Logo

Τι κατέθεσαν οι μάρτυρες στη δίκη της Ηριάννας και του Περικλή



 
 

«Το DNA ούτε καταδικάζει ούτε αθωώνει» ...  Αυτό επισήμανε την Τετάρτη ο πρόεδρος Εφετών, Βασίλης, Κωστόπουλος, ο οποίος προεδρεύει της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, που δικάζει σε δεύτερο βαθμό την 29χρονη Ηριάννα Λ., η οποία πρωτοδίκως έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.  Ποινή, που κατά την άποψη της υπεράσπισης, αποτελεί το βαρύ τίμημα που πληρώνει η Ηριάννα για μια προσωπική της σχέση.

Κατά την πρώτη ημέρα της ακροαματικής διαδικασίας εξετάστηκαν μάρτυρες, ενώ η δευτεροβάθμια δίκη θα συνεχιστεί στις  10 Μαΐου.

Στο εδώλιο μαζί με την Ηριάννα  κάθεται και ο Περικλής Μ. , ο οποίος έχει, επίσης, καταδικαστεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 13 ετών για συμμετοχή στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. 

Η δικαστική αίθουσα ήταν κατάμεστη από κόσμο. Ανάμεσα στο ακροατήριο υπήρχε πλήθος πανεπιστημιακών, ενώ ισχυρή ήταν και η παρουσία της αστυνομίας

Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν να  εντοπιστεί και να κλητευθεί ως μάρτυρας ο "εξαφανισμένος" πληροφοριοδότης της αστυνομίας, που φέρεται να είχε βρει τα επίμαχα όπλα στην Πανεπιστημιούπολη, κι έχει δώσει σωρεία αντιφατικών καταθέσεων.

Στα ευρήματα, σύμφωνα με την αστυνομία, φέρονται να βρέθηκαν λανθάνοντα αποτυπώματα, τα οποία  έχουν κριθεί ως επισφαλή αποδεικτικά στοιχεία και άρα μη ικανά να οδηγήσουν σε καταδικασττική κρίση με βάση άλλες δικαστικές αποφάσεις. Ωστόσο, το πρωτόδικο δικαστήριο που δίκασε την Ηριάννα και τον Περικλή έλαβε υπόψη του τα λανθάνοντα αποτυπώματα και κατέληξε στην καταδίκη των κατηγορουμένων, διατάσσοντας την κράτησή τους. 

Ο Γεώργιος Γουλιαμπάκης αστυνομικός καταθέτοντας την Τετάρτη στο Πενταμελές Εφετείο είπε, μεταξύ άλλων: "Ένας κύριος μας είπε για τα πράγματα που είχε βρει στου Ζωγράφου, στην Πανεπιστημιούπολη. Ήταν σε ένα κιβώτιο και σε μια σακούλα... βρήκαμε σφαίρες διαφόρων διαμετρημάτων".

Κατά την εξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης, ο μάρτυρας αστυνομικός είπε πως είνα πάει και άλλες φορές στην Πανεπιστημιούπολη και δεν είχαν βρει κάτι ...

Ο μάρτυρας, συγκεκριμένα, κατέθεσε μεταξύ άλλων: ¨Ο περιβόητος μάρτυρας δεν πήγε αμέσως να καταγγείλει ότι βρήκε τα όπλα, τα οποία μάλιστα είχε μετακινήσει και ο ίδιος. Το κουτί με τις σφαίρες περίμενε στη ΓΑΔΑ πάνω σε ένα γραφείο σε ένα τραπέζι και ...περίμενε μαζί με άλλα πειστήρια άλλων υποθέσεων για να φύγουν για έλεγχο. Μπορεί να ήταν εκεί και για πέντε μέρες... Δεν θυμάμαι πόσες φορές πήγαμε στην πανεπιστημιούπολη, ήταν η εποχή με τα μεγάλα μνημονια… ξέρετε τι δουλειά είχαμε τότε; "

Σε ερώτηση αν  έγινε έρευνα για το ιδεολογικό υπόβαθρο των δραστών, καθώς ανάμεσα στα ευρήματα ήταν και αντικείμενα όπως ένας σταυρός, ο μάρτυρας απάντησε πως όχι .

Είπε βέβαια ότι είχε υποψίες σχετικά με τον μάρτυρα αλλά δεν είχε αναλάβει εκείνος τη δικογραφία, καθώς και ότι δεν υπήρχε κανένα στοιχείο που να συνδέει τα συγκεκριμένα όπλα με την οργάνωση "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς".

Πατέρας Περικλή:  Απορώ πως αποδόθηκαν στο παιδί μου αυτές οι κατηγορίες

Ο πατέρας του Περικλή είπε: "Απορώ πως αποδόθηκαν στο παιδί μου αυτές οι κατηγορίες, είναι κατά των όπλων, δεν τα έχει πιάσει ποτέ στα χέρια του. Δούλευε, γυμναζόταν, είχε την σχολή του, πήγαινε ταξίδια με την κοπέλα του, ήταν κακό που πήγαινε ταξίδια ; " αναρωτήθηκε ο μάρτυρας, με αφορμή κι όσα είχαν γραφτεί και ειπωθεί και στην προηγούμενη δίκη για τα ...ταξίδια στην Βαρκελώνη που είναι ...άντρο τρομοκρατών... “Μόνος του πήγε να καταθέσει όταν συνελήφθη ο φίλος του που τελικά αθωώθηκε παμψηφεί ( σ.σ. εννοεί τον σύντροφο της Ηριάννας) . Αν ήταν μπλεγμένος θα πήγαινε αυθόρμητα να καταθέσει ; Είναι ειλικρινής, μου είπε ότι δεν είχε πιάσει τα όπλα και εγώ τον πιστεύω. Δεν είχε χρόνο για να ασχοληθεί με τέτοια... Δεν μπορεί να το χωνέψει το μυαλό μου...” 

Σε ερώτηση αν ασχολείται με τα πολιτικά, χωρίς αυτό να έχει σημασία, ο μάρτυρας είπε ότι ο γιός του είναι απλά πολιτικοποιημένος...

Εισαγγελέας: Δικαίωμα του καθένα να είναι αναρχικός, αντιεξουσιαστής, ό,τι θέλει... μόνο οι πράξεις ποινικοποιούνται. Μου κάνει εντύπωση όμως γιατί τον υπερασπίζεται με τόσο σθένος αυτός ο χώρος. Κι έχουν γίνει εν ονόματί του βανδαλισμοί...

Μάρτυρας: Δεν τον στηρίζει μόνο αυτός ο χώρος

Σύνεδρος : Θεωρείτε ότι στοχοποιήθηκε;

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω για να κάνω υποθέσεις... δεν μπορώ να δώσω εξήγηση, ήρθαν όλα απανωτά στο κεφάλι μας και μας έκαναν να ξεχάσουμε και ποιοί είμαστε.

Πρόεδρος : Βρέθηκαν τίποτε συνομιλίες στα κινητά του για το πως θα γινόταν μεταφορά όπλων κλπ; Φαντάζομαι ξετινάχτηκαν όλα ...

Μάρτυρας: Δεν βρέθηκε τίποτε απολύτως.

Μητέρα Περικλή

"Ο γιός μου είναι ένα εξαιρετικό παιδί , φοιτητής και παράλληλα εργαζόμενος... Τι να πω γι αυτές τις τραγικές κατηγορίες ; Δεν μπορώ να ξέρω γιατί το έκαναν... όταν τον συνέλαβαν βαράγανε πιστολιές... το παιδί μου είχε καταθέσει στον ανακριτή και είχε αφήσει διεύθυνση και τηλέφωνο. Γιατί τέτοιος ντόρος και κινηματογραφική σύλληψη; Είμαστε μια φιλήσυχη οικογένεια... αγανακτήσαμε, δεν είδαμε άσπρη μέρα από τότε που μας συνέβη αυτό το κακό... τον είχαν προσαγάγει μόνο παλιά σε μια καφετέρια μετά το τέλος μιας πορείας και του είχαν πάρει το δακτυλικό αποτύπωμα. Πήγαινε ταξίδια, όπως όλοι οι νέοι, πήγε και στη Βαρκελώνη...”

Πρόεδρος : Η Βαρκελώνη είναι μια θαυμάσια πόλη, πηγαίνουν όλοι... και για τη Βουλγαρία αν δεν συνδεθεί ότι από εκεί ήρθαν όπλα δε λέει τίποτε μόνο του το ταξίδι. Τι πράξη έκανε και δικαιολογείται να λέγεται τρομοκράτης; Δεκατρία χρόνια για να καταστραφούν οι ζωές δύο παιδιών. Δεν ζητήσαμε εμείς την συμπαράσταση του κόσμου, αλλά είναι πολύ σημαντικό να σε στηρίζει κόσμος.

Εισαγγελέας : Βγάλατε ανακοίνωση καταδίκης των βανδαλισμών;

Συνήγορος: είναι αυτό αντικείμενο της δίκης και μάλιστα Πενταμελούς;

Εισαγγελεάς: Όλα κρίνονται .

Πατέρας Ηριάννας

"Η κόρη μου ήταν αριστούχος, είχε μια ανοδική πορεία, δίδασκε σε παιδιά αλλά και στο Πανεπιστήμιο, είχε κάνει έναρξη επιτηδεύματος ...διάβαζε διαρκώς ποτέ να προλάβει αυτά που την κατηγορούν;".

Πρόεδρος: Η αστυνομία βρήκε ένα υλικό και το έστειλε για αξιολόγηση. Δεν φταίνε αυτοί.

Μάρτυρας : Να το μεταφράζουν σωστά όμως.

Πρόεδρος : Αυτό είναι άλλο θέμα

Μητέρα Ηριάννας

"Δεν ξέρω κανένα από τα παιδιά που λένε ότι είναι στους Πυρήνες.

Πρόεδρος : Όχι ότι παίζει κάποιο ρόλο.

Μητέρα : Τους φίλους της τους ξέρω όλους. Όταν γύρισε από το Στρασβούργο που είχε πάει με το πρόγραμμα Erasmus έμενε με μια πολύ στενή φίλη της... Μαζί είχαμε πάει με τον αρραβωνιαστικό της να νοικιάσουμε το σπίτι που το χαρακτήρισαν γιάφκα... To παιδί μου ήταν πάντα στοχευόμενο σε ένα πλαίσιο. Στην επιστημονική και επαγγελματική της εξέλιξη κι αγωνίστηκε πολύ για να το πετύχει αυτό. Είναι ένα ευαίσθητο πλάσμα που βοηθάει τους πάντες... Δεν είχε ποτέ ακραίες ιδέες, την συνέλαβαν ενώ πήγαινε για μάθημα.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 21-3-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά