Logo

Ελβετός τραπεζίτης καταδικάστηκε για εμπλοκή σε απάτη σε βάρος Ελλήνων καταθετών



 
 

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας έκρινε ενόχους τρεις κατηγορουμένους για εξαπάτηση Ελλήνων καταθετών από τους οποίους απέσπασαν μεγάλα χρημαικά ποσά, με τα οποία δήθεν θα τους άνοιγαν λογαριασμούς στην Τράπεζα Julius Bär στη Ζυρίχη.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας σχετική πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Παναγιώτη Αθανασίου, επέβαλε ομόφωνα κάθειρξη 17 ετών στον Θωμά Καρύδα, ο οποίος εμφανίζόταν ως επίσημος αντιπρόσωπος της Τράπεζας στην Ελλάδα. Επίσης, καταδίκασε σε φυλάκιση 3 ετών τον καθένα, τη σύζυγό του Θωμά Καρύδα και τον Ελβετό διευθυντή της Ελβετικής Τράπεζας και υπεύθυνο για τους Έλληνες πελάτες, Manuel Sovilla,

Νομικοί σχολιάζοντας την δικαστική απόφαση, τόνιζαν ότι είναι η πρώτη φορά στα ελληνικά δικαστικά χρονικά που διευθυντικό στέλεχος μιας από τις πιο γνωστές ελβετικές Τράπεζες καταδικάζεται από ελληνικό δικαστήριο για συνέργεια σε υπόθεση μεγάλης απάτης εις βάρος Ελλήνων πελατών.

Η υπόθεση

Σύμφωνα με τη δικογραφία και τα όσα προέκυψαν από την ακροαματική διαδικασία, ο Θωμάς Καρύδας, ο οποίος εκτίει ποινή και για άλλη απάτη, εμφανιζόταν στην Αθήνα από το 2005 ως δήθεν επίσημος αντιπρόσωπος της Julius Bär στην Ελλάδα ενώ στην πραγματικότητα η σύμβασή του προέβλεπε τη προσέλκυση νέων πελατών έναντι αμοιβής.

Ο Θωμάς Καρύδας, συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του Sovilla, που γνώριζε την πραγματική του ιδιότητα και ο οποίος ήταν τότε υπεύθυνος για τους Έλληνες πελάτες της ελβετικής τράπεζας, έπειθε τους ενδιαφερόμενους καταθέτες να ανοίξουν λογαριασμούς στο κατάστημα της Ζυρίχης με την υπόσχεση μεγάλων αποδόσεων. Μάλιστα, στη συνέχεια τους έδιναν και αποδεικτικά προκειμένου οι πελάτες να πειστούν ότι οι λογαριασμοί άνοιξαν. 

 Τα θύματα κατέθεταν τα χρήματα σε λογαριασμούς του Θωμά Καρύδα, προκειμένου αυτά να μεταφερθούν ακολούθως σε δικούς τους στη Julius Bär. Ωστόσο ουδέποτε έφτασαν εκεί αλλά υπεξαιρέθηκαν αρχικώς από τον Καρύδα και στη συνέχεια τα ίχνη τους χάθηκαν.

Το Δεκέμβριο του 2009 η απάτη αποκαλύφθηκε όταν κάποιοι πελάτες ζήτησαν επιμόνως χρήματα από τους λογαριασμούς τους, χωρίς ωστόσο ποτέ να τα λάβουν.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που διεξήχθη οι καταθέσεις που επί χρόνια νόμιζαν ότι είχαν στην Τράπεζα δεν υπήρχαν, ενώ τα παραστατικά που λάμβαναν από τη Julius Bär ήταν στο σύνολό τους πλαστά.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Julius Bär αν και  ενημερώθηκε επισήμως από τα ίδια τα θύματα το Δεκέμβριο του 2009 για την απάτη και την πλαστογραφία των παραστατικών της, ουδέποτε κινήθηκε νομικά εναντίον του Καρύδα και του Sovilla αλλά ούτε και αποζημίωσε τους εξαπατηθέντες.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 13-7-2018 από directNEWS.gr 


Τελευταία Δικαστικά