονομικών του δήμου υπήρξε άτακτη και πρόχειρη και ότι δεν τηρούνταν οι αρχές του Δημόσιου Λογιστικού. Την κατηγορία αρνήθηκε κι ο συγκατηγορούμενός του πρώην ταμίας, που, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι δεν είχε τις γνώσεις για να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 29-11-2017 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά