Logo

Το ΣτΕ θα κρίνει το ζήτημα του ασύλου για τους Τούρκους στρατιωτικούς



 
 

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας ως πρότυπη δίκη, καθώς πρόκειται για ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, εισάγεται και θα εκδικαστεί, σε ημερομηνία που θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες, η υπόθεση χορήγησης ασύλου από τη χώρα μας στον Σουλεϊμάν Οζκαινακτσί, ενός εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Αυτό αποφάσισε η αρμόδια τριμελής επιτροπή του ΣτΕ υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Νικόλαο Σακελλαρίου και με τη συμμετοχή των αντιπροέδρων Αθανάσιου Ράντου και Χρήστου Ράμμου. 

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί για τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου, Σουλεϊμάν Οζκαινακτσί - στον οποίο χορηγήθηκε άσυλο αλλά έχει ανακληθεί προσωρινά μέχρι να αποφανθεί οριστικά η Δικαιοσύνη - θα ισχύει και για τους υπόλοιπους επτά Τούρκους στρατιωτικούς, καθώς η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στο ΣτΕ ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010,

Υπενθυμίζεται, ότι το θέμα του ασύλου του Τούρκου συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου επρόκειτο να συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου 2018 στο Διοικητικό Εφετείο της Αθήνας. Ωστόσο, οι συνήγοροι του Σουλεϊμάν Οζκαινακτσί, καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες διά του Βασίλη Παπαδόπουλου, υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για να εκδικαστεί εκεί η υπόθεση ως πρότυπη δίκη.

Η αρμόδια τριμελής επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 2/2018 πράξη της  έκανε δεκτή την αίτηση κρίνοντας ότι στην υπόθεση αυτή«τίθεται το γενικότερου ενδιαφέροντος ζήτημα της ερμηνείας των διατάξεων του άρθρου 1ΣΤ της Συμβάσεως της Γενεύης του 1951 «περί της νομικής καταστάσεως των προσφύγων» και του άρθρου 12 παρ. 2 περ. β' της οδηγίας 2011/95/ΕΕ που ενσωματώθηκε στην ελληνική έννομη τάξη με το π.δ/μα 141/2013, καθώς επίσης και της ερμηνείας του άρθρου 64 του ν. 4375/2016 σχετικά με την προβλεπόμενη σε αυτό ενδοστρεφή δίκη».

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστεί η ημερομηνία εκδίκασης και να οριστεί ο εισηγητής της υπόθεσης.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά