Logo

Merrill Lynch: Τα μωβ της Ντάλιας… ευθύνονται για την κρίση της Ευρωζώνης!



 
 

500euroΠοιος δεν θυμάται την Ντάλια Χατζηαλεξάνδρου, στην πετυχημένη τηλεοπτική σειρά «Παρά Πέντε» να σκορπάει τα 500ευρα σαν...

μαρουλόφυλλα.

Σήμερα, επίσημη έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Merrill Lynch, υποστηρίζει ότι το μωβ χαρτονόμισμα των 500 ευρώ ευθύνεται για την οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη.

Γι’ αυτό το λόγο προτείνει την απόσυρσή του, αφού η κίνηση αυτή θα οδηγήσει σε “αποδυνάμωση” του ευρώ, θα εξαλείψει την απόκρυψη παράνομων εσόδων και τελικά θα φέρει έσοδα απ’ αυτά τα παράνομα εισοδήματα.

Σύμφωνα με την Merrill Lynch, το νόμισμα των 500 ευρώ είναι μακρά εκείνο με την μεγαλύτερη αξία στις 10 ισχυρότερες χώρες του κόσμου και ένα από τα ακριβότερα παγκοσμίως. Η έκδοσή του ξεκίνησε με την εισαγωγή του ευρώ την 1η Ιανουαρίου του 2002.

Ορισμένα από τα νομίσματα που αντικαταστάθηκαν στην ευρωζώνη διέθεταν και αυτά υψηλή αξία, όπως για παράδειγμα αυτά της Αυστρίας, του Βελγίου, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, που διέθεταν νομίσματα αξίας 200-500 ευρώ. Έτσι εξηγείται η απόφαση για εισαγωγή του νομίσματος των 500 ευρώ.

Η ΕΚΤ, μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει το euro2day.gr δεν έχει πρόθεση να σταματήσει την κυκλοφορία του 500ευρου, ενώ σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στις 28 Φεβρουαρίου του 2012 ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, στο μέλος του ευρωκοινωβουλίου Νίκο Σαλαβράκο, «τα υψηλής αξίας ευρωνομίσματα εκπληρώνουν ένα σημαντικό ρόλο ως μέσου αποθήκευσης αξίας και αποτελούν το ύστατο καταφύγιο για την αποθήκευση assets τόσο εντός της ευρωζώνης όσο και στο εξωτερικό.

Η έκδοση των ευρωνομισμάτων έρχεται μετά από απαίτηση των οικονομικών παραγόντων, τόσο σε όρους αξίας όσο και σε όρους ποσότητας. Ως εκ τούτου, η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να αλλάξει την δομή της αξίας των ευρωνομισμάτων».

Σύμφωνα με έκθεση της ΕΚΤ, μόνο το ένα τρίτο των 500ευρών που βρίσκονται σε κυκλοφορία χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές. Το υπόλοιπο χρησιμοποιείται ως μέσο αποθησαύρισης.

Όμως, αυτό το δημοφιλές νόμισμα, έχει αρχίσει να χάνει την ελκυστικότητά του.

Η ζήτηση για το νόμισμα αυτό αυξανόταν συνεχώς από την εισαγωγή του, αν και με επιβραδυνόμενο ρυθμό.

Η αξία των νομισμάτων των 500 ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκε από τα 30 δισ. δολάρια τον Ιανουάριο του 2002, στα 300 δισ. δολάρια τον Νοέμβριο του 2011.

Ως μερίδιο της αξίας του συνόλου των ευρώ σε κυκλοφορία, το 500ευρώ αντιπροσωπεύει σήμερα το 33%, έναντι του 13,7% όταν πρωτοεμφανίστηκε.

Ωστόσο, η ζήτηση για 500ευρώ έχει υποχωρήσει τελευταία.

