Logo

Η Ελλάδα έχασε τη «μάχη» με τα ροδάκινα στις Βρυξέλλες



 
 

rodakinoparagwgoi 23-8-2014Για την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, που είναι οι χώρες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο...

στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, η κοινοτική χρηματοδότηση που θα διατεθεί φθάνει στα 29,7 εκατ. ευρώ για την απόσυρση και στα 3 εκατ. ερυώ για τη στήριξη προωθητικών ενεργειών προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση στην εσωτερική αγορά, ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή, μετά τη σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων

Τα δύο ελληνικά αιτήματα για τις αποζημιώσεις στα ροδάκινα έμειναν τελικώς εκτός του κανονισμού που ανακοίνωσε χθες η Ε.Ε., καθώς δεν πέρασε ούτε η εξομοίωση της επιδότησης για απόσυρση των ροδάκινων από τους συνεταιρισμούς και τους μεμονωμένους παραγωγούς, ούτε η πρόταση να επιδοτηθεί η χυμοποίηση των ροδάκινων. Η μόνη πρόσθετη στήριξη για την Ελλάδα είναι 317.215 ευρώ, που θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προωθητικών ενεργειών για την κατανάλωση ροδάκινων και νεκταρινιών στην εσωτερική αγορά.

Συνολικά, για την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, που είναι οι χώρες που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια, η κοινοτική χρηματοδότηση που θα διατεθεί φθάνει στα 29,7 εκατ. ευρώ για την απόσυρση και στα 3 εκατ. ερυώ για τη στήριξη προωθητικών ενεργειών προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση στην εσωτερική αγορά, ανακοίνωσε χθες η Επιτροπή, μετά τη σύσκεψη των εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέραν από την απόσυρση για τη δωρεάν διανομή η Ε.Ε. θα καλύψει επίσης και αποσύρσεις για άλλες χρήσεις, όπως λιπασματοποίηση, χρήση εκτός από τρόφιμα κ.λπ. Προς τον σκοπό αυτό θα υπάρξουν τροποποιήσεις εντός των επόμενων ημερών.

Ταυτόχρονα, χθες, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ο Κανονισμός για τη θέσπιση προσωρινών έκτακτων μέτρων στήριξης για τους παραγωγούς ροδάκινων και νεκταρινιών. Ο κανονισμός περιλαμβάνει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 11 Αυγούστου από την Κομισιόν, δηλαδή την αύξηση από 5% σε 10% της ποσότητας των φρούτων που μπορεί να αποσυρθεί με επιδότηση και να διατεθεί δωρεάν σε οργανισμούς όπως σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.

Ομως, η επιδότηση απόσυρσης που θα δοθεί στους μεμονωμένους παραγωγούς είναι ίση με το 50% της επιδότησης για τους παραγωγούς που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι για τους παραγωγούς στους συνεταιρισμούς θα ισχύσει επιδότηση 26,9 λεπτών το κιλό, ενώ οι μεμονωμένοι συνάδελφοί τους θα πάρουν 13,5 λεπτά στο κιλό.

Οι υπολογισμοί των ποσοτήτων για την έκτακτη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα γίνουν με βάση τα έγγραφα στοιχεία με αποδεικτική ισχύ που θα προσκομίσουν οι αγρότες για την παραγωγή τους το 2012 και τη μέση απόδοση παραγωγής ανά εκτάριο της οργάνωσης των παραγωγών και των μελών της για ροδάκινα και νεκταρίνια το 2012, πολλαπλασιαζόμενη επί το 10% της έκτασης που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή των φρούτων αυτών το 2014.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης όπως και ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος είχαν δηλώσει πως μία απο τις βασικές τους προτεραιότητες είναι εξομοίωση της επιδότησης για την απόσυρση ανάμεσα στις δύο κατηγορίες παραγωγών, δεδομένου ότι στην Ελλάδα πολλοί από τους καλλιεργητές δεν ανήκουν σε συνεταιρισμούς. Υπολογίζεται ότι στον νομό Πέλλας για παράδειγμα μόνον 600-700 παραγωγοί μετέχουν σε συνεταιρισμούς, από ένα σύνολο 6.000-7.000.

Στο «ράφι» έμεινε και η πρόταση για την αποζημίωση της χυμοποίησης με ποσό ίδιο με αυτό που θα δοθεί για την απόσυρση. Ήταν πρόταση που είχαν θέσει στον δημόσιο διάλογο οι ίδιοι οι παραγωγοί, και είχε φανεί ότι υιοθετεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς με τη χυμοποίηση θα μπορούσαν να διασωθούν μεγάλες ποσότητες ροδάκινου και στη συνέχεια ο χυμός να διατεθεί στα σχολεία κ.λπ. Ας σημειωθεί ότι η τιμή για τα ροδάκινα που προορίζονται για χυμούς δεν ξεπερνά τα 6 λεπτά το κιλό.

Πάντως ο χυμός του ροδάκινου δεν συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο ρωσικό εμπάργκο, το οποίο η Μόσχα έθεσε σε εφαρμογή ως αντίμετρο στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά τις Ρωσίας, με αφορμή τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ο κανονισμός, ο οποίος έχει αναδρομική ισχύ από 11 Αυγούστου, προβλέπει ακόμα την ενθάρρυνση της εσωτερικής κατανάλωσης των φρούτων και τη χρηματοδότηση των οργανώσεων των παραγωγών για να διεξάγουν εκστρατείες προώθησης.

Συνολικά για τον σκοπό αυτό ορίζει κονδύλιο 3 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη-μέλη με βάση την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών το 2012.

Τέλος, στη σύσκεψη της ομάδας εμπειρογνωμόνων η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιο με τα έκτακτα μέτρα για τα ευπαθή οπωροκηπευτικά, που ανακοινώθηκε στις 18 Αυγούστου. Τα περισσότερα κράτη, αναφέρει η Κομισιόν, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και έγινε εκτεταμένη συζήτηση για τις διοικητικές ρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου τα μέτρα να έχουν άμεσο και αποτελεσματικό αντίκτυπο. Το επίσημο κείμενο θα δημοσιευτεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Εξάλλου έγινε συζήτηση και για τους άλλους τομείς που καλύπτει η απαγόρευση και η Επιτροπή επιβέβαιωσε την πρόθεσή της να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης αν κριθεί απαραίτητο, ιδίως για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει στις 28 Αυγούστου και θα επικεντρωθεί στο κρέας και στα γαλακτοκομικά.

ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΓΑΛΛΙΑ

ΣΕ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής συγκεντρώνεται σε τέσσερα κράτη-μέλη, ενώ 24 κράτη-μέλη αντιστοιχούν στο 3,7% της συνολικής παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών της Ένωσης, αναφέρει η Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό, για να διασφαλιστεί αποτελεσματικότερη χρήση του διαθέσιμου προϋπολογισμού η Επιτροπή αποφάσισε να μη δοθούν κονδύλια στα κράτη-μέλη με παραγωγή κάτω του 1%. Το ανώτατο ποσό στήριξης προωθητικών ενεργειών για την Ελλάδα ορίστηκε στα 317.215 ευρώ, για την Ισπανία στα 1.132.495 ευρώ, για τη Γαλλία στα 262.089 ευρώ και για την Ιταλία στα 1.288.201 ευρώ. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει ως τις 28 Νοεμβρίου 2014 να έχουν κοινοποιήσει στην Επιτροπή τις συνολικές ποσότητες που αποσύρθηκαν και τις αιτήσεις για τη συνολική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης για την απόσυρση. Ως τις 27 Φεβρουαρίου 2015 τα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν κοινοποιήσει στην Κομισιόν τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν για τις ενέργειες προώθησης και τις αιτήσεις για τη συνολική πρόσθετη στήριξη.


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 23-8-2014 από directNEWS.gr πηγή: imerisia


Τελευταίες Ειδήσεις