Logo

Ξεκινά η εκκαθάριση του ΟΑΣΘ - Απορρίφθηκαν από το ΣτΕ οι αιτήσεις αναστολής των παλαιών μετόχων του Οργανισμού



 
 

Με δύο αποφάσεις του το Τμήμα Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας ξεμπλόκαρε  το «πάγωμα» της διαδικασίας «εκκαθάρισης εν λειτουργία» του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), που είχε γίνει τον περασμένο Αύγουστο.

Υπενθυμίζεται, ότι το περασμένο καλοκαίρι 399 πρώην μέτοχοι του ΟΑΣΘ, μεταξύ αυτών ο πρώην πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης και άλλα τρία άτομα του παλαιού Διοικητικού Συμβουλίου, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση έκδοσης προσωρινής διαταγής, αίτηση αναστολής και αίτηση ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, αλλά και του νόμου 4482/2017, που μεταξύ των άλλων όριζαν: 1) Συνιστάται Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ Α.Ε.), που αναμένεται να λειτουργήσει τον Δεκέμβριο του 2019, 2) Λύεται η από 30.4.2001 σύμβαση μεταξύ ΟΑΣΘ και Ελληνικού Δημοσίου και 3) Διαλύεται και εξαγοράζεται ο ΟΑΣΘ και τίθεται σε καθεστώς εκκαθάρισης.

Μετά από την προσφυγή των πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ,  ο προεδρεύων του θερινού Τμήματος Διακοπών του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Ιωάννης Γράβαρης, εξέδωσε τον περασμένο Αύγουστο προσωρινή διαταγή με την οποία  «πάγωσε» τη διαδικασία εκκαθάρισης του Οργανισμού και τη μεταβίβαση των μετοχών του στη νέα εταιρεία που συστάθηκε.

Παράλληλα, ο κ Γράβαρης είχε απορρίψει  το αίτημα των παλαιών μετόχων ως προς την τοποθέτηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

Την Τετάρτη το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ σε σχηματισμό Ολομέλειας, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, με τις υπ' αριθμ. 45 και 46/2017 αποφάσεις του, απέρριψε τις αιτήσεις των 7 πρώην μετόχων του ΟΑΣΘ που ζητούσαμν να ανασταλεί η επίμαχη υπουργική απόφαση και ο νόμος 4482/2017.

Το Τμήμα Αναστολών, συγκεκριμένα, απέρριψε τις δύο αιτήσεις, καθώς δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους, αφού είναι προδήλως αβάσιμη. Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ως προς την οικονομική ζημιά που επικαλούνται οι πρώην μέτοχοι δεν είναι αρμοδιότητα του ΣτΕ, αλλά των πολιτικών δικαστηρίων. Ακόμη, σημειώνεται στις δύο αποφάσεις αναστολών, ότι την ηθική βλάβη την οποία επικαλούνται οι 7 πρώην μέτοχοι ότι θα υποστούν από την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, δεν συνιστά λόγο χορήγησης της αιτουμένης αναστολής.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι μεθαύριο, Παρασκευή, θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ η αίτηση  ακύρωσης των 399 πρώην μετόχων. Οι αιτούντες ζητούν να ακυρωθούν τόσο ο νόμος  4482/2017  όσο και η επίμαχη υπουργική απόφαση ως αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΣΑ) και ως παράνομη, Πρόεδρος της Ολομέλειας του ΣτΕ θα είναι ο Νικόλαος Σακελλαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Ηλίας Μάζος.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 31-1-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά