Logo

ΣτΕ: Στις 22 Φεβρουαρίου η συζήτηση της αίτησης αναστολής του Τούρκου στρατιωτικού



 
 

Στις 22 Φεβρουαριου 2018 θα συζητηθεί ενώπιον του  Τμήματος Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, σε σχηματισμό Ολομέλειας, η αίτηση αναστολής για τον έναν εκ των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Suleyman Ozkaynakcim, στον οποίο έχει μεν χορηγηθεί άσυλο , αλλά έχει ανασταλεί προσωρινά με διαταγή της πρόεδρου Εφετών, Ευγενίας Μυλωνοπούλου.

Επίσης η κύρια αίτηση του ίδιου Τούρκου στρατιωτικού προσδιορίστηκε να  συζητηθεί  στην  Ολομέλεια  του ΣτΕ στις 4 Μαΐου 2018. Τόσο στην περίπτωση της αναστολής, όσο και της κυρίας αίτησης η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνεδριάσει υπό τον πρόεδρό της Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγητή  τον σύμβουλο  Επικρατείας, Διομήδη  Κυριλλόπουλο.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι οι Ανεξάρτητες Επιτροπές Ασύλου στις οποίες εκκρεμούν  ακόμη οι αιτήσεις ασύλου των υπολοίπων επτά  Τούρκων στρατιωτικών, αποφάσισαν να μην δημοσιεύσουν καμία απόφαση για χορήγηση ή  μη ασύλου, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, επί της αίτησης του συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Ωστόσο, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν κρατούμενοι στο Αστυνομικό Τμήμα  του Ολυμπιακού Χωρίου-Αχαρνών

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί για τον Τούρκο συγκυβερνήτη  του ελικοπτέρου, Suleyman Ozkaynakcim, θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά στρατιωτικούς, οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016 στην Τουρκία.

Κι αυτό γιατί η απόφαση θα έχει πιλοτικό χαρακτήρα, αφού εισήχθη στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ως πρότυπη δίκη σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Υπενθυμίζεται, ότι οι συνήγοροι του  Τούρκου αξιωματικού καθηγητές Νίκος Αλιβιζάτος και Σταύρος Τσακυράκης, καθώς  και η νομική διεύθυνση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες δια του Βασίλη  Παπαδόπουλου, ενώ ήταν να ζητηθεί η υπόθεση στις 15 Φεβρουαρίου στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υπέβαλαν αίτημα στο ΣτΕ για  να εκδικαστεί εκεί ως πρότυπη δίκη,  προκειμένου  η οποία απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου να καταλαμβάνει και τους υπόλοιπους επτά Τούρκους αξιωματικούς. Πράγματι, το αίτημα των συνηγόρων έγινε δεκτό από το ΣτΕ, καθώς κρίθηκε ότι η υπόθεση αφορά ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά