Logo

Αντίποινα της Αργεντινής κατά της Τράπεζας Bank of New York Mellon



 
 

bny 27-8-2014Σε αντίποινα κατά της Bank of New York Mellon προχώρησε η Αργεντινή, εξαιτίας της άρνησης της Αμερικανικής Τράπεζας να ...

πληρώσει τους κατόχους των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της χώρας. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η άρνηση της Τράπεζας ακολούθησε την απόφαση Αμερικανικού Δικαστηρίου, που οδήγησε στη δεύτερη χρεοκοπία της Αργεντινής. 

Ειδικότερα, τo Μπουένος Άιρες ανακάλεσε την άδεια για τραπεζικές συναλλαγές στην Αργεντινή που είχαν δύο στελέχη της Bank of New York Mellon.

Της ανάκλησης της άδειας προηγήθηκε η διάταξη που προώθησε την περασμένη εβδομάδα στο Κονγκρέσο η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ. Με την επίμαχη διάταξη προβλέπεται η αντικατάσταση της Αμερικανικής Τράπεζας από μία εγχώρια κρατική Τράπεζα, η οποία θα αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα της αποπληρωμής των ομολόγων της χώρας.

Εναντίον της εν λόγω Αμερικανικής Τράπεζας εκτός από το κράτος της Αργεντινής έχει στραφεί και μία ομάδα ταμείων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) – μεταξύ των οποίων και το ταμείο Quantum Partners του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος.

Τα hedge funds υποστηρίζουν ότι δεν έλαβαν τις πληρωμές τόκων για τα αναδιαρθρωμένα ομόλογά τους από την Αμερικανική Τράπεζα.

Σύμφωνα με τους Financial Times,  η  BNY Mellon βρέθηκε στις συμπληγάδες της σκληρής διαμάχης μεταξύ της Αργεντινής και των πιστωτών που ζητούν την αποπληρωμή των ομολόγων τα οποία διακρατούν στο ακέραιο της ονομαστικής τους αξίας (τους λεγόμενους holdout) με επικεφαλής το ταμείο Elliott Management του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Πολ Σίνγκερ.

Πριν δύο μήνες ο Αμερικανός δικαστής Τόμας Γκρίζα αποφάσισε ότι η Αργεντινή δεν μπορεί να πληρώσει τους κατόχους του χρέους της που αναδιάρθρωσε το 2005 και το 2010, εάν δεν πληρώσει και τους άλλους πιστωτές (holdout).

Η Αμερικανική Τράπεζα από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι θα τηρήσει τις αποφάσεις του αμερικανικού δικαστηρίου, αλλά σημείωσε ότι ως θεματοφύλακας έχει επίσης ευθύνη να μεταβιβάσει τις πληρωμές της Αργεντινής για το χρέος της στους επενδυτές.

Αγωγή κατά της BNY Mellon από  hedge funds 

Ωστόσο, η ομάδα των hedge funds, που κατέθεσαν αγωγή την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο κατά της BNY Mellon ισχυρίστηκαν ότι η Αμερικανική Τράπεζα «αποτυγχάνει» στην υποχρέωσή της έναντι των κατόχων αργεντινών ομολόγων, αρνούμενη να μεταβιβάσει ποσό 226 εκατ. δολαρίων για τόκους.

Η ομάδα των επενδυτών αυτών έχει στην κατοχή της ομόλογα συνολικής αξίας 1,3 δισεκ. δολαρίων ή το 11% των αναδιαρθρωμένων ομολόγων της Αργεντινής, εκπεφρασμένο σε ευρώ.

Από την πλευρά της BNY Mellon μίλησε ένας εκπρόσωπός της ο οποίος δήλωσε ότι η αγωγή «δεν έχει αξία», αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω σχετικά με την υπόθεση.

Η Αμερικανική Τράπεζα έχει μελετήσει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από θεματοφύλακας των Αργεντινών ομολόγων. Αλλά δεν μπορεί να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση αν δεν είναι σε θέση να βρει αντικαταστάτη της. Όμως καμμία άλλη τράπεζα δεν έχει προσφερθεί έως σήμερα να αναλάβει τον ρόλο του θεματοφύλακα για το υπό διαμάχη χρέος της Αργεντινής.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ζήτησε από τη BNY Mellon και τη Citibank – που είναι επίσης θεματοφύλακας για ορισμένα ομόλογα της χώρας – να μεταβιβάσουν στους ομολογιούχους τις πληρωμές που έκανε η Αργεντινή.

Αναλυτές δήλωναν, ότι οι εξελίξεις αυτές αποτελούν μόλις την αρχή σε μια "πλημμύρα" νομικών διαμαχών και περιπλοκών που εκτιμούν ότι θα προκαλέσει η χρεοκοπία της Αργεντινής.

Την ίδια στιγμή, οι κάτοχοι των μη αναδιαρθρωμένων ομολόγων επιδιώκουν την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Αργεντινής,  μετά την άρνηση της κυβέρνησης στο Μπουένος Άιρες να τους αποπληρώσει πλήρως, παρά τη σχετική εντολή του δικαστή Γκρίζα.

Παράλληλα, η Αργεντινή διατρέχει τον κίνδυνο να κηρυχθεί από τον Γκρίζα ότι περιφρονεί το δικαστήριο, στην περίπτωση που προχωρήσει στο σχέδιό της, που συζητείται στο Κογκρέσο, για τη μεταφορά των ομολόγων της στο εγχώριο δίκαιο.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 27-8-2014 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις