Logo

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής- Οι δηλώσεις Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ [βίντεο]



 
 

synodos koryfhs 7-7-2015Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 23:30 της Τρίτης. Πρώτος προέβη σε δηλώσεις ο Ματέο Ρέτσι, ο οποίος είπε ότι αναμένεται την Κυριακή νέα σύνοδος κορυφής των 28 χωρών, δηλαδή όλων των κρατών που είναι μελη της Ευρωπαϊκής Ένωσης...

ενώ ακολούθησαν οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελας Μέρκελ, των Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καθώς και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ

Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι μέχρι την Πέμπτη οι εταίροι αναμένουν λεπτομερείς προτάσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. 

Πρόσθεσε, επίσης, ότι το  δημοψήφισμα στην Ελλάδα μπορεί να έχει ενισχύσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ οι απαιτήσεις των υπόλοιπων 18 έχουν γίνει πιο πιεστικές. Είπε, επίσης, ότι τα  συμβάντα των τελευταίων ημερών έχουν επιδεινώσει την κατάσταση, ενώ συμπλήρωσε ότι το νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα πρέπει να είναι πολυετές.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο Έλληνας πρωθυπουργός την έχει πείσει, η κ. Μέρκελ είπε: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι θα φέρει τη λεπτομερή πρόταση μέχρι την Πέμπτη. Θεωρούμε ότι η κατάσταση είναι ανασφαλής γι αυτό είπαμε να βρεθούμε την Κυριακή και οι 28. Η πρόκληση για την Κυριακή είναι πράγματι να δούμε ότι υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις »

Ντόναλντ Τουσκ

Έχουμε μόνο πέντε ημέρες για να βρούμε λύση. Η κατάσταση είναι πραγματικά κρίσιμη δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το "μαύρο" σενάριο, δηλαδή απουσία συμφωνίας μέχρι την Κυριακή.

Ο  πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε πως «Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη μέχρι την Πέμπτη να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα εξεταστούν από τους θεσμούς και στη συνέχεια αυτές να πάνε στο Eurogroup. Στη συνέχεια, όλα αυτά θα εξεταστούν στην Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής».

Σχετικά με τη συμμετοχή των 28 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σύνοδο Κορυφής την προσεχή Κυριακή είπε: «Πρέπει να συζητήσουμε τις συνέπειες όχι μόνο για την Ευρωζώνη αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί να πρέπει να παρθούν αποφάσεις για ανθρωπιστικη βοήθεια στην Ελλάδα.»

Ζάν Κλοντ Γιούνκερ

«Θα θέλαμε η Ελληνική κυβέρνηση  να παρουσιάσει αποτελεσματικά την πρότασή της. Σήμερα δε ήταν εφικτό. Απόψε δεν καταφέραμε να βρούμε λύση. Το "όχι" είχα πει ότι θα αποδυνάμωνε την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας . Και αυτό συνέβη. Δεν αποκλείω κανένα σενάριο», είπε ο κ. Γιούνκερ.

Απαντώντας σε ερώτηση για ποιό λόγο θα συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής της προσεχούς Κυριακής και οι χώρες που δεν μετέχουν της Ευρωζώνης είπε: «Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει επίπτωση  για παράδειγμα στη Βουλγαρία που δεν είναι μέλος της Ευρωζώνης. Έχουμε προετοιμαστεί για όλα ακόμα και για το Grexit. Έχουμε επεξεργαστεί και σενάριο για να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Εγώ σθεναρά απορρίπτω τις κατηγορίες ότι δεν σεβόμαστε τον Ελληνικό λαό και ότι είμαστε τρομοκράτες. Είμαστε σθεναρά υπέρ της παρουσίας της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Έλλάδα αφού δεν μπόρεσε σήμερα πρέπει να μας πει που το πάνε »

Φρανσουά Ολάντ 

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι το διακύβευμα σήμερα είναι η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε:  «Η Γαλλία θέλει και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μιλώ για το δημοψήφισμα, αλλά μιλώ για το τι θέλουν τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα. Άρα η πρόταση πρέπει να γίνει. ΟΙ προτάσεις θα συνοδεύονται με πρόταση μακροπρόθεσμη και μια μεσοπρόθεσμη με ορίζοντα την Πέμπτη. Το Eurogroup θα εξετάσει τις νέες προτάσεις το Σάββατο. Και θα γίνει νέα σύνοδος κορυφής το Σάββατο.» 

Συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Το διακύβευμα επίσης είναι και τι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει να δώσει. Δηλαδή εμπιστοσύνη. Η ΕΕ πρέπει να βαδίσει με κάποιες αρχές. Πρώτη αρχή είναι η υπευθυνότητα και για κάθε χώρα, τί οφείλει να πράξει κάθε χώρα. Δεύτερη αρχή είναι η αλληλεγγύη και η τρίτη αρχή είναι η ταχύτητα διότι έχουν παρέλθει αρκετοί μήνες που αναλώθηκαν σε μια παράταση του προγράμματος. Σήμερα όμως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Την Τετάρτη κάνει η Ελλάδα προτάσεις στο πλαίσιο της βοήθεειας. Την Πέμπτη για το μακροπρόθεσμο πρόγραμμα. 

Αυτό που κρατώ για αυτή τη Σύνοδο είναι ότι δεν υπήρξε απόφαση. Δεν μπορούσε να υπάρξει. Η συζήτηση διεξήχθη στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος Είναι εφικτή μια συμφωνία; Εγώ απαντώ ναι.  Πρέπει να κάνουμε γρήγορα. Σήμερα δεν ήταν η ώρα για απόφαση. Η Γαλλία θα δουλέψει μέχρι το Σάββατο ώστε αυτή η απόφαση να συνάδει με τα Ευρωπαϊκά συμφέροντα. 

ΟΙ Ελληνικές προτάσεις θα πρέπει να διατυπωθούν με ακρίβεια για την Πέμπτη. Θα είναι ένα διετές πρόγραμμα. Ας μην επανερχόμαστε ξανά και ξανά στο ερώτημα της στήριξης της Ελλάδα. Να υπάρξει ένα πρόγραμμα που θα συνοδεύεται από υποχρεώσεις. Θα περιλαμβάνει και μια βραχυπρόθεσμη βοήθεια, αλλά με όρους. Για αυτό θα χρειαστεί η σύνοδος του Eurogroup. 

Είναι αλήθεια, ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι συνέπειες είναι σοβαρές. Θα πρέπει να σκεφτούμε άλλες εναλλακτικές, Αλλά η Γαλλία δεν δουλεύει προς αυτό. Είμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο. Όχι γιατί το αποφάσισε έτσι το δημοψήφισμα. Αλλά γιατί φτάσαμε στο τέλος μιας διαδικασίας 

Ο νούμερο ένα θεσμός είναι το Eurogroup. Την Κυριακή έχει συγκληθεί η Σύνοδος Κορυφής για να υπάρξουν συμπεράσματα, ή να επικυρωθεί μια συμφωνία ή για να εξεταστούν άλλες εναλλακτικές. 

Τα απαιτούμενα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βελτίωση δημοσιονομικού για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα και για αυτό θα υπάρχει και επενδυτικό πρόγραμμα για να έχουμε ένα βιώσιμο πρόγραμμα». 

Ματέο Ρέντσι

Ο Ιταλός πρωθυπουργός είπε ότι  η απόφαση είναι ότι θα περιμένουμε μέχρι την Κυριακή για τη νέα πρόταση προς τους θεσμούς από την ελληνική κυβέρνηση και πρόσθεσε: «Αυτή θα είναι η τελευταία Σύνοδος για την Ελλάδα. Ελπίζω να έχει ευτυχές τέλος».

Τόνισε, επίσης, ότι  η Ευρώπη χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη και αυτό είναι προτεραιότητα για εμάς. Υπάρχει το ελληνικό πρόβλημα αλλά για την Ιταλία, το θέμα είναι μια συζήτηση ευρύτερη για την Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα. Υπάρχει σύνδεση μεταξύ των δυο θεμάτων –Ελλάδας και προοπτικών Ευρώπης. Το βασικό είναι να υπάρχει προοπτική, κατέληξε.  

 

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ 7-7-2015 από directNEWS.gr


Τελευταίες Ειδήσεις