Logo

Αστυνομικοί σε δίκη για βασανισμό πολίτη



 
 

Ξεκίνησε χθες το πρωί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πάτρας η δίκη για την πολύ σοβαρή υπόθεση άγριου ξυλοδαρμού άνδρα ελληνικής καταγωγής τον Νοέμβριο του 2013 από τέσσερις αστυνομικούς μέσα στη Γενική Ασφάλεια Πάτρας στην οδό Ερμού.

Στην αρχή της χθεσινής διαδικασίας, η πολιτική αγωγή κατέθεσε ένσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου καθώς, όπως υποστηρίζει ο μηνυτής, η δίκη πρέπει να πραγματοποιηθεί στο Μεικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο και όχι στο Πλημμελειοδικείο.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να αποφασίσει στο τέλος της διαδικασίας αν θα δεχθεί την ένσταση.

Επιπλέον η πολιτική αγωγή ζήτησε να υποβληθεί το πόρισμα της ΕΔΕ για να διαπιστωθεί αν έχουν αποδοθεί οι πειθαρχικές ευθύνες στους αστυνομικούς οι οποίοι εμπλέκονται στο περιστατικό.

Επί τρεις ώρες κατέθετε χθες το θύμα Α.Κ. για όσα του συνέβησαν μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Οπως είπε ο ίδιος, επί 6 ώρες τον είχαν δεμένο με χειροπέδες, ενώ για μιάμιση ώρα τέσσερις αστυνομικοί τον υπέβαλλαν σε βασανιστήρια.

Αρχικά, όπως κατέθεσε, του έβαλαν πλαστική ταινία στα πόδια και διπλές χειροπέδες, τον στρίμωξαν σε μια ντουλάπα κι άρχισαν να τον χτυπούν δεμένο χειροπόδαρα, στην αρχή στα πόδια και στη συνέχεια στον πρωκτό.

Του πάτησαν τον σβέρκο, του κατέβασαν το παντελόνι και τον χτυπούσαν αλύπητα στα οπίσθια. Του ακούμπησαν στη συνέχεια το κλομπ στον πρωκτό και τράβηξαν φωτογραφίες λέγοντάς του ότι θα τις κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, οι αστυνομικοί έπεσαν πάνω του πατώντας τον, παρότι ο ίδιος τούς φώναζε ότι έχει κάνει επέμβαση στην κοιλιακή χώρα (αποδεικνύεται από φωτογραφίες του θύματος).

Πριν από τον ξυλοδαρμό του προηγήθηκε συμπλοκή στο σπίτι του παθόντος μεταξύ του ιδίου και του αδελφού του (Θ.Κ.) με τους αστυνομικούς.

Αρχικά ο αδερφός του, που είχε κληθεί στο Τμήμα για ανάκριση σε σχέση με κάποιο ποινικό αδίκημα, ήρθε στα χέρια με αστυνομικό κι έπειτα ομάδα αστυνομικών εισέβαλε στο σπίτι του ίδιου και της οικογένειάς του, για να φτάσουμε στη συνέχεια στα γεγονότα του βασανισμού του αδελφού του και μηνυτή.

Δεκάδες είναι οι φωτογραφίες που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο και αποδεικνύουν την απαράδεκτη μεταχείριση ενός πολίτη μέσα σε αστυνομικό τμήμα.

Την υπόθεση είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.» («Στα βασανιστήρια δεν κάνουν διακρίσεις», 15/3/2017) πριν από έναν χρόνο, όταν δικαζόταν το θύμα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για αντίσταση κατά της αρχής και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, για τις περισσότερες από τις οποίες αθωώθηκε.

Η δίκη των αστυνομικών, στην οποία έχουν κληθεί περίπου 20 μάρτυρες, συνεχίζεται στις 7 Μαρτίου.

*του Κώστα Ζαφειρόπουλου

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-2-2018 από directNEWS.gr πηγή: efsyn.gr


Τελευταία Δικαστικά