Αυτή η αλλαγή ξεκίνησε με τα πρώτα στάδια της ελληνικής κρίσης, σε ό,τι αφορά το μερίδιο στην αξία του συνόλου των ευρώ σε κυκλοφορία, ενώ σε όρους πραγματικής ζήτησης για το νόμισμα, η αλλαγή ξεκίνησε όταν άρχισαν να δέχονται πιέσεις η Ισπανία και η Ιταλία.

Σύμφωνα με την Merrill Lynch, υπάρχουν τρεις λόγοι για την πρόσφατη υποχώρηση της ζήτησης για 500ευρα.

Ο πρώτος είναι η κρίση στην ευρωζώνη και η αβεβαιότητα για το τελικό της αποτέλεσμα μπορεί να μείωσαν τη ελκυστικότητα του ευρώ ως μέσου αποθησαύρισης.

Δεύτερον, η καταπολέμηση της φοροαποφυγής, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, ενδέχεται να μείωσε τη ζήτηση για 500ευρά ως μια αξία που θα μπορούσε εύκολα κανείς να κουβαλήσει και να κρύψει.

Και τρίτον, η ύφεση στην ευρωζώνη έχει μειώσει την κυκλοφορία όλων των νομισμάτων ευρώ.

Οι επιπτώσεις

Η ισχυρή ζήτηση για ευρώ ως μέσο αποθησαύρισης και, συνεπώς, το 500ευρώ θα μπορούσαν να είναι ένας από τους λόγους της ισχύος του ευρώ.

Η πρόσφατη μείωση της κυκλοφορίας του 500ευρου μπορεί να μην είναι ακόμα αρκετή ώστε να επηρεάσει αρνητικά το ευρώ, όμως δεν αποκλείεται να γίνει κάτι τέτοιο.

Σε όρους αξίας, αυτή η μείωση αντιστοιχεί σε μόλις 7,1 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2011. Ωστόσο, μπορούμε να πούμε ότι η ζήτηση για το υψηλότερης αξίας ευρώ, δεν στηρίζει πλέον το νόμισμα.

Επιπλέον, η σχετική μείωση στη ζήτηση για το συγκεκριμένο νόμισμα μπορεί να αντανακλά μια γενικότερη μείωση στη ζήτηση του ευρώ ως μέσου αποθησαύρισης, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένας από τους λόγους που εξηγεί την σταδιακή αποδυνάμωση του ευρώ από τότε που ξεκίνησε η κρίση.

Πράγματι, η συνολική αξία των ευρώ σε κυκλοφορία μειώνεται πλέον, ενώ αντιθέτως αυξάνεται αυτή των αμερικανικών δολαρίων.

Αν επιταχυνθεί αυτή η τάση, θα μπορούσε να έχει πιο άμεση επίπτωση στο ευρώ. Ενδεικτικά, αν το ένα τρίτο από τα δυο τρίτα των 500ευρών που, σύμφωνα με την ΕΚΤ, χρησιμοποιούνται ως μέσο αποθησαύρισης, μετατραπούν σε άλλο νόμισμα, η αξία των ευρώ σε κυκλοφορία θα μειωθεί κατά περίπου 65 δισ. δολάρια, ή 7,4%.

Επιπλέον, μια τέτοια μείωση πιθανότατα θα συμπέσει με μια ευρύτερη απώλεια εμπιστοσύνης στο ευρώ, υποδηλώνοντας μια μεγαλύτερη επίπτωση στο νόμισμα.

Ποιος «κρύβει ευρώ στο στρώμα»;

Η φύλαξη μεγάλων ποσών εκτός τραπεζών εγείρει πολλά ερωτήματα. Αρκετές τράπεζες στην ευρωζώνη παραμένουν αδύναμες μετά τις κρίσεις, όμως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θεωρούνταν ισχυρές και έχαιραν της εμπιστοσύνης του λαού στα χρόνια πριν την κρίση.

Πράγματι, υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα 500ευρώ είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους εγκληματίες και αυτούς που φοροαποφεύγουν:

-Τα ανταλλακτήρια στη Βρετανία σταμάτησαν να πουλούν 500ευρα από τις 20 Απριλίου του 2010, λόγω της χρήσης τους στο ξέπλυμα χρήματος. Πράγματι, σύμφωνα με το Serious Organized Crime Agency, το 90% όλων των 500ευρων που πουλήθηκαν στη Βρετανία, βρίσκονται στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος.

-Σύμφωνα με τους New York Times, το ένα τέταρτο των 500ευρών το 2006 βρισκόταν στην Ισπανία, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της χώρας ήταν μόλις 11,5% του ΑΕΠ της ευρωζώνης την περίοδο εκείνη.

Αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με το μεγάλο μερίδιο της «μαύρης» οικονομίας στη χώρα. Οι Ισπανοί μάλιστα είχαν «βαπτίσει» τα 500ευρα «Μπιν Λάντεν», καθώς όλοι ήξεραν ότι υπάρχουν, αλλά κανένας δεν τα είχε δει ποτέ.

-Υπάρχουν αναφορές ότι η αστυνομία σε διάφορες χώρες χρησιμοποιεί 500ευρά για να εντοπίσει υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος.

-Άλλες χώρες έχουν αποσύρει τα μεγάλης αξίας νομίσματα λόγω τέτοιων ανησυχιών. Το 1969, ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον διέταξε την παύση της κυκλοφορίας του 500δόλαρου προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ξέπλυμα χρήματος από το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Καναδάς απέσυρε το 1.000δόλαρο το 2000 λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών ότι χρησιμοποιείται από το οργανωμένο έγκλημα.

Μήπως ήρθε η ώρα να «απαλλαγούμε» από τα 500ευρά;

Σύμφωνα με την Merrill Lynch, παρά το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν σχεδιάζει να αποσύρει το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα από την κυκλοφορία, ωστόσο αν το πράξει, θα υπάρξουν πολλά οφέλη.

Θα μειωθεί η ζήτηση του ευρώ ως μέσου αποθησαύρισης, κάτι που θα οδηγήσει σε αποδυνάμωση του νομίσματος, που με τη σειρά του θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της ευρωζώνης από την συνεχιζόμενη ύφεση.

Θα καθησυχάσει τις ανησυχίες περί της χρήσης του χαρτονομίσματος αυτού για την απόκρυψη εσόδων από παράνομες πηγές.

Και, το σημαντικότερο, θα βοηθήσει στην άντληση σημαντικών εσόδων από φορολόγηση της παράνομης δραστηριότητας, αν χρησιμοποιηθεί το παρακάτω πρόγραμμα:

-Ο κόσμος θα έχει περιθώριο ενός μόνο μήνα να καταθέσει όλα τα 500ευρά σε τράπεζα, και μετά το πέρας της περιόδου αυτή το χαρτονόμισμα δεν θα έχει καμία αξία. Η κατάθεση μπορεί να γίνει μόνο σε ευρωπαϊκή τράπεζα, στην Ευρώπη η εκτός Ευρώπης.

-Οι καταθέτες θα πρέπει να παρουσιάσουν αποδείξεις για την πηγή των εσόδων για κατάθεση 500ευρώ πάνω από ένα συγκεκριμένο ποσό – ας πούμε 10.000 ευρώ.

-Όλα τα 500ευρα που δεν θα κατατεθούν σε τράπεζα εντός ενός μηνός, ή που δεν δικαιολογούνται από νόμιμα έσοδα, θα μετατρέπονται σε κέρδος για την ΕΚΤ και, τέλος,

-Η Ευρωζώνη μπορεί να χρησιμοποιήσει τα έσοδα αυτά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της περιφέρειας, την κεφαλαιοποίηση του ESM ή και για την μείωση του χρέους των χωρών της ευρωπεριφέρειας.

«Θα ήταν μια win-win ιδέα», καταλήγει η έκθεση της Merrill Lynch, όπως γράφει το euro2day.gr.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 9-4-2013 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις