Logo

Εξαγοράσιμη ποινή στον Τάσο Μαντέλη για τις μίζες της Siemens! - Στη φυλακή ο Ηλίας Γεωργίου



 
 

Ένοχο έκρινε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, με ψήφους 4 υπέρ – 1 κατά, τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Ωστόσο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών που είναι εξαγοράσιμη προς 40 ευρώ την ημέρα, αναγνωρίζοντάς του τρία ελαφρυντικά. Έτσι ο πρώην υπουργός θα πρέπει να καταβάλει συνολικά γύρω στις 140.000 ευρώ το οποίο το Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να το καταβάλει σε 32 μηνιαίες δόσεις.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο Τ. Μαντέλης δωροδοκήθηκε τα έτη 1998 και 2000 από τη γερμανική εταιρεία Siemens με το συνολικό ποσό των 450.000 μάρκων (230.000 ευρώ). Το ποσό αυτό αποτελούσε δώρο της εταιρείας προς τον κατηγορούμενο για την ανάθεση στη Siemens της ψηφιοποίησης κέντρων του ΟΤΕ με τη σύμβαση 8002 το έτος 1997.

Τα χρήματα αυτά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό ελβετικής τράπεζας, με την κωδική ονομασία «ROCOS», που όπως αποδείχτηκε ανήκε στον κουμπάρο του 73χρονου σήμερα πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Τσουγκράνη.

Ο τελευταίος ωστόσο είχε αθωωθεί πρωτόδικα (Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων) αφού δεν αποδείχθηκε πως γνώριζε την προέλευση των χρημάτων, ενώ είχε επιβάλει στον Τάσο Μαντέλη ποινή κάθειρξης 8 ετών.

Στη φυλακή ο Ηλίας Γεωργίου

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων πέβαλε ποινή κάθειρξης 11 ετών (πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών) στο πρώην στέλεχος της Siemens, Ηλία Γεωργίου. Όπως δήλωσε η συνήγορός του θα ασκηθεί ανέραιση στον Άρειο Πάγο και θα ζητηθεί η άμεση αναστολή της ποινής που επιβλήθηκε στον 80χρονο πελάτη της, έτσι ώστε να αποφυλακιστεί.

Ακόμη το Δικαστήριο καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με αναστολή τον πρώην στενό συνεργάτη του υπουργού, Αριστείδη Μαντά. Τέλος, το ποσό των 230.000 ευρώ του Τ. Μαντέλη που είχε αρχικά δεσμευθεί κρίθηκε ότι πρέπει να δοθεί ως ικανοποίηση στον ΟΤΕ και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 11-5-2018 από directNEWS.gr


Τελευταία Δικαστικά