Logo

Π. Ρουμελιώτης: O Γιώργος Προβόπουλος δεν στήριξε τα συμφέροντα της Ελληνικής οικονομίας [βίντεο]



 
 

roumeliwths epitroph 15-6-2015Ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης με μια συγκλονιστική κατάθεση στην Επιτροπή Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος τη Δευτέρα επέρριψε ευθύνες στον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο, εγκαλώντας τον ότι δεν προστάτευσε τα συμφέροντα της Ελληνικής οικονομίας...

και ουσιαστικά θυσίασε τους πολίτες της χώρας για να κερδίσουν χρόνο οι ξένες τράπεζες.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ είπε χαρακτηριστικά: «Θυσιάστηκαν τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών προκειμένου οι ξένες τράπεζες να κερδίσουν χρόνο και να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους πριν το κούρεμα, που ακολούθησε το 2012».

Ο κ. Ρουμελιώτης ειδικότερα, έκανε λόγο για μυστικές συναντήσεις στελεχών του ΔΝΤ με κυβερνητικούς εκπροσώπους της Γερμανίας και της Γαλλία, σε ξενοδοχεία της Ουάσιγκτον, προκειμένου να μην γίνει αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας μας, μέχρι οι τράπεζες αυτών των δύο χωρών απαλλαγούν από τα ελληνικά ομόλογα. Όπως είπε οι συναντήσεις αυτές αποκαλύφθηκαν πρόσφατα από έρευνα που διενεργείται στο ΔΝΤ και πραγματοποιήθηκαν, προτού μπει η χώρα στα μνημόνια (2010) προκειμένου να μην προχωρήσει το Ταμείο στην αναδιάρθρωση του χρέους παρά τις σαφείς προβλέψεις ότι δεν ήταν βιώσιμο.

Όπως τόνισε, οι  Γαλλικές τράπεζες ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα ύψους 60 δις και οι γερμανικές σε ομόλογα 35 δις.

Για αυτή την κατάληξη απέδωσε  ευθύνες στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο. «Η πολιτική της ΤτΕ ήταν ευθυγραμμισμένη με την ΕΚΤ. Ο κ. Τρισέ μετέδωσε το φόβο διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε και επέμεινε ότι ο κ. Προβόπουλος «δεν στήριξε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε αναπαραγωγή απόψεων που ούτε ο ίδιος ο Τρισέ δεν είχε κάνει δημοσίως» κατέληξε.

Ζημιά και από την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών 

Ζημιωμένοι βγαίνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι και από την ανακεφαλαιοποίηση των Ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης κατά την πολύωρη κατάθεσή του.

Ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών με 24 δις επισημαίνοντας ότι η τιμή με την οποία το κράτος πήρε μετοχές των τραπεζών έχει κατά πολύ σήμερα μειωθεί, με συνέπεια το κράτος να κινδυνεύει να υποστεί μεγάλη ζημιά καθώς στο δεύτερο μνημόνιο αναφέρεται ότι το 2017 οι τράπεζες πρέπει να επαναϊδιωτικοποιηθούν με τιμές που θα έχουν εκείνη την στιγμή. Ήδη, τα 24 δις που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση σήμερα είναι 16 δις. Και τη ζημιά θα την υποστούν οι Έλληνες φορολογούμενοι, 

Τόνισε, επίσης, ότι  οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήταν εξοργισμένοι με τη στάση των Γερμανών στην αντιμετώπιση της Ελληνικής κρίσης, ενώ η Ελληνική κυβέρνηση το 2010, με τις δηλώσεις της και τους χειρισμούς της, συνέβαλε αποφασιστικά στο να δυσφημιστεί η Ελλάδα διεθνώς και να αποκλεισθεί από τις αγορές.

Ευθύνες στους εταίρους- Λάθος υπολογισμοί, λάθος η εμμονή σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων και μισθών

Ανέφερε, ακόμη, ότι «υπάρχουν ευθύνες των εταίρων μας» επειδή α) «άργησαν να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Και εμείς έπρεπε να το είχαμε διεκδικήσει εξαρχής» και β) στην αρχή επέβαλαν υπέρμετρα υψηλά επιτόκια δανεισμού στο 5,3% έχοντας μία «τιμωρητική στάση».

«Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους».

Μάλιστα, υποστήριξε  ότι είναι λάθος η επιμονή θεσμών για περαιτέρω μείωση σε συντάξεις και μισθούς.

«Οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 40%. Πόσο να αντέξει άλλο ο Έλληνας συνταξιούχος» δήλωσε και συμπλήρωσε ότι η επικείμενη συμφωνία πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, λύση για το δημοσιονομικό κενό και επενδυτικό πρόγραμμα.

«Διαφορετικά» είπε «αν οι Ευρωπαίοι εταίροι συνεχίσουν να εθελοτυφλούν αυτό θα βλάψει την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία».

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 15-6-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις