Logo

"Τελεσίγραφο" από το ΣτΕ για την αναπροσαρμογή των αποδοχών των ενστόλων



 
 

Μέσα σε οκτώ μήνες η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αναδρομική προσαρμογή των αποδοχών και συντάξεων των ενστόλων, όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση. 

Τα παραπάνω προκύπτουν από αποφάσεις της Τριμελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας (3 και 4/2018), που εκδόθηκαν με πρόεδρο τον Νίκο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας, Παναγιώτα Καρλή.

Στις αποφάσεις αυτές γίνεται επίκληση του άρθρου  95 του Συντάγματος και επισημαίνεται ότι  η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και «δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».

Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογραμμίζουν ακόμη ότι όπως προκύπτει η διοίκηση, παρά την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από τη δημοσίευση των τελευταίων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ  (13-5-2016) «σε ουδεμία ενέργεια προς υλοποίησή τους προέβη».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναδρομική προσαρμογή των αποδοχών και συνταξεων των ενστόλων αφορά το διάστημα από  1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017 . 

Στις αποφάσεις της Τριμελούς Επιτροπής Συμμόρφωσης τόνιζεται ότι πράγματι υπάρχουν εγγενείς δυσχέρειες που συνδέονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Ολομέλειας οι οποίες έχουν σημαντικές δημοσιονομικής φύσεως συνέπειες και «οι οποίες πρέπει, πράγματι, να αποτελέσουν αντικείμενο επισταμένης μελέτης εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν θα μπορούσε να απαιτηθεί από τη διοίκηση η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων για την υλοποίηση της αποφάσεως αυτής μέτρων και, μάλιστα, εντός σύντομου χρονικού διαστήματος». Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι η διοίκηση λόγω και της παρέλευσης μακρού χρονικού διαστήματος, θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τον τρόπο αντιμετωπίσεως των δυσμενών δημοσιονομικών επιπτώσεών της με σκοπό την μελλοντική και, ενδεχομένως και τμηματική, καταβολή των αποδοχών τις οποίες οι ένστολοι στερήθηκαν λόγω της μερικής αποκαταστάσεως του μισθολογίου τους με το άρθρο 86 του ν. 4307/2014.

Υπενθυμίζεται, ότι το 2014 η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου είχε κρίνει ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ' επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.

Επίσης, η Ολομέλεια του  ΣτΕ αποφάνθηκε  (258 και 259/2018) ότι οι αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν οι ένστολοι για τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις τους, καταλαμβάνει και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 5-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά