Logo

Σκάνδαλο Novartis: Δωροδοκίες συνδέονται χρονικά με υπουργικές αποφάσεις



 
 

Τη ροή του "μαύρου"  χρήματος από τα ταμεία της Novartis στους τελικούς αποδέκτες επιχειρεί να εντοπίσει η Εισαγγελία Διαφθοράς ακόμα και μέσα από διασταυρώσεις στοιχείων που έχει στη διάθεσή της με άλλα τα οποία περιλαμβάνονται σε διαφορετικές δικογραφίες, συνεχίζοντας με εντατικούς ρυθμούς την έρευνα για τη θεμελίωση του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) για πολιτικά και μη πρόσωπα.

Όπως τόνιζαν εισαγγελικές πηγές, η  Εισαγγελία Διαφθοράς έχει δικαιοδοσία να ερευνήσει κάθε πιθανή ένδειξη εμπλοκής πολιτικού προσώπου σε ενδεχόμενη διάπραξη του κακουργήματος ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην εξεταζόμενη υπόθεση. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ήδη προκύπτουν σοβαρά στοιχεία που «δένουν» μαρτυρικές καταθέσεις με άλλο συλλεγέν υλικό.

Στο πλαίσιο της έρευνας η Εισαγγελία Διαφθοράς μελετά εξονυχιστικά υπουργικές αποφάσεις με αναφερόμενες χρηματικές καταβολές και αναφορές σε κατασχεθέν υλικό, όπως ημερολόγια και άλλα. Πρόκειται για μία κρίσιμη για την πορεία της έρευνας διασταύρωση, καθώς οι  καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δεν θα ήταν επαρκές αποδεικτικό μέσο αν δεν συμπίπτουν ισχυρισμοί με γεγονότα. Μάλιστα, λέγεται πως σε ότι αφορά την δωροδοκία, υπάρχει ήδη χρονική σύνδεση των καταθέσεων με συγκεκριμένες κανονιστικές πράξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή τη φάση της έρευνας πιο ώριμα φαίνεται να είναι τα στοιχεία που αφορούν τα μη πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας. Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα για τα οποία έχουν προκύψει σοβαρά στοιχεία είναι κρατικοί υπάλληλοι και πρόσωπα που βρίσκονταν στο περιβάλλον υπουργών, ενώ εκτιμάται πως πολύ σύντομα η έρευνα θα ολοκληρωθεί σε ότι αφορά γιατρούς. Η λίστα, μάλιστα, των δωροδοκηθέντων γιατρών φέρεται να αυξάνεται εντυπωσιακά.

Παράλληλα, η  Εισαγγελία Διαφθοράς έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους τροφοδότες, της Novartis αλλά και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται κάποιες από τις οποίες υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για ξέπλυμα ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες. Επίσης έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση.

Στο μεταξύ οι εισαγγελείς διασταυρώνουν πληροφορίες που μπορεί να προέρχονται είτε από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, είτε από την έρευνα για τα λεγόμενα Panama papers και άλλες λίστες. Σε μικρό χρονικό διάστημα δε αναμένεται να ξεκινήσουν την αξιολόγηση του υλικού που έχει κατασχεθεί στις δεκάδες εφόδους που έχουν διενεργηθεί τόσο στη Novartis, όπου ακόμη και πριν δύο μήνες μετέβησαν οι εισαγγελείς, όσο και σε εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Στο πλαίσιο της αναζήτησης στοιχείων για την πράξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος πρόκειται να εξεταστούν εκ νέου οι προστατευόμενοι μάρτυρες οι οποίοι πλην όσων δημοσιοποιήθηκαν ήδη στο πλαίσιο της διαδικασίας που ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, φαίνεται να έχουν δώσει στοιχεία και για συγκεκριμένα μη πολιτικά πρόσωπα.

Αναφορικά με τις καταθέσεις που έχει λάβει η Εισαγγελία Διαφθοράς έγινε γνωστό ότι η πρώτη  πολύ σοβαρή μαρτυρική κατάθεση ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο. Είκοσι μέρες μετά, το Νοέμβριο, κλιμάκιο εισαγγελέων Διαφθοράς μετέβη στις ΗΠΑ όπου είχε συνεργασία με τις εκεί αρχές. Και για τους τρεις προστατευόμενους μάρτυρες τηρήθηκε αυστηρότατη διαδικασία ελέγχου σε συνεργασία με την ΓΑΔΑ, η οποία ξεκίνησε τέλος Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε στις 6 Νοεμβρίου. Τα τρία πρόσωπα, μεταξύ άλλων, υποβλήθηκαν και σε ψυχολογικά τεστ, ενώ για τον χαρακτηρισμό τους και ως μαρτύρων «Δημοσίου συμφέροντος», από «προστατευόμενοι» οι εισαγγελείς Διαφθοράς έλαβαν έγκριση από τον αρμόδιο επόπτη -αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ωστόσο, οι εγκρίσεις αυτές φυλάσσονται στην Εισαγγελία Διαφθοράς και όπως λένε εισαγγελείς δεν θα μπορούσαν να αποσταλούν στην Βουλή καθώς περιλαμβάνουν τα στοιχεία των προσώπων αυτών.

Τέλος άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι αυτή τη στιγμή  στην δικογραφία δεν υπάρχουν βίντεο ή ηχητικά ντοκουμέντα από τις ΗΠΑ σχετικά με την υπόθεση των πολιτικών προσώπων. 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-2-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά